Na památnou rozhodující pátou bitvu zavítalo do haly Na Střelnici více než osm stovek diváků, což zní téměř neuvěřitelně a v regionu tomu může konkurovat jedině basketbal. LUKÁŠ BRÝDL se podílel na senzační jízdě florbalistů jako hráč, vedoucí týmu i člen výboru klubu, takže je určitě tím pravým, kdo se za mimořádným ročníkem může zasvěceně ohlédnout. A že se je věru čím pochlubit!

Jak hodnotíte uplynulou sezonu, která byla pro Svitavy v pořadí třetí ve druhé nejvyšší soutěži? Byť vás potkal hořký konec ve čtvrtfinále, v září jste s takovým výsledkem nepočítali, že?

Když omezím hodnocení čistě na A tým, tak v tomto ohledu to byla nejúspěšnější sezona FbK v historii. To je objektivně měřitelné například počtem získaných bodů, který byl suverénně nejvyšší ze všech tří ročníků v první lize, nebo narůstajícím počtem návštěvníků na utkáních. Subjektivně pak atmosférou nejen v týmu, ale v celém prostředí svitavského florbalu. To, co se poslední týdny kolem svitavského florbalu dělo, bylo jako pohádka. Je pravdou, že poslední vteřina sezony nás na chvíli zmrazila, ovšem reakce diváků byla více než hřejivou odpovědí na předvedený výkon. Získali jsme si jejich srdce a neudělali ostudu. Kdyby mi tento scénář někdo nabídl loni v září před úvodním kolem, tak ho rozhodně beru.

Jak nyní trávíte volno, které přišlo po více jak půl roce náročného florbalového programu?

Momentálně máme úplné volno a čekal nás další těžký zápas – rozlučka se sezónou (usmívá se). Krom toho někdo chodí dobrovolně trénovat s juniory, kteří ještě hrají, ale většina týmu zaslouženě odpočívá. Ve čtvrtek si chodíme pro zábavu zahrát, ale v zásadě se všichni dávají dohromady. Série s Kladnem byla férová, ale hodně tvrdá, takže modřiny tam ještě jsou. A konečně je čas i na mimoflorbalové aktivity. Přeci jen těch čtyřiadvacet víkendů věnovaných lize je potřeba někdy dohnat.

Jaké jsou hlavní příčiny nejúspěšnější sezony v historii svitavského florbalu? I v porovnání s minulostí, která nebyla vždy tak skvělá a v regionálních soutěžích jste tápali do roku 2008?

Je potřeba opět vidět dvě úrovně. Na úrovni celého oddílu situaci tak růžově nevidím. V tomto smyslu pro mě byla nejúspěšnější sezona ta, kdy jsme měli plnou strukturu v mládeži od elévů po juniory. Nyní jsme ale na dobré cestě tohoto znovu dosáhnout. Samotné áčko je jen špičkou ledovce. Letošní úspěch je kombinací několika faktorů. Zásadní je skvělé zázemí, které tu je dlouhodobě a za to obrovsky děkujeme jak městu, tak našim skvělým partnerům a divákům. Letos se k tomu přidal oproti minulým letům širší kádr. Nemusíme si nic namlouvat – posily měly zásadní vliv na konečné výsledky. Jednak herní kvalitou, ale také lidsky. Kdo zná prostředí v FbK, tak ví, že mnoho hráčů v hale Na Střelnici pohořelo na tom, že nezapadlo do kabiny. V tomto jsme měli letos prostě šťastnou ruku. Dalším faktorem byla změna na trenérském postu. Před rokem jsem děkoval Luboši Kocourkovi za to, jak nás florbal naučil, a za tím si vždy budu stát. Letos můžu stejně otevřeně poděkovat Romanovi Kalhausovi s Ladislavem Štanclem za to, že z týmu dokázali vyždímat to nejlepší a prodat to v rozhodujících zápasech. Navíc všechny hráče florbal bavil. To je určitě dané dobrými výsledky, ale i tím, že uměli v pravý čas trošku povolit a nechat tým nadechnout.

Vaše výsledky jsou pro region o to cennější, že v mužstvu jsou téměř výhradně hráči ze Svitav a okolních měst a obcí. Jak těžké bylo tento kolektiv vybudovat?

Je to těžké před každou sezonou. Geografická poloha, vzdálenost dalších kvalitních oddílů a absence vysoké školy ve Svitavách nás samozřejmě limitují. Naštěstí jádro týmu, těch základních deset dvanáct lidí, je spolu už více jak pět let a to je ta síla týmu. Proto vždy řešíme víceméně doplnění kádru z venku a to, který junior se zvládne zapojit. Nadsazeně řečeno, u nás je první a třetí formace jasná, my vždy hledáme, kdo bude hrát mezi nimi…

Ve svitavském týmu se prosazují hráči, kteří klubem prošli od útlých let a dá se říci, že s výchovou nemáte viditelné potíže. Jak jste na tom s mládeží nyní?

Já se starám v zásadě jen o áčko, takže fungování za ním vidím zkresleně a spokojen určitě být nemůžu. Vnímám obrovský boom v těch mladších kategoriích, kde jsme zaznamenali velký zájem o florbal a tým lidí kolem Rendy Hnáta to dělá skvěle. V tomto duchu svitavský florbal roste a nemám strach o budoucnost. Nejvíc nás trápí kategorie dorostu a juniorů, kde je hráčů tristně málo. O to větší respekt jim patří za to, že to zvládají a jak to zvládají. Je to však pouze aktuální problém generační mezery, která se nám postupně zaceluje. Právě proto, že od elévů po starší žáky fungujeme perfektně, tak jsou vyhlídky nadějné a věřím, že v příštích několika letech se struktura oddílu napříč kategoriemi srovná a doplní. V našich podmínkách je to jediná cesta, jak do budoucna dlouhodobě úspěšně fungovat a konkurovat velkoklubům jako Pardubice či Brno.

Kolik lidí se o florbalový klub stará? Máte i profesionály?

Jde o lidi s obrovským srdcem a zapálením, které se nedá vyčíslit penězi. Výkonný výbor má aktuálně osm členů a kromě těchto lidí je to ještě dalších sedm osm trenérů. Profesionálního ani poloprofesionálního zaměstnance zatím nemáme, ale osobně si myslím, že je to jen otázka času, kdy k tomu dozrajeme.

I přesto jste dokázali halu Na Střelnici naplnit po okraj, což se zatím podařilo pouze profesionálním sportovcům. Jaké bylo hrát před stovkami fanoušků, v posledním duelu tedy před 836?

Když jsme s florbalem začínali, tak Střelnice ještě ani nestála. Pro mě osobně to byla odměna za všechen čas a energii do florbalu vložené. Byla to odměna za to, že florbal děláme srdcem, z lásky ke sportu. Myslím, že podobně to vnímali také kluci z týmu. Samozřejmě jsme byli nervózní, ale je to zážitek na celý život. Cítili jsme z tribun pozitivní vibrace. Touto cestou bych chtěl ještě jednou poděkovat všem, kteří tam byli s námi.

Proč myslíte, že se zájem o florbal ve Svitavách letos takovým způsobem zvedl? Dle ohlasů jste celorepublikovým fenoménem.

Opravil bych to. Zájem se zvedá dlouhodobě, to je statisticky prokazatelné. Jen načasování play off to vygradovalo na samotný vrchol. Jinak je to kombinace několika proměnných. Základem je útulná hala, kam Svitaváci rádi chodí, podpořeno je to vzrůstající popularitou florbalu obecně, což je dobrá práce unie. Krom toho je zde na naše poměry slušný regionální marketing. Po profesionálních Turech jsme momentálně nejvíce vidět a jsme takový zdravý amatérský protipól, navíc se nám více daří výsledkově a fanoušci logicky rádi vidí vyhrávat domácí. Taky je to velikostí města. Lidi se prostě mezi sebou řeknou, že to na florbale bylo dobré a to je pro nás vůbec ta nejlepší reklama.

Prokázali jste navzdory podmínkám takřka profesionální přístup. Myslíte, že na to budou reagovat potenciální sponzoři?

Věřím v to a je to teď největší kus práce přede mnou. Musíme oslovit všechny stávající sponzory a předat jim jasnou zprávu: „Díky, bez vás by to nešlo. Potřebujeme vás". Už v průběhu celé sezony a hlavně v průběhu play off jsme zaznamenali, že všichni tu „svitavskou florbalovou tsunami" vnímají a přejí nám úspěch. To nám dává energii, kterou musíme nyní přetavit i na finance – ať už od města, bez kterého by tady první liga nikdy nebyla, tak i od jednotlivých partnerů, kteří nám přispívají. Stále nemáme titulárního partnera, takže i zde je prostor pro případná jednání otevřen a je to jedna z věcí, kterou nyní intenzivně řešíme. Florbal je totiž pořád levný sport a partneři tak mají možnost se při malých nákladech velmi úspěšně zviditelnit.

Jaké je vaše osobní přání, co se týče budoucnosti FbK Svitavy?

Mým přáním je udržet v FbK to pravé florbalové svitavské srdce a srdcaře, na kterých to u nás stojí. Pokud to neztratíme, pak se o budoucnost FbK bát nemusíme a věřím, že v budoucnu Střelnici dokážeme vyprodávat pravidelně. Dělá mi také radost, jak se za poslední rok oddíl sjednotil. To, že s námi elévové prožívali ta neskutečná dramata, je pro mě signálem, že jsme na správné cestě. (ls, rh)