Už tak dost nahnutá situace se ještě zhoršila s loňským vládním nařízením, kterým došlo k plošnému zvýšení platových tarifů. Pro zaměstnance v sociálních službách dobrá zpráva, o tom, že si lepší platy zaslouží, není sporu. Pro zřizovatele další vrásky na čele.

S nedostatkem peněz na platy se aktuálně potýká Domov pro seniory ve Sloupnici. Zařízení, jehož zřizovatelem je obec, chybí kolem pěti milionů korun. Zaměstnanci jsou nervózní. Není divu, hrozí, že už v listopadu by nemuseli ve výplatním termínu najít na účtu obvyklou částku, která jim zatím každý měsíc přicházela. Někteří se už poohlížejí po jiné práci. Vedení domova i zřizovatel dělají, co mohou. Obec zařízení, které má dlouholetou tradici, rozhodně zavírat nechce. O pomoc se proto kromě kraje obrátili přímo na ministryni Janu Maláčovou.

Jenže pomoc zatím nepřichází. Kraj už všechny státní, krajské i evropské prostředky na sociální služby vyčerpal, obec, která ročně do rozpočtu domova přispívá zhruba dvěma miliony, má omezené možnosti. A ministerstvo práce a sociálních věcí dává od problému rovněž ruce pryč. Podle mluvčí nebude ministerstvo nikdy dotovat sociální zařízení v krajích sto procenty. Na chodu se musí finančně podílet i další subjekty, zřizovatel a kraj. S nedostatkem peněz se domov ve Sloupnici potýkal už dříve, ale šlo o řád nižší částky, které se nakonec podařilo najít.

Situace je vážná, byť se tak při pohledu z Prahy jevit nemusí. Ti, kteří mohou do řešení zasáhnout, především ministerstvo a kraj, si musí přestat problém přehazovat jako horký brambor a jednat. Rychle a bezodkladů.

Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje
Hejtman staví krajskou koalici. Do voleb půjde ČSSD s hnutím Společně pro kraj