Týden co týden se na programu objeví zajímavý běžecký závod. Kalendář je nabitý k prasknutí, běžci si mohou vybírat, kde budou startovat a poměří síly se soupeři.

Jeden takový se uskutečnil ve Svinné nedaleko České Třebové a nesl název Svinnský Iscarex kros. Jak název napovídá, závod byl zařazen do seriálu Iscarex Cup 2016.

Měkkou trať nejprve okusily děti v mládežnických kategoriích. O výsledky tu až tak nejde, především jde o to přitáhnout je ke sportu. Celkem se registrovalo 64 žáků a žákyň a čekal je jeden okruh o délce 900 metrů. Je sice přehledný, ale má poměrně velké převýšení. Dorostenci, muži a ženy běželi šest kol (5400 metrů).

Na trať se vydalo 98 závodníků. Nejrychlejší v cíli byl Jáchym Kovář, jenž hájí barvy pražské Dukly, kam přestoupil z Jiskry Litomyšl, za kterou však nadále hostuje v první lize. Od startu se pohyboval na čele, zkraje se jej držel Filip Záveský z domácího Iscarexu, ale postupně jeho ztráta narůstala až na šestnáct vteřin v cíli. Vítězný čas měl hodnotu 18:35 min. Na „bedně" doplnil trojici Ladislav Kučera (Iscarex Česká Třebová), jenž byl zároveň nejrychlejší mezi muži B (40 – 49 let). Kategorii muži C (50 – 59 let) opanoval Aleš Stránský (Iscarex Česká Třebová), v absolutním pořadí uzavřel první desítku. Mužům D (60 – 69 let) kraloval Otto Kubišta (Iscarex Česká Třebová) a mužům E (nad 70 let) Petr Leszków (MK Hlinsko).

Závod žen kategorie A (20 – 35 let) vyhrála při neúčasti sester Stránských Petra Schwaningerová (Rock Machina Cyklomax), jenže v absolutním pořadí žen jí to stačilo jen na osmou příčku, neboť běžkyně v kategorii B (35 – 44 let) na tom byly výrazně lépe. Vyhrála Lenka Dušková (Iscarex Česká Třebová, 24:07). Mezi ženami C (45 – 54 let) byla nejrychlejší Markéta Černá (Iscarex Česká Třebová) a mezi ženami D (nad 55 let) Eva Dvořáková (Biatlon Prostějov).

Zajímavostí je porovnání časů s loňským ročníkem. Před rokem stačil na vítězství v hlavní kategorii Filipu Záveskému čas 19:24, letos byl na trati o více než půl minuty rychlejší a stejně z toho bylo „až" druhé místo.

Z běžců ze svitavského regionu se vytáhl Jan Kubíček z Jiskry Litomyšl, jehož výkon 20:27 stačil na třetí místo v kategorii muži A a čtvrté absolutně. Poličský veterán Miloslav Červ byl bronzový mezi „déčkaři" a dařilo se také mládežníkům. Jakub Němec z Litomyšle vyhrál závod nejmladších žáků a Eliška Červená z Poličky doběhla druhá mezi mladšími žákyněmi. (bed, rh)

Kozlovský kopec: Dostálův úspěch
Dalším ze závodů Iscarex Cupu, jenž se koná téměř za „humny", je Běh na Kozlovský kopec vedoucí z České Třebové alejí Maxe Švabinského ke kozlovské rozhledně (5,2 km, převýšení 234 m). V letošním ročníku zvítězili s jasným náskokem Radek Hübl z Jiskry Ústí nad Orlicí (18:22) a Michaela Stránská (Iscarex Česká Třebová) v čase 20:32. Výrazně se do výsledkové listiny tohoto klání zapsal Ladislav Dostál z Moravské Třebové. Ten se na vrchol stoupání vyškrábal v čase 25:25 a to byl výkon, který znamenal první příčku v kategorii muži D s dvouminutovým odstupem.