Na nádvoří kalužiny, kmitající mladíci s vozíky,   ředitel vyřizuje jeden telefonát za druhým…  Přípravy 54. ročníku festivalu Smetanova Litomyšl vrcholí. „Dosud to byly teoretické přípravy, ale teď to začne všechno lítat," říká  Jan Pikna, ředitel festivalu.  Finišuje stavba hlediště na nádvoří, ale také  instalace uměleckých děl, která lidé uvidí v rámci výtvarné části festivalu.   Pořadatelé také očekávají  návštěvu prezidenta Václava Klause.

V kalupu

Na nádvoří  se ještě před několika dny pohybovali dělníci. Ti ale musí práce na revitalizaci  zámeckého návrší omezit. „Přebrali jsme od stavební firmy první nádvoří. Firma  vnáší části tribuny a hlediště. Začnou se navážet všechny věci do šaten a konečně tedy chystáme festival přímo v zámku," přibližuje práce Jan Pikna.   Návštěvník zámku si tak nyní může připadat jak ve skrumáži dopravy, vozidel, různých nosičů… Vše musí  být do čtvrtečního rána  hotové.  „Ve středu nám dovezou buňky s toaletami. Ty dosavadní  byly v hrozném stavu, takže nové toalety jsou pro nás velmi důležité,"  vysvětluje ředitel Pikna. Pro pořadatele festivalu nastaly tři dny, kdy toho musí hodně stihnout.

Přijede prezident!

A navíc  ve čtvrtek přijede na zahájení Smetanovy Litomyšle samotný prezident Václav Klaus. Bude to již potřetí v historii festivalu. „Václav Klaus nám napsal krásný projev do katalogu, v němž se loučí s festivalem. Velmi si toho vážíme, protože byl prvním prezidentem, který kdy na Smetanovu Litomyšl přijel," řekl Jan Pikna.  Už v roce 1974 měl přijet prezident Ludvík Svoboda, a proto se začalo s restaurováním zámku. Padala z něj totiž omítka. „Vyzvali tehdy restaurátory, aby zachránili, co  bylo nad vjezdem, aby na pana prezidenta něco nespadlo. Prezident nepřijel, ale díky němu se tady chytil Olbram Zoubek a následně se zámek sedmnáct sezon restauroval," vzpomíná ředitel Jan Pikna.  Václav Klaus  přijede ve čtvrtek na festival naposledy jako prezident. Chce se sem ale dále vracet.

Bývalému prezidentovi  Václavu Havlovi budou letos na festivalu věnované dvě výstavy.  Na jedné návštěvníci uvidí snímky Havlova dvorního fotografa Oldřicha Škáchy. „Oldřich Škácha čtyřicet let stál po boku Václava Havla a fotil ho. Byl to neviditelný fotograf a až na jeden rok nikdy nebyl oficiálním hradním fotografem. Oficiální fotografové totiž musí fotit barevně, fotit prezidenta, jen když je upraven, má kravatu a tak, to by Škáchu nebavilo," řekl Pavel Chalupa, ředitel Smetanovy výtvarné Litomyšle.

Srdce z vosku

Druhou unikátní expozicí je Srdce pro Václava Havla. Umělecké dílo vyrobené ze svíček, které lidé nosili na různá místa v zemi, aby uctili památku zesnulého prezidenta, je ale zatím složené na paletách. Obyvatelé a návštěvníci Litomyšle budou po Praze první v zemi, kteří uvidí voskové Srdce pro Václava Havla. Umělci Roman Švejda a Lukáš Gavlovský ho vytvořili ze zbytků svíček, které lidé nosili na různá místa po smrti bývalého prezidenta. Autoři ho včera začali instalovat na dvorečku v zámeckém pivovaru.  „Litomyšl jsme si vybrali, protože Smetanova Litomyšl je prestižní hudební festival, kde se čeká účast široké veřejnosti. Navíc se nám líbil nápad spojit instalaci srdce s výstavou fotografií Oldřicha Škáchy, který Václava Havla fotografoval od 60. let," uvedl jeden ze spoluautorů díla Roman Švejda. Spolu s druhým autorem Lukášem Gavlovským nyní dílo na nádvoří bývalého litomyšlského pivovaru instaluje. Jednotlivé díly, ze kterých se se srdce skládá, ale musí nejprve opravit. Na kvádrech jsou totiž různé nápisy, které tam lidé vyškrábali. „Nyní jednotlivé kusy vybalíme, zkontrolujeme a případně opravíme. Ještě než ho umístíme na dlažbu, která tady je, musíme vytvořit rovinu. Takže uděláme takový nenápadný betonový podstavec. Potom už začneme jednotlivé díly skládat na sebe," uvedl Lukáš  Gavlovský.
Autoři se musí vypořádat také s horkým počasím, které může přijít a vosk roztavit. Proto je připravena zástěna a také vodní hydrant, ze kterého se objekt může v případě horka chladit.

Voskové srdce bude k vidění v bývalém pivovaru v areálu zámku od 14. června do 8. července v rámci Smetanovy výtvarné Litomyšle. Potom mají autoři domluvených několik dalších míst. Převážení ale objektu nesvědčí, a proto se nyní hledá místo, kde bude srdce vystaveno delší dobu. Jednou z možností je například ruzyňské letiště, které by mělo nést Havlovo jméno.

Srdce je dva metry vysoké a váží 2300 kilogramů. Poprvé bude v Litomyšli k vidění ve čtvrtek 14. června na slavnostní vernisáži v osmnácthodin. Poté bude přístupné každý den od deseti do osmnácti hodin. 

IVETA  NÁDVORNÍKOVÁ (s už. ČTK)