Rodiče však dlouho nevěděli, že jim dítě z okna vypadlo. „Pád naštěstí viděla žena z protějšího domu. Ta okamžitě zavolala záchranku, vyběhla z bytu a na místě holčičku laicky resuscitovala,“ uvedla mluvčí pardubických policistů Markéta Janovská a dodala, že na místo neštěstí policii zavolala sama záchranka. Silně opilý otec dítěte totiž bránil lékařům v práci. „Asi to myslel v dobrém, ale jak se snažil všemožně pomáhat a brát nám ji dokonce z rukou, nesmírně nám záchranu dívenky ztěžoval. My jsme dítě potřebovali zaintubovat a převést do umělého spánku, bylo v kritickém stavu,“ řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

„Vzhledem k tomu, že posléze otec dítěte nadýchal dvě promile, byl zajištěn a putoval na protialkoholní záchytnou stanici,“ uvedla policejní mluvčí.

Holčičku, která vypadla z okna bytu z výšky zhruba deseti metrů na hlavu, poté vrtulník transportoval ve velmi těžkém stavu do hradecké fakultní nemocnice. „Holčička je ve vážném stavu, ale je stabilizována a napojena na plicní ventilaci,“ uvedl v neděli odpoledne lékařský náměstek hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl.

Opilá sešlost

Jakmile vrtulník s dívkou odletěl, začali policisté zjišťovat, co za jejím pádem stálo. Podle všeho to byl bujarý alkoholový večírek. „V době pádu byl v bytě jak otec, tak i matka a rodinná přítelkyně. Všichni pod vlivem alkoholu, kdy se míra promile pohybovala od 1,5 do 2. Zároveň jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti,“ dodala policejní mluvčí s tím, že nikdo z trojice neskončil ve vazbě. To, zda bude nakonec někdo obviněn, záleží na dalším vyšetřování a výpovědi svědků. Podle informací Deníku nebyla rodina z České republiky, ale jednalo se o Mongolce.

Kolo na břehu.
Policisté našli tělo muže, který v pátek zmizel pod hladinou Labe