Na tyto i další otázky Orlickému deníku odpověděla kosmetička a vizážistka TÁŇA HEJLOVÁ.

Plesová sezona je v plném proudu. Co vlastně letos frčí?
Celá řada mladičkých hvězdiček nosí brokátové šaty a kostýmy v duchu 60. let, kdy byla tato látka velmi populární. Podíváte-li se do šatníku své matky či babičky, určitě v něm najdete nějaký brokátový model. Letos tedy v plesové sezoně frčí brokát, zlaté výšivky i zlatý lesk.
Tuto zimu se ale nemusíme upínat pouze na šaty. Do společnosti si s klidným svědomím můžeme obléknout i brokátový kalhotový kostým či zlatými flitry vyšívaný krajkový kabát. Osvěží často nudnou přehlídku černých šatů, na které sází většina žen. Jen se odvážit a nebát se trochu vyčnívat z davu.

Je nutné utrácet za šaty tisíce? Co zkusit třeba second hand?
Záleží na každém jedinci. Někdo second hand odsuzuje, někdo v něm najde i značkové poklady a nikomu nevypráví, kde nakoupil. Někdo si zakládá na tom, že má věc novou.
Kdo chce mít věc novou a chce ušetřit, určitě neudělá chybu v černých koktejlkách, které jsou „in“ stále, a zbytek řeší módními doplňky a šálami v módních trendových barvách.

Co by nemělo chybět v jarním šatníku?
Košile, kalhoty, šaty, šortky, prostě pohodlné a sportovní oblečení. Stále vládne sportovní styl šatů i kalhot. Košilemi můžeme letos ozvláštnit a zjemnit jinak jednotvárný styl, pokud zrovna nechcete chodit v šatech a dáváte přednost kalhotám. Kombinovat můžeme například romantickou košili ke sportovním sukním nebo kalhotám, košili ve sportovním stylu naopak k romantické sukni (např. sukni s květinovým vzorem). Košile si žádají o vrstvení, kombinace s kontrastním trikem apod. Velmi trendy budou bílé košile v kombinacích s pastelovými barvami, které jsou v letošní sezoně „in“.

Jakou obuv k takovému oblečení pro nás návrháři na jaro vymysleli?
I sportovní boty budou v jarní sezoně hitem číslo jedna. Odlehčené kozačky, jarní kozačky s otevřenou špičkou, kotníkáče s otevřenou špičkou. Na pultech určitě uvidíte i tenisky na podpatku a atypické tvary podpatků. Co se barev týče, módní je černá, bílá, všechny odstíny hnědé, červená, královská modrá, růžová a fialová.

A co nového v líčení?
Denní líčení by mělo vypadat co nejpřirozeněji, na rty cappuccino a latté odstíny, na tvářích nádech zlata. Nejdůležitější je ovšem perfektní krytí a sjednocený odstín pleti. Další variantou této sezony jsou velmi výrazné oči, nestačí ovšem jen řasenka nebo linky, budete potřebovat perfektně krycí stín v pastelové barvě.

A jaká to může být?
V podstatě jakákoliv pastelová barva. Pastel je trendem barev letošního roku, takže líčení by mělo být laděno stejně. Modrou, zelenou či levandulovou, extravagantní růžovou, červenou, oranžovou a žlutou konče. Denní méně výrazný make-up zdůraznit ve tvářích a na rtech v béžových tónech. Oči by zkrátka měly zazářit pomocí výrazných světlých pastelových barev.

Na večer zůstává trend stejný?
Ano, ale zapomeneme na „nahá“ ústa líčená jen leskem a jemně zvýrazněná líčka. Pustíme se naopak do odvážné oranžové či vášnivě rudé pro vaše rty a tváře vypíchneme podobným odstínem tvářenky. Rtěnka je pro tuto sezonu symbolem vašeho charisma, takže vybírat je třeba pečlivě, aby odstín sedl k vašemu typu. Potom si můžeme dovolit nanášet výrazně. Párty líčení je třeba podpořit silnou vrstvou řasenky a můžeme přidat i linku v klasické černé či hnědé.
Máte-li rádi spíše konzervativnější „look“, pak ani letos nic nezkazíte kouřovýma očima.