Vysvětlení titulku k letošnímu ročníku duatlonu Powerman má vskutku historické souvislosti. Jako antický vojevůdce dle rčení „Veni, vidi, vici“ nechyběl ve startovním poli ani tentokrát jeho pětinásobný vítěz Sandor Pocsai.

„Je to vlastně můj srdeční závod a moje trať. Proto nemám žádný důvod pro neklid v pelotonu, mým cílem bude dojet,“ skromně glosoval před startem. Aniž tušil, že svoji sbírku primátů znovu rozšíří…

Blátivo, větrno a nezměrná vůle závodníků, to byly hlavní atributy osmého dílu seriálu Cykloman 2017, o jehož organizaci a zdar se přičinili opětně kunčinští Čerti. A dlužno podotknout, že závod připravili bez nedostatků, ke spokojenosti závodníků a plný zajímavostí. Dokonce sami zaznamenali úspěch ve výsledcích.

Na startu byla obvyklá sestava bikerů, mezi nimiž nechyběla esa této disciplíny, resp. ti, kteří mají ambice být vítězi celkovými či v jednotlivých v kategoriích. Silné soupeře jim dělali „hosté“. Nejvýše z nich se umístil svitavský Sirový, pětiminutová ztráta na vítěze mu vynesla celkové páté místo a v kategorii M2 pak „bednu“.

Účastníci se od startu houževnatě rvali s náročnou tratí (14 km bike – 3 km běh – 14 km bike) a žádný z favoritů nepropadl, třebaže museli o úspěch tvrdě zápolit s mladíky. Po stereotypním úvodu, kdy všichni měli ještě dostatek sil a vůle uspět, se „tlupa“ jezdců postupně rozdělovala. Oddělila se trojka Pocsai – Kadidlo – Kvapil. A závěr plně režíroval prvně jmenovaný a získaný náskok si udržel až do cíle. Teprve další místa náležela domácím duatlonovým expertům.

„Vždyť jsem říkal, že mým cílem je dojet. Že bych k tom opomněl přidat „na bednu“? Promiňte,“ pousmál se spokojený král kunčinského podniku. „Byla to pro mě příjemná a v sychravém počasí hřejivá sobota,“ dodal v cíli Pocsai, vítěz z let 2003, 2006 2009, 2010, 2015 a čerstvě rovněž 2017.

Výrazně si polepšil i v průběžném pořadí desetidílného seriálu, jehož elitní pětici představují nyní Kvapil, Kadidlo, Štěpař, Sedláček a Doležel. Zbývají jenom dva závody, které rozhodnou.

Devátý závod seriálu Cykloman se pojede v sobotu 7. října a na řadu tentokrát přijde silniční časovka. (mt)

Z výsledků

ABSOLUTNÍ POŘADÍ:

1. Sandor Pocsai (CK Čerti Kunčina) 1:19:51
2. Jiří Kadidlo (CK Slovan Moravská Třebová) 1:20:42
3. Jiří Kvapil (CK Slovan Moravská Třebová) 1:21:09
4. Josef Doležel (CK Slovan Moravská Třebová) 1:22:33
5. Aleš Sirový (Bike Club Svitavy) 1:24:28

VÍTĚZOVÉ KATEGORIÍ:

M1: Jiří Kvapil
M2: Sandor Pocsai
M3: Josef Doležel
M4: František Pustina (CK Čerti Kunčina)
J: Dominik Jansa (Moravská Třebová)
Ž1: Monika Doleželová (Moravská Třebová)
Ž2: Bedřiška Schneiderová (CK Čerti Kunčina)
ŽJ: Jitka Dulajová (Moravská Třebová)