Kompletní domácí špička i elitní skicrossaři ze zahraničí se představí na Evropském poháru ve skiareálu Dolní Vítkovice. V pátek 1. března se do startovní brány na sjezdovce U Slona postaví více než 100 jezdců ze čtrnácti zemí světa. „Cílem jsou stupně vítězů v podání Nikol Kučerové i Jiřího Čecha,“ říká reprezentační trenér Zdeněk Šafář.

Program
Evropský pohár ve skicrossu

Čtvrtek 28.2.
11.30-12.00 Prohlídka trati
13.00-14.30 Neoficiální tréninky

Pátek 1.3.
9.30-10.00 Prohlídka trati
10.30-11.30 Tréninkové jízdy
12.30-14.30 Finálové jízdy
15.30 Předání cen

Závody FIS ve skicrossu

Sobota 2.3.
9.00-9.30 Prohlídka trati
10.00-11.00 Tréninkové jízdy
12.00-14.00 Finálové jízdy
15.00 Předání cen

Středem pozornosti domácích fanoušků bude reprezentační stálice Nikol Kučerová. Zkušená skicrossařka, která si v lednu dojela pro sedmé místo na mistrovství světa v americkém Solitude, patří k největším favoritkám na stupně vítězů. „Po skvělém výsledku na světovém šampionátu jsme rádi, že se Nikol ukáže i fanouškům na domácím podniku Evropského poháru. Očekávám od ní skvělou reprezentaci a proniknutí až do finále, tam by z toho mohla být i bedna,“ vyhlíží reprezentační trenér Zdeněk Šafář.

Silné zastoupení bude mít Česká republika na domácím podniku prestižního seriálu také v kategorii mužů, kde bude nejvíce spoléhat na Jiřího Čecha. Pětadvacetiletého závodníka však čeká velmi silná mezinárodní konkurence a špičkoví jezdci ze Světového poháru. Velice kvalitní týmy přivezly především Kanada, Švýcarsko, Rakousko, Itálie, Německo a Francie. Nejžhavějším adeptem na triumf je Švýcar Ryan Regetz, který v polovině ledna ovládl Světový pohár v německém Feldbergu.

„U Jirky Čecha máme podobné očekávání jako u Nikol. Bude to mít ale podle předpokladů ještě o něco těžší. Startovat u nás budou opravdu hodně silné týmy se závodníky, kteří pravidelně jezdí Světový pohár,“ říká Šafář. „Cílem ale zůstávají stupně vítězů v obou kategoriích,“ dodává.

Řady fanoušků by na start závodu mohlo přivést jarní počasí. Vysoké teploty organizaci vrcholného mezinárodního závodu pořadatelům lehce zkomplikovaly, trať však stačili připravit s předstihem a bez větších problémů. „Myslím, že trať je skvělá. V úterý jsme ještě provedli nějaké finální úpravy. Trochu jsme předělali startovní sekci, která bude docela zajímavá, pro závodníky poměrně komplikovaná a technická. Dále je tam pět velmi hezkých a vysokých klopenek, které nabídnou prostor pro předjíždění. V cílové pasáži budou tři skoky za sebou, tam se zase bude dát využít vyvážení za sebou ve vzduchovém pytli,“ uvedl Šafář.

Pardubičtí fotbalisté (v červeném) mají svůj videomagazín
FK Pardubice nasazuje do hry Libero