Český hydrometeorologický ústav nabádá k tomu, aby lidé, pokud to není nezbytně nutné, nevycházeli. Totéž platí pro jakékoliv cestování, řidiči by si měli dávat pozor zejména na mostech a otevřených prostranstvích. 

V neděli, kolem deváté večer se začaly objevovat i první potíže na železnici. Hasiči vyjížděli k nárazu vlaku do stromu, který spadl na koleje v katastru obece Pomezí. Odstraňování padlých stromů probíhalo i v Boršově u Moravské Třebové a v Chocni.

Od nedělní 20 hodiny do pondělní (10. února) 6 hodiny ranní celkem u 11 událostí v souvislosti s orkánem Sabine.

Během noci nastávaly komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdné tak byly některé komunikace. Hasiči likvidovali zejména popadané stromy přes silnici v Chocni, Moravské Třebové – Boršově, Květné, Pomezí (tady strom spadl na železniční trať a vlak do něj lehce narazil, nikomu se nic nestalo, událost je beze škody), v Dolním Újezdu, Žumberku i Skleném.

V Přelouči pak hasiči museli strhnout uvolněné plechy z bytovky, které by mohly někoho ohrozit.

Vlaky přijíždějící na hlavní nádraží v Pardubicích začínají nabírat zpoždění. Dálkové spoje mají kolem osmé hodiny ranní zpoždění kolem dvaceti minut. Největší zpoždění nabraly vlaky z Liberce (60 minut) a z Trutnova (30 minut).

Maškary z Vortové u Hlinska ovládly v sobotu centrum Svitav. Masopust se ve městě uskutečnil již po sedmnácté. Nechyběla tradiční zabijačka, koblížky a jiné dobroty. Masopustní rej zakončilo tradiční porážení a vzkříšení kobyly.
OBRAZEM: Masopust s Vortováky ve Svitavách