Bílá tma dnes dopoledne opět zcela ochromila státovku I/34 mezi Svitavami a Poličkou, kolem 11. hodiny se už ale tady doprava začala znovu rozjíždět. I když s nejvyšší opatrností. Informovala o tom Deník Jana Kittová ze společnosti Sovis, která má v Pardubickém kraji na starosti údržbu státovek.

"Hlavně u Vendolí provoz zastavila bílá tma, pro osobní auta je ale už silnice průjezdná a pro kamionovou dopravu ji zprovozníme do dvaceti minut," uvedla hodinu před polednem. Krajně nepříznivé podmínky mezi Svitavami a Poličkou trvaly kvůli poryvům větru, vytrvalému sněžení a závějím celý den.

Jízdu ovšem dál ztěžují sněhové jazyky a silný vítr. Všude, nejen tady, ale na celém Svitavsku. Neprůjezdný byl kvůli nehodě i obchvat Opatova na I/43, jezdilo se přes vesnici.

"U tunelu Hřebeč došlo dopoledne k nehodě, úsek je však již průjezdný. Další náročnější úseky jako je Březovák ve směru na Brno, úsek mezi Svitavami a Třebovicemi nebo na Františkách jsou s opatrností sjízdné – na silnici zde leží vrstva sněhu s vyjetými kolejemi, ve kterých je patrný asfalt. Na Orlickoústecku jsou bez problému sjízdné i úseky na silnici I/14 mezi Českou Třebovou a Ústím nad Orlicí a Lanškrounem a Horními Heřmanicemi. Sjízdná je i komunikace I/11 v úseku mezi Jablonným a Ústím nad Orlicí," uvedl před polednem technik Sovisu Pavel Jerie.

Suchý Vrch, který kamiony zablokovaly během pondělí, je dnes pro osobní vozy s řetězy sjízdný. „Vjezd zde momentálně není zakázán, ale průjezd kamionům důrazně nedoporučujeme,“ dodal Jerie.

RÁNO BYLO KRUŠNÉ

Od rána si na I/34 řidiči protrpěli vyslovené peklo, silnice se změnila v jedno velké parkoviště. "Z Poličky na Svitavy se to dá objet přes Pomezí a Rohoznou. Se scvaknutým zadkem a pomalou jízdou je to sjizdné," referuje na Facebooku ve skupině o dopravní sjízdnosti v okrese Lenka Kuklová.

"Ze Svitav až po Borovou silně zafukuje, je tu bílá tma," varovali před devátou hodinou ráno dispečeři Správy a údržby silnic. Řidiči už vymysleli objížďku - přes Radiměř. Dá se to však prý projet jen ve směru na Svitavy.

Jeden led je i pětatřicítka mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí. V kluziště silnice proměnila včerejší večerní vánice. Během půl hodiny teplota spadla několik stupňů pod nulu a vše zmrzlo. 

Kalamita ochromila celý kraj už včera večer, dokonce i Pardubice, kde se zastavila MHD. Více o pondělní situaci ČTĚTE ZDE

Předchozí noc si "užili" i hasiči. "Prudký nárazový vítr, ledovka i sněžení, to vše komplikovalo jízdu po silnicích v Pardubickém kraji. Hasiči od pondělní (14. ledna) 18 hodiny do úterní (15. ledna) 7 hodiny ranní zasahovali u 31 událostí," uvedla mluvčí pardubických krajských záchranářů Vendula Horáková. 

Likvidovali hlavně popadané stromy a vytahovali auta z příkopů. "V Poličce skončilo auto na střeše. Událost se obešla bez zranění. Hasiči vozidlo převrátili zpět na kola," uvedla Horáková.