Třiasedmdesátiletá ANNA KOTOUČKOVÁ stále pracuje, a ráda. Denně chodí pomáhat do svitavského muzea.

Ve svém věku stále ještě pracujete, proč?
Mně to dělá strašně dobře, že tady mohu pracovat. Původně jsem šla na záskok, než se kolegyně vrátí. Dopadlo to tak, že už jsem tu čtrnáct let.

Je to vás práce relaxem?
Ano, nedovedu si představit, že bych byla jenom doma. Před důchodem jsem dělala v cestovní kanceláři a pak byla doma dva roky. Teď jsem ráda, že mohu opět chodit do práce.

Cestovala jste ráda a jak je to dnes?
Ano, cestovala. Samozřejmě podle časových možností a peněz. Dnes už cestuji méně. Před třemi lety mi odešel manžel a už mě to tak nebaví. Více mě baví práce v muzeu.

Máte vztah k umění nebo k historii, která vás obklopuje?
K historii bych ani neřekla, ale těším se na každou novou výstavu. Mám ráda vernisáže, kdy přijde do muzea hodně lidí, kteří obdivují, co umělci vytvořili.

Jste se svým životem v důchodu spokojená?
Ano, bydlím v domku. Je to sice starost, ale mám malou zahrádku před domem, za domem dvorek taky se zahrádkou. Takže mám vyžití dost. Navíc mohu pracovat, chodit mezi lidi.

Co vy a lékaři. Vyhledáváte je často?
Všechny doktory potřeboval manžel, já se bez návštěv u lékaře obešla. Dnes chodím na pravidelné prohlídky, mám trochu problém s tlakem, ale to se dá vydržet.

Držíte nějaké diety?
Kdepak, jím, co mi chutná, jen se kontroluji, abych se nepřejídala. Dám si i kafíčko nebo skleničku vína. To je přece na zdraví.