Celkem 95 chodců bylo při těchto nehodách zraněno a dva zemřeli.

Zemřela žena, která v Pardubicích u závodiště chtěla překonat frekventovanou silnici na Chrudim, avšak vkročila přímo pod projíždějící nákladní vůz. Svým zraněním na místě podlehla.

Další žena zahynula pod koly autobusu v druhé polovině září v Ústí nad Orlicí. Řidič autobusu ji srazil na přechodu při odbočování. Policie vyšetřovala příčinu nehody a zabývala se tím, jaká světla svítila na semaforu. Podle policejní statistiky ale nehodu zavinila chodkyně.

Stejně jako v letech předcházejících se i v letošním roce budou policisté při preventivních aktivitách věnovat chodcům a cyklistům. "V silničním provozu patří mezi nejslabší účastníky a stávají se tak i nejzranitelnějšími, o čemž svědčí i loňská statistika," uvedl policejní mluvčí Jiří Tesař a připomněl heslo "vidět a být viděn", které je základním pravidlem bezpečnosti na silnicích a které platí dvojnásob za snížené viditelnosti, kam se řadí například svítání, soumrak, mlha nebo déšť. "Stačí zvolit vhodnou barvu oblečení, jako je například bílá, svítivě žlutá, oranžová, zelená, a mít na sobě prvek z fluorescenčního a nejlépe z reflexního materiálu, který odráží světlo až na vzdálenost 200 metrů," upozornil Tesař.