Stejnojmenný soubor z let 1911 až 1930 zapůjčilo Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových. „Na malé vesnici se tak objeví unikátní a ceněná díla," uvedl kurátor výstavy Martin Dostál.

František Kupka se k námětu cyklu opakovaně vracel, během let tak vznikla řada jeho variant. Jednotlivé obrazy cyklu nejsou přípravnými studiemi, které směřovaly k jiné realizaci, ale jsou plnohodnotnými díly. Podle druhého kurátora Jana Sekery jsou bohatým rozvinutím výtvarné myšlenky, která patří k základním Kupkovým obrazovým meditacím nad kosmickým děním.

Definitivní obraz Okolo bodu o rozměrech 194 krát 200 centimetrů je dnes ve sbírkách Musée National d'art Moderne, Centre Georges Pompidou v Paříži. Je datován lety vzniku 1925 až 1930, přičemž kolem roku 1934 Kupka ještě dílo přepracoval. „Obraz je každopádně daleko zklidněnější a racionálnější, než se odvíjí v průběhu kvašového cyklu," uvedl Martin Dostál. Podle něj může obraz vyvolávat asociace i s jinými Kupkovými díly, hlavně je však svědectvím o myšlenkovém a formálním hledačství geniálního světového malíře, původem z východočeského Opočna.

Výstava, která je součástí osmého ročníku Smetanovy výtvarné Litomyšle, potrvá do 10. července. Následovat ji bude další zajímavá expozice. „Po Kupkově barevném víření se galerie otevře pro projekt Adrieny Šimotové, který je koncipován přímo pro White Gallery," uvedl kurátor Martin Dostál.

Zážitkem je i samotná galerie. White Gallery vybudoval  sochař Martin Janda jako depozitář malířských, kreslířských a grafických děl své zesnulé matky, malířky Ludmily Jandové, a jejích uměleckých přátel.

Moderní, funkcionalisticky uměřená bílá stavba s čtvercovým půdorysem na louce obklopené stromy má po obvodu výstavní chodbu, která zároveň umožňuje průhledy galerií a pohledy do přírody.

Vernisáž výstavy děl Františka Kupky se uskuteční v Osíku v sobotu 16. června v sedmnáct hodin.

(ik, čtk)