Svátek včera slavil Bedřich. To není až tak zajímavá událost, pokud si však nechcete koupit lístky na světoznámý festival Smetanova Litomyšl.

PLYNULÝ PRODEJ
Zájemci o vstupenky na tuto hudební událost stáli ve frontě už od časných ranních hodin. „Považuji to spíše za tradici. I u nás převažuje prodej lístků přes internet," řekl ředitel festivalu Jan Pikna. Díky tomu, že takto prodávají lístky na Smetanově Litomyšli už několik let, tak mají systém doslova vyladěný. I přesto se objevila jedna novinka.

„Omezili jsme v systému počet současně nakupujících na tisíc lidí a ostatní čekali ve frontě. Tím se prodej zklidnil. Místa ubývala pomaleji, ale nákup byl komfortnější. Považuji to za lepší," prozradil Jan Pikna.

Zájem o lístky byl z celého světa. Do systému se přihlásili lidé z Etiopie nebo Anglie. Devadesát procent zájemců však bylo z České republiky. Mezi půl desátou a půl jedenáctou dopoledne zaznamenal systém 16 679 návštěv. Přitom prodej byl možný až od deseti hodin. Mezi prvním vyprodanými lístky byl závěrečný koncert, Lazebník sevillský, Polská krev a také oba koncerty Vojtěcha Dyka. „Nebylo to překvapení. S těmito pořady se počítalo," řekl ředitel festivalu.

Mnozí by si mohli myslet, že se neprodají nejdražší lístky na koncert světoznámého stočlenného cikánského orchestru z Budapešti. Opak byl pravdou. Kvalita hudebního tělesa je tak velká, že ani cena neodradila zájemce o jedinečný hudební zážitek. Po čtyřech hodinách předprodeje již nebyly prozatím k mání vstupenky na 14 pořadů.

STÁLE JE ŠANCE
Kdo si nestihl koupit vstupenky na svůj vysněný pořad, tak nemusí věšet hlavu. „Veřejnost nemusí zoufat. Koncerty, které se tváří vyprodané, mají mnoho rezervací z prvního kola. Ty vyprší o půlnoci 4. března a poté bude zcela jistě možnost koupit si lístky dle přání," sdělil obchodní manažer společnosti Ticketportal Tomáš Heinzel.

K nákupu přes internet lze také využít funkce takzvaného „hlídacího psa", který automaticky přiřazuje uvolněné rezervace čekatelům v pořadí.