Na startovní čáru u tribuny Svitavského stadionu se postavilo 82 běžců různých věkových kategorií. Organizátoři z Bike Clubu Svitavy a atletického oddílu vyznačili trasu o délce 7,8 kilometrů směrovanou do lokality vodárenského lesa.

„Poprašek prvního letošního sněhu udělal běžeckou trať velmi zajímavou a technickou. S různými povrchy, ať už to byl sníh, šotolina, ledovka, asfalt či bláto, se všichni závodníci velice dobře vyrovnali," uvedl za pořadatele Čestmír Nakládal.

Startovní pole bylo složeno z atletů, kteří běhají pravidelně, i z běžců, kteří sportují sporadicky a přišli se porovnat s ostatními a proběhnout se pro radost. Během závodu se vytvořily odpovídající výkonnostní skupinky a tak bylo možné sledovat dramatické souboje, a to především v cílové rovince.

„Hlavním cílem Štěpánského běhu bylo sportovní zpestření vánočních svátků, pobyt na čerstvém vzduchu a setkávání přátel. Nicméně většina běžců pojala závod velmi prestižně a všichni na závěr s uznáním sledovali slavnostní vyhlášení vítězů jednotlivých věkových kategorií," pochvaloval si Nakládal atmosféru i sportovní náboj.

Celkovým vítězem se stal reprezentant Jáchym Kovář z Jiskry Litomyšl v čase 27:14 min., druhý doběhl Tomáš Fliedr (F-Bike klub Sádek) a třetí Martin Berka (AK Moravská Třebová).

Mezi ženami zvítězila Jana Matyášová z Dolní Dobrouče, druhý nejlepší čas zaběhla Alena Kriklová z Prostějova a třetí byla domácí Kateřina Švecová.

Vítězové jednotlivých kategorií

junioři: Jáchym Kovář (Jiskra Litomyšl)
muži A: Tomáš Fliedr (F-Bike klub Sádek)
muži B: Jiří Kadidlo (CK Slovan Moravská Třebová)
muži C: Čestmír Nakládal (Bike Club Svitavy)
muži D: Miloslav Červ (Atletika Polička)
juniorky: Lucie Brožková (Kobl Ústí nad Orlicí
ženy A: Kateřina Švecová (TJ Svitavy)
ženy B: Jana Matyášová (Dolní Dobrouč).

V zimní kulise bojovali běžci na svitavské trati.

(čn, rh)