O následujícím víkendu se v Moravské Třebové uskuteční už čtrnáctý ročník festivalu „Moravskotřebovské arkády". Organizátorem je místní základní umělecká škola a občanské sdružení Fermáta.

Festivalový víkend

Festival je týdenní. Hlavní program je ale rozvržený do dvou dnů. V sobotu dopoledne bude probíhat na náměstí a na moravskotřebovském zámku druhý ročník přehlídka historických aut. „Skládá se z výstavy historických vozidel vyrobených do roku 1984, spanilé jízdy po Moravské Třebové a pro zájemce dále soutěže historických vozidel v délce zhruba šedesáti kilometrů," upřesnil za realizační tým festivalu Antonín Havelka.

Letos jsou Arkády spojené také s jedním kulatým výročím. „U příležitosti 120. výročí založení prvního cyklistického klubu v Moravské Třebové bude v rámci soutěže a srazu historických vozidel zorganizovaný na náměstí a zámku sraz historických jízdních kol," uvedl organizátor. Diváci se mohou těšit na jízdu elegance, časovku na jednu míli, spanilou jízdu městem a soutěžní jízdu na dvanáct kilometrů. Trať povede po odlehlých asfaltových silničkách bez většího stoupání. „Tato soutěž není na čas, ale na pohodu za poznáním krás Moravské Třebové a jejího okolí. Účastníci budou plnit samoobslužné kontroly a všeobecný tematický test," sdělil Antonín Havelka.

Soukromá sbírka

Zaujmou by mohla i jedinečná výstava historických trojkolek ze soukromé sbírky Jiřího Fialy, kterému se podařilo vytvořit kolekci více jak sto čtyřiceti  kusů těchto strojů. Je pravděpodobně největší svého druhu na světě. Podle pořadatele exponáty pocházejí z celé Evropy, ale i z Ameriky a Austrálie. Dvě nejstarší trojkolky sbírky mají ve svém rodném listě rok 1865.

Součástí Arkád bude také unikátní mobilní muzeum historických kol a dětských dopravních prostředků manželů Počepických z Lokte. „Muzeum se specializuje na unikáty, které jsou nejstarší svého typu. Návštěvník tak může spatřit například originální dětskou drezínu z roku 1820. Jedná se o první jízdní kolo svého druhu. Je bez pedálů a člověk se na něm musel odrážet nohama," popisoval Antonín Havelka. Mezi další zajímavosti patří dřevěné loukoťové kolo s pedály nebo kočárek z doby před rokem 1800. Pozornosti člověka určitě neujde ani vysoké závodní kolo z roku 1880. Pokud lidé chtějí, můžou si jízdu na tomto kole vyzkoušet. K tomu poslouží speciální trenažér.

Dopolední program ještě doplní devítičlenný hudební soubor Melody Gentlemen z Lednice. „Základem repertoáru tohoto souboru jsou československé swingové evergreeny z třicátých a čtyřicátých  let minulého století, slavné filmové melodie i taneční šlágry té doby," poznamenal organizátor. Svým hudebním projevem, nástrojovým obsazením i celkovým stylem se přibližují populárním prvorepublikovým orchestrům, jakými byli  například Dvorského Melody Boys.

Hudba a zpěv

Sobotní odpoledne vyvrcholí vystoupením hudebních skupin a interpretů, jako Junior Band a Bubny Band Základní umělecké školy Moravská Třebová, hudební skupina Cookies, zpěvák Marek Ztracený se svojí kapelou, ABBA Stars Revival, profesionální skupina bicích nástrojů Jumping Drums. Na své si přijdou i ti nejmenší. Pořadatelé připravili program rovněž pro ně.

Na nedělní dopoledne je naplánovaná festivalová přehlídka sborů s duchovní hudbou v kostele Nanebevzetí Panny Marie a odpoledne na nádvoří renesančního zámku s libovolným programem. Za nepříznivého počasí se odpolední program uskuteční v reprezentativních prostorách moravskotřebovské zušky na zámku.

Poplatky pěveckých sborů za účast na festivalu ve výši patnáct set korun a výtěžek z celého festivalu budou věnované prostřednictvím občanského sdružení Fermáta sbírkovému projektu Nadace rozvoje občanské společnosti a České televize Pomozte dětem! 

Co jsou Moravskotřebovské arkády
První ročník se uskutečnil v roce 2001. Devět ročníků festivalu bylo určeno amatérským pěveckým sborům. Na prvních třech ročnících hostovaly převážně komorní smíšené sbory, a to i ze zahraničí, např. Stadskoor Vlaardingen z Holandska a Sängervereinigugn 1854 Staufenberg z Německa. Hostili jsme zpěváčky z německého Gemündenu a z norského Terraku.
V roce 2010 při pořádání jubilejního 10. ročníku byl sborový festival rozšířen o účast hudebních seskupení různých žánrů. V roce 2013 ve spolupráci s Prvním dámským klubem historických vozidel Mohelnice se akce rozrostla o první ročník srazu, výstavy a soutěže historických vozidel vyrobených do roku 1983.

Festival je týdenní akcí. V tomto týdnu probíhá dobrovolná sbírka ve prospěch nadace Pomozte dětem! Hlavní program festivalu se odehrává na nádvoří moravskotřebovského zámku. Program prvního dne je určený hudebním seskupením různých žánrů. Druhým dnem festival pokračuje přehlídkou amatérských pěveckých sborů. Dopoledne se sbory představí v kostele Nanebevzetí Panny Marie, odpoledne na nádvoří renesančního zámku.

Součástí festivalu je výstava výtvarných prací současných žáků výtvarného oboru základní umělecké školy s názvem „Výtvarný svět na zámku". Hlavní program přehlídky výtvarných prací probíhá na arkádách a ve výstavních prostorách moravskotřebovského renesančního zámku. Této výstavy se účastnilo mnoho známých osobností, které v jednotlivých ročnících převzaly nad touto přehlídkou i odbornou garanci, například profesor Milan Knížák, akademický sochař Olbram Zoubek, akademický malíř Lubomír Bartoš, či fotograf Jan Saudek. Tito výtvarní umělci zde též zahajovali vlastní výstavu a uspořádali besedu pro výtvarnou veřejnost.

Vstupné na celou akci je dobrovolné. Výtěžek je věnován Nadaci rozvoje občanské společnosti a České televize Pomozte dětem! V předchozích letech byla pro Nadaci rozvoje občanské společnosti vybrána z příspěvku občanů Moravské Třebové, registračního poplatku zúčastněných sborů a dobrovolného vstupného částka zhruba 350 tisíc korun.

ANTONÍN HAVELKA, za realizační tým festivalu Moravskotřebovské arkády

(kk, hav)