Nevyhne se jim ani obhájce titulu ČEZ Basketball Nymburk. Z mistrovského týmu odešli Allen (do německého Oldenburgu) a také Saint-Roos, který po testech v NBA podepsal smlouvu s tureckým účastníkem Euroleague Darussafakou. Smlouva skončila Welschovi, zatímco kontrakt prodloužili Benda a Lawrence. Středočeši ale získali výrazné posily z domácích luhů a hájů: z Děčína přichází rozehrávač Vyoral, z USK křídlo Bohačík a ze Svitav pivot Mickelson. Novými cizinci v Ginzburgově týmu budou američtí hráči Diggs a Ray.

ODEŠEL A VRÁTIL SE

Rušno bylo i u vicemistra BK Děčín. Ten opustil Palyza (míří do polských Gliwic) a především zmíněný Vyoral. Týmu nejdříve zamával i rozehrávač Šiška, nakonec se však po pár dnech vrátil, aby vytvořil novou rozehrávačskou dvojici s Feštrem, který přichází z USK Praha. Válečníkem bude také křídelník Halada, který na sever Čech přichází z Komárna, kde si svými výkony řekl o pozornost reprezentačního trenéra českého výběru.

Dva odchody a tři příchody zatím hlásí BK Opava. V týmu skončili Cvek a Blažek (oba skončili s aktivní činností). Nováčky jsou zatím mladíci ze Snakes Ostrava Bukovjan, Slavík a Štěpánek. Jak Děčín, tak Opava tradičně nechodí cestou zahraničních akvizic a nejsou dosud zprávy o tom, že by to snad letos mělo být jinak.

NOVÍ KORMIDELNÍCI

Změna na trenérském postu se odehrála v BC Kolín. Charismatického Benáčka (podle všeho míří do Prostějova) střídá bývalý reprezentant Beneš. Ten může počítat nejenom se Skinnerem, který prodloužil svůj pobyt u Labe, ale i se službami Dokoupila (Prostějov), Bratčenkova (NH Ostrava) a Šafarčíka (USK Praha). Smlouvu prodloužil rovněž zkušený Machač, který se současně stane asistentem hlavního trenéra.

Ke změnám dochází i v týmu USK Praha. Slovinského trenéra Aliloviče nahradí řecký kouč Chougaz, který v posledních dvou sezonách vedl rakouský Oberwart. Má však za sebou úspěšné působení nejen ve své vlasti, ale i na Kypru nebo Mexiku. Jaký ale bude mít k dispozici kádr, je zatím dost nejasné, protože z Folimanky jsou zatím hlášeny jen odchody: Bohačík, Feštr, Šafarčík. Údajně končí i oba cizinci (Madsen a Primorac).

K tradiční obměně zahraniční skupiny dochází ve Slunetě Ústí nad Labem. Novými tvářemi v týmu trenéra Pištěckého mají být Američané Robinson (v sezoně 2014/15 Jindřichův Hradec), Svejcar a Singletary, ke kterým se připojil i kanadský pivot Wolfram.

Na jihu Čech se změnil název klubu, z BK Lions se stal Basket Fio Banka Jindřichův Hradec. Kariéru uzavřel Šustek, kterého by měl nahradit exsvitavský Bašta. Prvním cizincem v družstvu je americký hráč Coleman. No a až z dalekého Salvadoru zamíří k Vajgaru Američan Lawhorn, který tam hrál druhou ligu.

AUTREY A WALL PRYČ

K významnějším hráčským změnám zřejmě dojde v NH Ostrava, kde vedle Bratčenkova odešli všichni cizinci včetně Paintera. Zatím tam jsou dva hráči na zkoušku. Prvním hlášeným je Američan Johnson. Nejčerstvější přírůstek pak představuje jednatřicetiletý srbský rozehrávač Stanojevič, který minulou sezonu strávil v černohorském klubu Tivat.

Zpod Špilberku hlásí celek mmcité Brno zbrusu novou tvář na trenérské židli. Helbicha střídá slovinský kouč Jakara a zkouší zapojit amerického point guarda Sullivana, jenž dosud hrál za německé Hanau. Kontrakty v moravské metropoli prodloužili Kereselidze a Hrabovský.

Na soupisce BK JIP Pardubice se v sezoně 2017/18 již neobjeví Kotas, Autrey, Wall a Roub. Klub ovšem udržel Burnetta, Půlpána a z mládežnické kategorie se posunul mezi muže Svoboda. Vedení klubu hledalo po odchodu Autreyho zejména nového ústředního rozehrávače a volba padla na Parkse, který působil mimo jiné v německém Schalke 04 a naposledy v kazašském BC Atyrau, kde se stal nejlepším střelcem Baltické ligy. Po odchodu Walla přichází do Pardubic osmadvacetiletý americký basketbalista Martin, který má za sebou čtyři úspěšné sezony v britské basketbalové lize, a sice v klubu Newcastle Eagles.

Složitá situace je neustále kolem Orlů Prostějov. Ti se sice zachránili v NBL v baráži výhrou nad Královskými sokoly, ale jaký bude další osud tohoto týmu, to ukáží až následující dny a týdny. Spekuluje se o tom, že vedle hráčských problémů tíží Hanáky i problémy finančního rázu, což u nich není nic nového. Do ligy nicméně přesto byli nalosováni. (fn, rh)