Na peloton čekaly tři dny na silnicích v okolí Jevíčka a Moravské Třebové, což obnášelo bezmála 200 kilometrů ostré závodní cyklistiky, v nichž museli účastníci osvědčit spurtérské i vrchařské kvality. Jen všestranný cyklista mohl pomýšlet na triumf a ten nejvšestrannější se našel v tradičně silné dánské sestavě.

HARTINKOV PROSEL POLE
Třídenní program Závodu míru nejmladších začal krátkým prologem v ulicích Moravské Třebové. „Časovka o trikoty se těšila zájmu diváků především z řad mládeže. Škoda, že posledním dvaceti startujícím zapršelo," poznamenal ředitel závodu Antonín Dostál. Nejrychleji, a to v čase 2:18,816, proletěl trati Slovák Andrej Zelina a získal tak čest obléci si do druhé etapy žlutý dres.

Ta startovala v Biskupicích a než se peloton dostal do Jevíčka, absolvoval mimo jiné dvakrát výjezd na Mařín u Křenova a na závěr „populární" krpál z Vranové Lhoty do Hartinkova. „Tohle pověstné stoupání pořádně prověřilo síly jednotlivých cyklistů a tím pádem do cíle dojížděli v malých skupinkách. Během etapy přišel řádný liják, který na silnici před Pěčíkovem naplavil vrstvu bláta. Díky pohotovosti pracovníků Farmy Unerázka, kteří nakladačem silnici uklidili, pokračoval závod bez zastavení pelotonu cyklistů," popsal Dostál druhou etapu.

Jejím vítězem se stal v napínavém finiši šestičlenné skupiny Slovinec Marko Jeretina a převlékl se do žlutého. Hned za ním si brousil zuby na nadcházející útok Dán Frederik Wandahl, který vyhrál dvě ze tří vrchařských prémií a byl první také ve zmíněném Hartinkově.

ROZHODUJÍCÍ ÚNIK
Druhý den na Grand Prix Matoušek otevřel tradiční triangl mezi Velkými Opatovicemi a Jevíčkem, který otestoval rychlostní schopnosti startovního pole. Nejvíce jich ukázal Slovinec Jan Bevc, který vpadl na cílovou čáru těsně před mohutnou smečkou pronásledovatelů. Výraznější zásah do klasifikace se tady však nekonal.

Jestliže cyklisté bojovali na trati, tak jevíčští hasiči trávili dopoledne odklízením bláta, kamení a větví z tratě čtvrté etapy. Spoušť zanechala průtrž mračen v lesním úseku ve stoupání na Šubířov. Všechno se podařilo zprůjezdnit včas, ani o tuto pasáž nebylo peloton ochuzen. „Cyklisté tedy mohli bez omezení absolvovat královskou etapu se startem v Úsobrně a stoupáním na Skřípov, následně z Konice projeli část Nectavského údolí a vystoupali právě na Šubířov. Vyjeli čtyřkilometrové stoupání, sjeli zpět do Úsobrna a absolvovali závěrečný výšlap na Pohoru. Tam se z pole závodníků odpoutali Wandahl a český reprezentant Mathias Vacek. Svůj společný únik potom dotáhli až do cíle v Jevíčku, kde ve spurtu zvítězil dánský cyklista," sdělil ředitel závodu.

Zatímco se Wandahl radoval z primátu v etapě a současně i z nabytí žlutého dresu, tak jeho dosavadní držitel Jeretina ztratil veškeré naděje, na vítěze nabral přes dvě minuty. Wandahl měl na první pozici k dobru čtyřiadvacet vteřin na Vacka.

ČASOVKÁŘSKÝ REKORD
Májové etapy jako vždy vyvrcholily časovkou jednotlivců na trase z Jevíčka do Březiny a zpět. Ta často umí pořádně zamíchat pořadím, letos se ale žádné zemětřesení nekonalo. Trojice nejrychlejších obsadila i celkové stupně vítězů. Fantastickým výkonem zazářil Dán Levy, které prokázal mimořádné časovkářské kvality a časem 20:16,081 dokonce pokořil osm let starý traťový rekord 20:20,12, který držel jeho krajan Kousgaard.

Druhý Wandahl bezpečně uhájil žlutý dres, Vacek dokončil časovku třetí. O úrovni vítězného času dosaženého při průměrné rychlosti před 46 km/h svědčí i fakt, že například pátý jezdec v pořadí této etapy ztratil na Levyho více než minutu a půl!

Na závěr vydařeného 41. ročníku se cyklisté, jejich trenéři, doprovod a fanoušci sešli v prostorách Panského dvora, aby byli svědky slavnostního vyhlášení těch nejlepších. Ještě předtím se uskutečnil závod dětí z mateřských a základní škol, který v poslední době pravidelně doprovází poslední den Grand Prix Matoušek.

A potom už přišla velká chvíle Frederika Wandahla, který se zapsal do galerie vítězů Závodu míru nejmladších mezi taková jména jako František Trkal, Bernhard Eisel, Matthias Brandle, Peter Sagan, Matej Mohorič a mnohá další, s nimiž se příznivci cyklistiky setkávali či setkávají v profipelotonu na těch nejvýznamnějších světových podnicích. Bude velice zajímavé v budoucích letech sledovat, zda se mezi ně i letošní dánský šampion jevíčských etap zařadí.

TOP 10 Závodu míru nejmladších 2017:
1. Frederik Wandahl (Dán., Team Roskilde) 5:01:20
2. Mathias Vacek (ČR, Union Eindruck Sarleinbad) +0:32
3. Wiliam Blume Levy (Dán., Team Roskilde) +0:55

4. Ken Noffz (Něm., RK Endspurt Cottbus) +1:44
5. Pavel Bittner (ČR, Mapei Cyklo Kaňkovský) +1:55
6. Jakub Bouček (ČR, CK Příbram – Fany Gastro) +1:55
7. Marek Bugár (Sloven.) +2:22
8. Boštjan Murn (Slovin.) +2:29
9. Luis Carl Jörgensen (Dán., Team Roskilde) +2:39
10. Tobias Lillelund (Dán., CK Herning) +3:05

Držitelé trikotů

Žlutý (celkové pořadí)
Frederik Wandahl
Zelený (bodovací soutěž)
Frederik Wandahl
Puntíkovaný (vrchařská soutěž):
Frederik Wandahl
Bílý (ročník 2002)
Mathias Vacek
Modrý (nejlepší Čech):
Mathias Vacek
Soutěž družstev:
Team Roskilde (Dán.)