Z oddílu karate Tělovýchovné jednoty Jiskra Litomyšl se nominačním sítem do soutěže jednotlivců prodral trojlístek: Jana Švecová, Veronika Jandová a Matěj Bezdíček.

Posledně jmenovaný se však bohužel vinou zranění nemohl šampionátu zúčastnit, a tak vše bylo jen na děvčatech. Na severu Čech startovala také Anna Kašparová a se svým dorosteneckým týmem se dostala do finálového kola ligy družstev.

Moc velký respekt

Jako první nastoupila do soutěže jednotlivců Veronika Jandová v kumite žen do 68 kilogramů. Pro Veroniku, kterou za chvilku čeká maturita a přijímací řízení na vysokou školu, to bylo tak trochu dočasné rozloučení se závodní kariérou.

V prvních zápasech podala vynikající výkony a s přehledem porazila všechny soupeřky, a to i z vyhlášených klubů. Probojovala se až do finále, kde potkala svoji tradiční rivalku Zuzanu Teufelovou z Ústí nad Labem, která měla výhodu domácího prostředí.

Obě závodnice jsou zkušené a mají ze sebe respekt. Bohužel, Veronika měla respekt o trošičku větší a navzdory statečnému boji svojí soupeřce nakonec podlehla. Veronika Jandová tedy zakončila sezonu druhým místem, ale předvedla se ve velice dobrém světle a stříbrná medaile z mistrovství republiky seniorů je bezesporu velkým úspěchem.

Jako další nastoupila do boje o titul mistryně České republiky Jana Švecová, která se po čase opět vrátila nejen ke cvičení karate, ale také k závodní činnosti. Jana se úspěšně kvalifikovala na krajské soutěži a nastupovala v nejnižší váhové kategorii žen do 50 kilogramů.

Ve finále vybojovala proti Viktorii Taušové (Slavia TU Liberec) remízu, takže museli hlasováním rozhodnout rozhodčí. Všichni se přiklonili na stranu litomyšlské karatistky a ta si díky tomu odvezla z Ústí nad Labem titul české šampiónky.

Vládla spokojenost

Ve finále ligy kumite družstev nastoupila Anna Kašparová se svým týmem. Standardní velikost dorosteneckého kolektivu počítá se třemi závodníky, minimálně ale musí být dva a byl to právě tým, jehož členkou byla reprezentantka z Litomyšle, který byl pouze dvoučlenný.

V každém utkání tedy měl na kontě automaticky jednu prohru a obě dvě karatistky musely vyhrát. Navzdory tomuto handicapu se děvčatům podařilo probít se do finále a v něm si připsala pěknou stříbrnou příčku.

Veronika Jandová v soutěži družstev nastupovala za Spartak Hradec Králové a nevyšla ani v tomto měření sil medailově naprázdno, když se svými kolegyněmi brala třetí post.

„Celkově jsem s výkony našich závodníků spokojen. Sice se Veronice Jandové nepodařilo završit sezonu titulem mistryně České republiky, ale to se ve sportu stává. I tak si za svůj výsledek zaslouží obdiv. Tyto závody ukázaly, že nám v Aničce Kašparové roste velká závodnice a doufám, že o ní v budoucnu ještě hodně uslyšíme. Jana Švecová předvedla, že také po delší pauze se lze s úspěchem vrátit ke karate a vybojovat si dokonce mistrovský titul," hodnotil účast závodníků TJ Jiskra Litomyšl hlavní trenér oddílu Jiří Smékal.

(rh, js)