V mistrovské soutěži si to spolu rozdala téměř kompletní domácí špička disciplíny enduro, ale přijelo i několik kvalitních motokrosařů na čele s ostříleným matadorem Petrem Bartošem.

Ten startoval v barvách Orionu Litomyšl – RS Petrol Teamu a měl na tuto dvoudenní mistrovskou akci (šampion byl určen součtem výsledků ze dvou soutěžních dnů) zapůjčen motocykl KTM 350 EXC – F.

Na skoro domácí půdě chtěl pochopitelně ukořistit co nejlepší výsledek. Neměl to vůbec snadné, v Bělé se totiž prezentovalo 198 závodníků v kubatuře Open a to už byla pořádná konkurence.

Tamní areál nazývaný Motorland se rozkládá v prostoru někdejšího vojenského újezdu Ralsko.

Na samotné jezdce čekalo 100 minut jízdy a Bartoš si hned od samého sobotního startu udržoval vedoucí pozici, ačkoli na něho v jednu chvíli nepříjemně dotírali reprezentanti endura – Radek Toman s Ondřejem Helmichem. Motokrosař však vždy, když bylo potřeba, zabral za plynovou rukojeť a bezpečný náskok si udržel až do cíle.

Druhý den se zprvu do čela dostal Helmich, ovšem vedení si užíval krátce, neboť to byl zase dravý Bartoš, který ho předjel a první příčku již nikomu nepřepustil. S přehledem tedy zvítězil v hodnocení závodu mistrovství České republiky a rozloučil se tak nadmíru sympaticky s letošní sezonou.

MČR 2015 v cross country v Bělé pod Bezdězem – 1. den: 1. Bartoš (KTM), 2. Helmich, 3. Toman (oba Husqvarna). 2. den: 1. Bartoš, 2. Helmich, 3. Mark-vart (KTM). Celkové výsledky: 1. Bartoš, 2. Helmich, 3. Živný (KTM). (kov)