„Takový zásah nepamatujeme a od té doby jsme nic podobného neřešili,“ řekl profesionální hasič ze stanice v České Třebové.

O tragédii v Žamberku jsme psali zde:

Pod pěti dětmi se v Zámeckém rybníku v Žamberku prolomil led.
Tragédie. Chlapec, pod kterým se v Žamberku propadl led, zemřel

Rybník u České Třebové je v současné době celý zamrzlý. Je tak ideálním místem pro trénink hasičů. Díra v ledu, člověk ve vodě a pro hasiče začíná zásah, který musí být co nejrychlejší. Jeden z mužů bere žebřík, lano a vydává se k díře v ledu. Během pár vteřin je tonoucí venku z ledu a hasiči ho táhnou pomocí lana ke břehu. Zatímco u kraje českotřebovského rybníku má led tloušťku asi čtyři centimetry, dále od břehu už je to zhruba deset.

„Vyproštění tonoucího z ledové tříště nebo z ledového propadliště je nejen technicky náročné, ale musí být velice rychlé,“ říká mluvčí hasičů.

Záchrana lidí není snadná.

„Vyproštění tonoucího z ledové tříště nebo z ledového propadliště je nejen technicky náročné, ale musí být velice rychlé,“ podotkla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková s tím, že v poslední době roste počet rizikových aktivit na zamrzlé vodní ploše, jako jsou lední jachting, lyžování, bruslení, ice kiting, zimní windsurfing nebo i pěší turistika.

Pod pěti dětmi se v Zámeckém rybníku v Žamberku prolomil led
Hrdina naší doby. Zachránil chlapce na rybníku v Žamberku, dostal medaili

Alespoň dvanáct centimetrů

Pohyb po ledové ploše je rizikový a lidé musí být vždy opatrní.

První pomoc při záchraně lidí z ledové vody:

Zavolat na linku 112, 150 nebo 155. K okraji propadlého ledu se přibližujte velice opatrně, s využitím co největší plochy - plazením, s použitím žebříků, desek, klád nebo plavidel a pokud možno upoutáni na laně s jakýmikoliv i improvizovanými plovacími pomůckami.

Po vytažení tonoucího z vody zajistěte základní životní funkce, případně zahajte resuscitaci a vyčkejte příjezdu záchranné služby. Pokud je tonoucí při vědomí, ihned jej zbavte mokrého oděvu a zabalte do suchého. Udržujte tepelný komfort.

Profesionální hasiči trénovali na zamrzlém rybníku na záchranu lidí z ledové vody.Profesionální hasiči trénovali na zamrzlém rybníku na záchranu lidí z ledové vody.Zdroj: Deník/Iveta Nádvorníková„Rozhodně nedoporučujeme se volně pohybovat po ledu o tloušťce menší než dvanáct centimetrů a v místech, kde není možnost pomoci v případě nouze. Ledová krusta může prasknout zejména na plochách s přírodním přítokem a odtokem, kde jsou vyšší teploty v místech průtoku,“ vysvětlila Horáková.

To, že sport venku v krásném mrazivém počasí táhne, potvrzují dospělí i děti.

„Každý rok čekáme, až zamrznou rybníky. To bruslení na zimáku s davy lidí je sice fajn, ale na rybníku má větší kouzlo. Prostě se rozjedete a není nikde žádný mantinel. Zatím jsme jen jednou tahali kamaráda z vody, když pod ním u kraje praskl led,“ vzpomínal Pavel Horák ze Svitav.

Rizikový je však i pohyb větší skupiny lidí po ledu. Náhlé přetížení v jednom místě totiž může způsobit prasknutí ledu.

Bruslení na tenkém ledě bylo před 11 lety osudové i muži na Chrudimsku:

Ilustrační foto.
Šel na schůzku s bratrem, který zatím umíral pod ledem
Zdroj: Deník/ Iveta Nádvorníková