Vítězství se počítá

Na kvalitně obsazeném turnaji ve Žďáru nad Sázavou čekali na svitavské béčko silní soupeři. V prvním utkání vyfasovalo domácí celek, který loni vyhrál druhou ligu. Žďár dlouho vedl, Svitavští se ovšem drželi na dostřel, ve druhé polovině zápasu protivníka dokázali dotáhnout a nakonec i zvítězit v poměru 79:67. Druhý duel proti polskému druholigovému týmu z Koscie měl podobně vyrovnaný průběh, pouze s tím rozdílem, že dospěl do vyrovnané koncovky. Výsledkem byla jednobodová porážka 68:69, byť v závěru měli svitavští hráči na ruce vyrovnání skóre.

„Vítězství se Žďárem se počítá, a to i v přípravě, porazili jsme ho vůbec poprvé. Výhra se narodila po dobrém výkonu všech hráčů. Ke druhému duelu zůstalo jen torzo mužstva, to však zabojovalo, Poláky velice slušně prohnalo a sahalo po vítězství. Podle letošní přípravy se zatím zdá, že celek je poskládaný dobře, když se k tradičním oporám nadějně přidali také mladíci," vyjádřil se trenér rezervy Dušan Sabol.

Poslední čtvrtiny šly

Pro hráče Basketbalu Svitavy C už začala mistrovská sezona ve Východočeské lize, a sice dvojzápasem na hřištích soupeřů. Nejprve se představili v Týništi nad Orlicí, kde se jim povedla jen úvodní a závěrečná část, mezitím jim ovšem do koše nepadalo skoro nic a navíc začali ztrácet koncentraci, z čehož vyplynuly tři technické chyby. Náskok domácích tak rostl a hosté ho v poslední části stačili jen snížit na 93:81.

O den později zamířilo céčko do Rychnova nad Kněžnou a po nepříliš povedeném vstupu do zápasu se mu díky skvělé hře v obraně povedlo obrátit vývoj a od začátku druhé čtvrtiny nepustili soupeře do vedení. Domácí se snažili dotahovat, několikrát se dostali na rozdíl koše, ale stejně jako v předešlém utkání rozhodla čtvrtá část a ta se Svitavským vydařila, takže si připsali cenné vítězství 67:57. Nejlepším střelcem víkendu byl Jakub Kačenga, autor 31 bodů.

Východočeská liga – 1. – 2. kolo: Týniště nad Orlicí – Svitavy C 93:81 a Vysoké Mýto 78:62, Rychnov nad Kněžnou – Vysoké Mýto 63:74 a Svitavy C 57:67, Josefov – Tesla Pardubice B 75:85 a Chrudim 75:52, Holice – Chrudim 86:32 a Tesla Pardubice B 104:59.

(sab, th, rh)