Předchozí
1 z 3
Další

Jindřich Šmégr je tak trochu přírodní úkaz – čte bez brýlí, slyší jako rys, neužívá žádné léky, do třetího patra Zvonice vynese obraz a ani se nezadýchá. Malíř je držitelem Ceny starosty města za rok 2018 a ačkoli žije ve Sloupnici, duší je stále Kujebák. V galerii ve Vysokém Mýtě vystavoval už v letech 1998 a 2008 a znovu pak o deset let později – loňská výstava se v galerii konala na jaře a nesla přízvisko retrospektivní.

Příroda nezkritizuje, když ji namaluji podle svéhoZdroj: Ivan Krejza

Byly na ní opravdu hodně letité věci, ale i ty nejnovější. „Ukazuji celý průřez tvorbou – akvarely a oleje, kterými maluji nejčastěji, ale také pastely, monotypy a kresby tuší,“ řekl tehdy vitální malíř, který při dernisáži výstavy 25. května loňského roku oslavil své 90. narozeniny. Blahopřát mu tehdy do prostor galerie přišly desítky lidí a nechyběl ani dort, který oslavenec pod bedlivým dohledem své ženy Marie rozkrájel.
Nejčastějším námětem jeho obrazů je příroda. „Samozřejmě, zkoušel jsem zátiší a také pár portrétů, ale ty se ne vždy dotyčným líbily, tak jsem toho nechal. Příroda mě nezkritizuje, když jí namaluji podle svého,“ s úsměvem podotkl malíř.

Příroda nezkritizuje, když ji namaluji podle svéhoZdroj: Deník/jan

Ještě nedávno lyžoval, má rád rybaření a ve Sloupnici je součástí spolku divadelních ochotníků. I když žije ve Sloupnici, k Mýtu má ale vztah. „Jsem Kujebák a zůstanu jím navždy. Do svých šestatřiceti let jsem bydlel v Mýtě, do Sloupnice jsem se pak odstěhoval za svou manželkou. Do Mýta to však mám kousek a jezdím sem snad každý týden. Žijí tady dvě z mých tří dětí, vnoučata i pravnoučata,“ vysvětlil Jindřich Šmégr. A aby se v důchodu nenudil, stal se prezidentem spolku Triangl, který sdružuje malíře, fotografy a filmaře. „Klub malířů dlouho vedl Pepík Pilař, a když zemřel, oslovili mě kolegové, zda bych to vzal za něj. Kývl jsem na to. A titul ´prezident´ vznikl z recese,“ směje se sympatický výtvarník, který vysokomýtské galerii právě v den svých devadesátých narozenin věnoval třicet obrazů různých technik, jež mapují jeho malířský vývoj. 

Příroda nezkritizuje, když ji namaluji podle svého.Zdroj: Deník/jan