A návrat to byl úspěšný, i když jezdeckou účast na podniku přeboru Střediska motocyklového sportu Pardubice si pořadatelé představovali přece jen vyšší než pohybující se kolem stovky startujících borců.

Diváci si ale do Benátek našli cestu v hojném počtu a měli možnost sledovat dramatické boje ve všech kubaturách, a že jich je v tomhle východočeském seriálu celkem jedenáct.

Tou nejprestižnější je třída Licence, v níž startují i přední jezdci z mistrovství republiky. Pro vítězství si v součtu dvou jízd dojel Ondřej Brendl na Suzuki před reprezentantem v mistrovství Evropy OPEN Petrem Michalcem na Hondě. Třetí dojel Dušan Drdaj s Yamahou.

Ve třídě MX2 Licence se o výhry v rozjížďkách podělili Denis Dvořák a Roman Mňuk (oba Yamaha). Lepší výsledek druhé rundy zajistil primát Dvořákovi.

Hned ve třech třídách závodí v letošním přeboru SMS Pardubice motokrosaři „hobbíci". V kategorii Hobby zvítězil v Benátkách Lukáš Machek na Suzuki, když bral plný počet bodů v obou jízdách. Třída Hobby MX2 se stala kořistí Petra Grofa na KTM a konečně v kubatuře Hobby OPEN pobil celou konkurenci Petr Machek a vystoupil na ten nejvyšší ze stupňů vítězů.

O tom, že i motokrosaři, kteří už mají mnoho za sebou, neztrácejí svoje dovednosti, přesvědčili přihlížející fanoušky účastníci třídy Veterán, která je rozdělena do tří skupin podle věku. Mezi těm „nejmladšími" byl nejlepší Petr Mach na Hondě, v kategorii Veteran II dominoval Tomáš Kopáček na Suzuki a v početně méně obsazeném závodu nejstarších motokrosařů triumfoval Pavel Korynta s KTM.

Věkově opačný pól představují motokrosaři sedlající stroje nižších obsahů a v případě „padesátek"dělající svoje první závodní krůčky. V zápolení třídy 50 ccm se z primátu radoval Matěj Skořepa na KTM. Motorka stejné značky dovezla k vítězství ve třídě 65 ccm Daniela Mandyse. A konečně s „osmdesátkou" ovládl závod v Jiráskově údolí Milan Šturma (KTM).

Zdařilý průběh závodů prokázal, že do Benátek motokros určitě patří. Snad sem tedy co možná nejdříve zase zavítá. (rh)