Počasí bylo pro toto odvětví jako stvořené, takže místní pořadatelé z klubu M-Cross Šenkvice připravili pro závodníky výbornou dráhu. Letos si připomněli významné jubileum, neboť je to 55 let, co se na Slovensku konalo první motokrosové zápolení. Přejímkou prošlo 91 pilotů v pěti kubaturách.

V nejsilnější kategorii MX Open nedal nikomu šanci maďarský reprezentant a český mistr v kubatuře MX2 Bence Szvoboda a po dobrém výkonu urval dvakrát prvenství. Za ním dojel po boji domácí borec Tomáš Šimko (PB Racing Team) a Filip Neugebauer (Osička MX). Zkušený závodník Orion Racing Teamu Litomyšl Petr Bartoš bral v cíli jízd šesté a páté umístění. Z titulu se radoval zaslouženě Šimko, Bartoš skončil celkově šestý ze tří započítaných podniků.

„Byla to pro mě dobrá příprava na poslední závod sezony u nás ve Vranově. Mezi mnou a Šimkem je totiž minimální bodový rozestup, tak to tam bude ještě hodně zajímavé, rozdáme si to o konečné druhé místo,“ svěřil se po výkonu v Šenkvicích Bartoš.

Ve třídě MX2 dominoval Slovák Martin Kohút, druhý byl po zranění ramene se rozjíždí jezdec týmu SZA Stav Martin Krč a na třetí místo dosáhl domácí Richard Šikyňa, kterému toto umístění v pohodě zajistilo prvenství v celkové klasifikaci. Zástupce litomyšlských barev Jonáš Nedvěd zkoušel dvoutaktní motorku o objemu 150 ccm a byl klasifikován jako „bramborový“ za pátou a čtvrtou příčku. „Pojal jsem to jako přípravu na Vranov. Tam se moc těším a doufám, že dorazí i hodně příznivců,“ podotkl Nedvěd.

Slovák Ivan Černý mezi veterány kraloval v podstatě od prvního klání v Myjavě a na čele se vyhříval s dostačujícím bodovým náskokem do konce seriálu. V Šenkvicích si situaci jen pohlídal a hned po první rundě mohl slavit svůj první slovenský primát. „Jsem moc rád, že jsem to dotáhl do konce a pro Orion Team získal titul. Ještě chci za týden bojovat o bronzovou medaili v Česku a pokud to vyjde, tak budu s letošní sezonou spokojen,“ uvedl po dojezdu Černý.