Oprýskané zdi domů, vymlácená okna a pošmourné nebe dokreslují atmosféru v areálu továrny v Brněnci. Stačí na náměstíčku mezi budovami zavřít oči a člověk jakoby slyšel povely, pracovní ruch. A pak se v tom šeru vynoří Oskar Schindler.

Právě tady tenhle Svitavák zachránil více než tisícovku Židů, které by jinak čekala smrt v koncentračních táborech. Silný příběh spjatý s vesnicí Brněnec je známý, ale místo samotné je zapomenuté. Škoda. Přitom právě tady se odehrál velký kus historie, který by měli znát nejen dospělí, ale i děti ve školách.

Přečtěte si:

Schindlerova továrna v Brněnci na Svitavsku se promění v unikátní expozici holocaustu. Projekt představil i festival Meeting Brno.
Schindlerova archa v Brněnci znovu ožije. Nejen muzeem. Rozjede se i textilka

Vnuk původních majitelů brněnecké textilky Daniel Löw-Beer si dal před lety velký úkol. V areálu zdevastované továrny připravuje unikátní muzeum. To připomene dějiny zdejší fabriky i příběhy zachráněných Židů. „Jsem velmi vděčný, že se rodina Löw-Beer a místní komunita v okolí továrny spojili, aby zachránili Schindlerovu archu, kde bylo zachráněno 1200 Židů,“ vzkázal Danielovi Liam Neeson, který ve filmu ztvárnil postavu Oskara Schindlera.

Areál někdejší textilky si zaslouží, aby jeho historii znaly i další generace. "Toto je velmi důležité místo a musíme ctít památku na někoho, kdo zachránil život mnoha lidí," podotkla Eva Lustigová, dcera spisovatele Arnošta Lustiga.

Snad české ministerstvo kultury i Evropská unie pochopí důležitost expozice v místech, kde se psaly dějiny, a projekt na záchranu zřejmě největšího brownfieldu v Evropě finančně podpoří.