Mezinárodní mistrovství České republiky v motokrosu bez medaile pro Orion Racing Team Litomyšl? To je po mnoho sezon věc nemyslitelná a ani v roce 2016 nebyla tato tradice porušena. Orion znovu nescházel na stupních vítězů v celkové klasifikaci seriálu, a to zásluhou dvojice Petr Bartoš a Ivan Černý.

Závěrečný podnik se jel na trati světového šampionátu v Lokti nad Ohří. Původně se zdálo, že mezi Bartošem a Jaromírem Romančíkem půjde o bitvu o mistrovský bronz, jenže do ní zasáhl, či spíše nezasáhl, Petr Smítka. Tento motokrosař, jenž ještě dva závody před koncem MMČR měl naprosto reálné naděje na titul, pojal finiš sezony poněkud svérázně a nepřijel ani minule do Opatova, ani nyní do Lokte.

A tím pádem samozřejmě vyklidil medailové posty, takže mezi Bartošem a Romančíkem rázem nešlo o třetí, nýbrž o celkové druhé místo!

JE TO ÚSPĚCH

Bartoš dojel v Lokti šestý a třetí, Romančík druhý a šestý, takže mezi nimi je v klasifikaci rozdíl čtyř bodů a zkušený jezdec Orionu zůstal bronzový. „Vypadalo to, že by mohl být druhý. Neměl dobré starty, ale postupně se prodíral kupředu a protože Romančík ve druhé jízdě spadl a vyjížděl z úplného chvostu, byla tam šance. V závěru jízdy však měl potíže s brzdou, musel zvolnit ze svého tempa a nemohl zaútočit na lepší pozice," informoval manažer Orion Teamu Petr Kovář.

Třetí místo v šampionátu ovšem není žádným důvodem ke smutku, ba právě naopak. „Je to výborný výsledek, kterým Petr potvrdil svoji dlouhodobou výkonnost a prokázal, že rozhodně nepatří do starého železa. Pokud připomenu, že je i vicemistrem Evropy ve třídě Open a ještě bude bojovat o medaili na Slovensku, tak má za sebou velice dobrou sezonu," chválil Petr Kovář.

Obhajobu titulu završil v Lokti suverénní Martin Michek. Mohl to mít daleko těžší, leč pro jeho největšího rivala Smítku nebylo domácí mistrovství dost dobré a Michkovi tedy uvolnil cestu.

ŠKODA ZRANĚNÍ

Druhý cenný kov bere Orion Team mezi veterány zásluhou slovenské akvizice Ivana Černého. A to přesto, že v Lokti kvůli zranění nestartoval a klesl tak za výborně jedoucího Jiřího Pacha na třetí příčku. O celosezonní dominanci Martina Žeravy v této kategorii nebylo nejmenších pochyb.

„Se dvěma medailemi jsme před sezonou ani nepočítali. Že nám nahrály okolnosti, to je věc, jaká k motokrosu patří. Doufám, že jsme majitelům týmu, naším sponzorům a partnerům udělali dosaženými výsledky radost," poznamenal Kovář.

Slůvko ještě k dalším kubaturám. Ve třídě MX2 vyhrál v Lokti Maďar Szvoboda, zisk titulu si pohlídal druhý Francouz Jaulin. Litomyšlský Jonáš Nedvěd musel kvůli zranění vynechat podstatnou část sezony a teprve se dostává do formy, takže dvě devátá místa v rozjížďkách v Lokti rozhodně nebyla k zahození.

Mezi ženami zvítězila v Lokti novopečená mistryně republiky Barbora Laňková. Obě motokrosařky, které hájily barvy Orion Teamu, sezonu kvůli zdravotním problémům nedokončily.

Poslední důležitý podnik, kde budou litomyšlské barvy v letošním roce vidět, bude závěrečný díl mezinárodního mistrovství Slovenské republiky, který se pojede 16. října na trati v Šenkvicích. Bartoš a Černý zabojují o další medaile.

Buksa ADOS Motokros 2016

TŘÍDA MX1

1. Martin Michek 322
2. Jaromír Romančík 248
3. Petr Bartoš 244

TŘÍDA MX2:

1. Sulivan Jaulin 300
2. Bence Szvoboda 278
3. Martin Krč 264
18. Jonáš Nedvěd 65

TŘÍDA VETERÁN

1. Martin Žerava 295
2. Jiří Pach 260
3. Ivan Černý 237
14. Aleš Suchánek 75

TŘÍDA ŽENY:

1. Barbora Laňková 329
2. Kristýna Vítková 269
3. Marika Mlýnková 255
15. Andrea Kloubková 63
20. Jana Zdeňková 42