Tuři Svitavy – Sluneta Ústí nad Labem 80:89 (20:18, 45:44, 17:20). Body: Deloach 15, Moravec 14, Miloš 13, Horák 13, Mróz 9, Meno 8, Harčár 5, Macela 3 – Gottselig 21, McFadden 20, Hrubý 14, Reinberger 12, Holanda 10, Reese 4, Tyrna 3, Fohler 3, Pištěcký 2. Rozhodčí: Kurz, Holubek, Znamínko. Fauly: 23:25. Pět chyb: 36. Hrubý.  Trestné hody: 31/17 –  26/23. Trojky: 5:4. Doskoky: 24:40. Diváci: 600. Nejlepší hráč utkání: Jiří Holanda (UL).

Do sportovní haly Na Střelnici přijel v sobotu k desátému kolu nadstavbové skupiny A2 celek Slunety s jediným cílem – zvítězit a udržet si tak naděje na postup do předkola play off. Domácí Tuři si ho mohli již zajistit, jenže k tomu by museli podat nadstandardní výkon ve všech herních činnostech, což se nestalo a výsledkem je prohra 80:89.

Od samotného začátku bylo patrné, že se setkali dva vyrovnaní soupeři. Tuři se sice po minutě ujali vedení 4:0, ale stejně rychle bylo vyrovnáno a potom se oba týmy přetahovaly o těsný náskok. V 8. minutě to bylo 9:13, domácí díky Menovi a Moravcovi otočili na 16:13, následoval zase ústecká série a stav 16:18. Poslední slovo měl v první čtvrtině kapitán Miloš, který se trefil za tři body, navíc byl faulován a po využité šestce to bylo 20:18.

Naprosto totožný obrázek nabídla také druhá perioda a nikdo z rivalů si nevypracoval bodový odstup, který byl stál za zmínku. Jakmile se někdo dostal o tři čtyři body dopředu, ihned přišla reakce ze strany protivníka. Byla to ale Sluneta, která byla od 15. minuty ve vedení, které nejvýše dosáhlo na šest bodů (38:44), když už v těchto fázích začalo další svitavské trápení na čáře trestného hodu. V poslední minutě poločasu vylepšil pozicí Turů Harčár, jenž nejprve při šestkách zachoval pevné nervy a těsně před klaksonem se trojkou z těžké pozice postaral o to, že s minináskokem půjdou do šaten Svitavy.

Třetí hrací období nevneslo na palubovku nic nového a divákům bylo jasné, že je čeká další nervák. Když už se domácím podařilo udeřit, jako po Deloachově trojce, tak soupeř, konkrétně Holanda, z protiakce oplatil stejnou mincí. Tuři sice odskočili na rozdíl pěti bodů 60:55, ale více se jim utrhnout nepovedlo. A co hůře, v rozmezí 27. a 35. minuty zaznamenali pouhé dva body (!) Mrózem a to nevěštilo nic dobrého. Těchto osm a půl minuty bylo totiž rozhodujících.

Hosté totiž ještě v závěru třetí části skóre otočili ve svůj prospěch, když úřadovala dvojice Gottselig – McFadden, k níž se přidal Hrubý. Ten si sice žádné velké sympatie v hledišti nezískal a nakonec se vyfauloval, jenže předtím se stihl pod košem prosadit a to už na ukazateli svítilo 65:73. Když se poté trefil Gottselig po koši s faulem i z trestného hodu, zvýšila Sluneta svoje vedení na deset bodů a tím bylo jasno.

Domácí sice bojovali až do konce, ještě dvakrát se trefili za tři body, ale to už bylo pohříchu v době, kdy to na výhře Ústeckých nemohlo vůbec nic změnit. Ti navíc sázeli do svitavského koše trestné hody „jako ředkvičky“, což byl v porovnání s bídnou bilancí Turů (31/17) značný kontrast. Konečná porážka o devět bodů byla pro fanoušky zklamáním, ale vzhledem k průběhu čtyřiceti minut je zasloužená.

„Jsem spokojen s výsledkem a tentokrát i s předvedenou hrou,“ řekl po utkání ústecký trenér Roman Bednář. „Tímto zápasem nám začalo play off a myslím, že to hráči svým přístupem dokázali. Byla tam vidět nervozita a v prvním poločase až přehnaná namotivovanost, ale pak jsme se dokázali uklidnit a předvedli velice solidní výkon. Jsem rád, že jsme dokázali takto bojovat a předvedli i pěkné basketbalové akce,“ doplnil Bednář.

Na domácí straně bylo spokojenosti logicky méně. „Jediné pozitivní je, že máme s Ústím lepší vzájemnou bilanci, ale to je velmi málo, protože jsme chtěli zvítězit,“ uvedl trenér Tomáš Pětivlas. Ten kromě trestných hodů našel i další klíčový faktor, jenž přispěl k porážce. „Bylo to útočné doskakování Ústí. Darovali jsme hostům o devět střel více proti našim pěti. Ústí má takové typy, jakými jsou Gottselig nebo Reese, ti měli dohromady sedm útočných doskoků a těmi si ten zápas rozhodli,“ vyjádřil se svitavský kouč.