Dvojnásobná tragická nehoda z minulého týdne, k níž navíc došlo v obci, kde je povolená padesátka, jen ilustruje rostoucí počet smrtelných nehod na našich silnicích. Léta se policii a jejím preventistům dařilo počet nehod snižovat.

Letošní rok se tento trend bohužel zlomil.

Od počátku roku jen do konce října zemřelo na silnicích v Pardubickém kraji už 27 lidí, loni za stejné období o čtyři méně. Rostoucí počet křížků se však týká celého Česka. Minulý týden nedojelo ze svých cest 22 lidí.

„Na vině většiny tragických nehod je nepřiměřená rychlost a nebezpečné předjíždění,“ konstatovali policisté.

To je lapidární zjištění, které na vlastní oči zažívají všichni řidiči. „Disciplína řidičů z minulých let po začátku bodového systému je ta tam. Lidi jezdí, s prominutím, jako čuňata,“ řekl profesionální řidič Karel Sýkora.

I redaktoři Deníku při svých častých cestách zjišťují, že dříve dodržovaná padesátka nebo aspoň šedesátka v obcích je stále většímu množství řidičů pro legraci. A na státovkách musí být člověk vysloveně ve střehu, neboť mnozí zde jezdí a předjíždějí jako šílenci. Třeba plné čáry řada šoférů vnímá jen jako estetické rozdělení vozovky.

Co na to policie? Konkrétní kroky, jestli budou například posíleny silniční kontroly a radarová měření rychlosti, zatím policisté nevědí. Teprve analyzují situaci a rozmýšlejí se o dalším postupu.

Zjistili ale už, že zhruba pětina nehod je způsobena tím, že se řidiči plně nevěnují řízení. Nejvíce lidí pak zemře při nehodách, kdy nepřizpůsobí rychlost stavu vozovky nebo když vjedou do protisměru.

„Nepozornost u nás zabíjí, ať už je způsobená stavem řidiče, nebo tím, že za volantem vykonává činnosti, které za volant nepatří. Třeba manipuluje s telefonem,“ řekl ČTK šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Řada vážných dopravních nehod souvisí s přejetím do protisměru na běžné komunikaci. „Zpravidla se jedná o přehledné, rovné úseky, kdy řidič z nezjištěných příčin vjede do protisměru. Nepozornost a únava mohou být hlavní příčinou,“ dodal Lerch.

Začínající zimní období ukáže víc. Nehod bývá obyčejně na přelomu roku kvůli sněhu a náledí více, zpravidla ale nemají díky opatrnějšímu chování řidičů tak tragické následky.

V místech, kde stávala socha Plačící Anny na Křížovém vrchu, obnovily technické služby letos na jaře vyhlídku.
Lidé mohou přispět na obnovu Plačící Anny