Ostatně, symbolicky právě tímhle titulem začne v pátek sezona ve svitavském letním kině v Parku Jana Palacha. Třikrát týdně a opět zadarmo, až do konce srpna tu uvidíte 29 filmů. Zajímavou novinkou je pozměněná dramaturgie. Pondělky budou nově vyhrazené pro děti a premiéry pohádek, středy mají patřit novým snímkům zahraniční kinematografie a pátky pak českým filmům. Uvidíme, jaké na to budou ohlasy. Tento týden promítání pod širým nebem začíná i v Litomyšli, od konce června v Poličce a tu a tam se příležitostně roztáhne plátno také v dalších městech a vesnicích. A se svým kinematografem přijedou i bratři Čadíkové!

Zatím to vypadá dobře i s koupáním v Rosničce, kterou vloni už touto dobou začal halit závoj sinic a jež se v polovině prázdnin změnila v jedovatou stoku. Voda je zde zatím průzračná, čistotě pomáhají ozdravné kroky ze strany radnice a také příznivější průběh jara s častými srážkami. V Litomyšli se navíc už na počátku června otevřelo koupaliště, další města postupně následují.

A k tomu všemu neodmyslitelně patří zmrzlina. Nenechte si ujít hlavně tu v Litomyšli na náměstí, tam ji mají široko daleko nejlepší. Pravou chorvatskou. Když už letos nepojedete na Jadran, pochutnáte si na něm aspoň tady v podloubí.

Suma sumárum, léto budiž pochváleno.

Smetanova Litomyšl: Svátek hudby zahájen!
OBRAZEM: Svátek hudby zahájen!