Tragicky začalo pondělní ráno u Svitav. Na obchvatu Svitav u odbočky na Opatov se střetla po šesté hodině ráno dvě osobní auta.

„Dvaadvacetiletý řidič vozu Volvo odbočil ze silnice I/35 na komunikaci I/43 směrem na Lanškroun. Tam ale z dosud neznámých příčin vyjel náhle do protisměru dvaasedmdesátiletý řidič Škody Felicie. Došlo k čelnímu střetu,“ popsala nehodu policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Na místo přiletěl i vrtulník záchranné služby, ale bohužel odletěl prázdný. Senior z felicie na místě svým zraněním podlehl.

Po nehodě byla frekventovaná křižovatka dvou státovek zcela uzavřená, navíc právě na ní přistál vrtulník záchranářů. Brzy poté byla s opatrností zprůjezdněná aspoň „pětatřicítka“ a krátce po deváté hodině už i I/43. Do té doby vedla objížďka přes Opatovec a řidiči odsud hlásili velké kolony.

Od počátku září je to již třetí tragická nehoda v Pardubickém kraji. Všechny se staly právě na „pětatřicítce“. Nejdřív 11. září se mezi Holicemi a Chvojencem čelně střetla dodávka s náklaďákem, jeden řidič zahynul. Hned následující den se srazila dvě osobní auta o pár kilometrů dál na křižovatce v Týnišťku. I tady zemřel jeden člověk.

Chybí tu dálnice

I/35 je kvůli hustému provozu velmi rizikovou silnicí. Stavba dálnice, která ji nahradí, však postupuje velmi pomalu. Ke Svitavám se nedostane dřív jak za osm let.

Ilustrační fotografie.
Poutač „svede“ lidi z I/35 za nákupy na náměstí