Mladá maminka vděčí hasičům za život synka. Hasiči Martin Heger a Marek Bulva šli letos v lednu ve vánici několik kilometrů na samotu Martinice u Proseče pro nemocného chlapce. Sanitka tehdy totiž cestou k domu zapadla v závějích.

Modré oči malého Kubíka se smějí a i když se stydí, hasičské auto ho zajímá. Setkání s hasiči, kteří mu zachránili život, bylo dojemné.

Na sedmnáctý leden Jana Šedivá asi nikdy nezapomene. „Myslím na to každý den. A možná více teď, když začal znovu padat sníh. Záchvat měl Kubík už několikrát, takže víme, co dělat. Jenže tehdy to bylo silné a nedařilo se nám to zastavit, aby mohl zase normálně dýchat,“ vzpomínala Jana Šedivá.

Pro dusícího se chlapce vyjeli záchranáři. Tu noc ale region postihla silná vánice a sanitka zapadla v závějích. Hasiči Martin Heger a Marek Bulva neváhali a vyrazili v noci do závějí pěšky. Kdyby to neudělali, kdoví jestli by příběh měl šťastný konec. „Šla jsem za hasiči a pořád jsem myslela na to, jestli už jsou se synem u sanity. Došla jsem asi dvacet minut po nich,“ řekla Jana Šedivá.

I malý Jakub si na lednovou noc dobře pamatuje. „Jak vidí hasiče a sanitu, tak říká, že jel sanitkou, ale že by už nechtěl. Když naše Kristýnka onemocněla a přijela k nám sanita, schovával se a myslel si, že jedou pro něho,“ dodala mladá žena.

Přesto se Kubík za hasiči do Budislavi těšil. Na památku od nich dostal malé hasičské auto a určitě se za kluky v uniformách zase podívá. Vděčí jim za to nejcennější, za život.