„První zájemci dorazili ve čtyři hodiny ráno. O půl sedmé dostali pořadové lístky. Celkově se tu sešlo asi dvacet lidí," sdělila pracovnice Smetanovy Litomyšle Ivana Baarová. Tento počet je zhruba stejný jako v minulých letech a mezi zájemci se objevují známé tváře. Jedním z těch, kteří nenechávají nic náhodě, je i Jaroslav Jiráček. „Přijel jsem o půl šesté a čekal v autě. Jsem takto zvyklý kupovat lístky. Je to lepší než před lety, kdy jsme čekali ve frontě jak za socialismu na pračky," pochvaloval si obyvatel Litomyšle.

Vše fungovalo

Systém prodeje se nehroutil ani na internetu. „Předprodej vstupenek na Smetanovu Litomyšl konečně funguje bezchybně. Žádný způsob předprodeje nevyřeší nedostatečný počet míst na nejžádanější pořady," poznamenal ředitel festivalu Jan Pikna. Během tři čtvrtě hodiny zaznamenal systém patnáct tisíc přístupů. Prodáno či zarezervováno bylo sedm tisíc míst.
Jako první „zmizely" lístky na operu Nabucco. Celkem bylo prodáno či zamluveno osm představení z šestatřiceti. „Zájem se rovnoměrně rozprostřel. I to je pozitivní trend oproti minulým ročníkům a opozdilci mají stále bohatý výběr oper, koncertů klasických i méně vážných," řekl Jan Pikna. Ten nebyl překvapen zájmem o dílo operního představení Giuseppe Verdiho. Stejně jako o další populární pořady jako galakoncert či koncert na přání.

Unikáty a klasika

O tom, že lidé hledají osvědčené tituly, svědčí i fakt, jak malý zájem byl například o současnou operu Noc plná světel, Requiem Antonína Dvořáka nebo představení, ve kterém zazní melodie z filmu Umučení Krista. Festival Smetanova Litomyšl nabízí pořady, které jsou unikátní a mnohdy neprávem unikají zájmu diváků. Mezi ty rozhodně patří pořad Krédo Mistra Jana. To má připomenout výročí šesti set let od upálení Jana Husa a představí se v něm Adam Plachetka, který je hudebními kritiky považován za jednoho z nejlepších operních pěvců současnosti.

„Jsem rád za tento pořad, který je připomenutím smutné události a pro mne srdeční záležitostí," pochválil dramaturgii Jaroslav Jiráček. Ten si připomene Jana Husa i zájezdem do Kostnice pár dní po představení.

Šance na lístky

Velký zájem byl mezi lidmi o balíčky, které pořadatelé festivalu připravili. Jednalo se o soubor lístků na celý víkend. Ty si zakoupili zejména ti, kteří si chtějí užít festival v několika dnech a mají zároveň záruku, že budou mít stejná místa. „Máme radost, že chtějí lidé přijet nejen na koncerty, ale také si užít festivalovou atmosféru v Litomyšli," řekl Jan Pikna.

Kdo si nestihl koupit či zarezervovat lístky má ještě možnost. Ze soboty na neděli skončí rezervace vstupenek, které si zájemci nevyzvedli. K mání tak budou i v současnosti „vyprodaná" představení. Nejsnazší cestou, jak získat lístky, je na internetu. Stačí se zaregistrovat do služby takzvaného „hlídacího psa", který informuje zájemce v okamžiku, kdy se místa na vybrané přestavení uvolní.