Během dvou prázdninových měsíců mohou lidé ve východních Čechách zamířit na množství kulturních akcí. Převažují mezi nimi koncerty a hudební festivaly, ale nechybějí ani divadelní a filmové akce, výstavy a folklor. Většinou se konají pod širým nebem, podmínkou je proto dobré počasí.

Například v Hradci po ukončeném hudebním festivalu Rock for People se uskuteční ještě populární Hip Hop kemp či v Trutnově Open Air Festival. Různé menší akce připravují také města, správci památek či další pořadatelé.

Právě 11. ročník festivalu Hip Hop Kemp, který se v areálu Festivalparku na hradeckém letišti uskuteční od 16. do 18. srpna, je největší středoevropskou přehlídkou hiphopové hudby.

Na Open Air Festivalu v Trutnově, který se uskuteční v areálu Na Bojišti od 16. do 19. srpna, vystoupí třeba britský hudebník John Cale. Letošní ročník je věnovaný „náčelníkovi" Václavu Havlovi a legendě undergroundu Ivanu Martinovi „Magoru" Jirousovi. Exprezident Havel i Jirous byli častými návštěvníky festivalu, který vznikl na undergroundových základech v roce 1987.

Akce velké i komorní

Kromě obřích hudebních festivalů jsou v kraji připravené také menší akce. Výlet napříč hudebními žánry například slibuje dvoudenní festival Orlická brána, který začíná 21. července v Žamberku. Druhý den bude kromě hudby věnován i divadelním představením, zvláště pohádkám pro děti. Na stejné dny je naplánován také vícežánrový festival Colour meeting v Poličce na Svitavsku, kde vystoupí také v Česku zřídka vídaná Marta Töpferová se svým kvartetem.

U hradu Kunětická Hora na Pardubicku bude 27. a 28. července zastávka poprockového festivalu České hrady.

První víkend v srpnu se v lesním areálu Cihelka na okraji Hlinska uskuteční 10. ročník festivalu Studnice Fest, mezi dvacítkou vystupujících kapel nechybí Mňága a Žďorp, Tleskač nebo pardubická Dukla Vozovna. Festival Polička 555 nabídne od 17. do 19. srpna směs hudebních stylů včetně vážné hudby, proloženou tanečními a divadelními pořady.

A léto doprovodí i menší, komornější akce. V Hradci Králové se opět uskuteční cyklus akcí na nábřeží: evropské mistrovství závodů šlapacích vozítek, jazzové odpoledne či setkání příznivců parních strojů.

Turisticky atraktivní bude asi také oblíbený Veselokopecký jarmark, který se koná o víkendu 14. a 15. července. Z jiného soudku bude oslava keltského svátku Lughnasad v sobotu 4. srpna v Nasavrkách na Chrudimsku.

Připraveny jsou i divadelní festivaly. Na hradě Svojanov se koná 4. a 5. srpna Divadelní pouť, která představí rozmanité umělce a soubory. Vystoupení na horním nádvoří hradu doplní stylové tržiště s ukázkami řemesel a výtvarnými dílnami pro děti.

Další akce připravují správci památek, třeba na Hrádku u Nechanic se o víkendu uskuteční takzvaná Zahradní slavnost, v polovině srpna poté Zámecké posvícení a Setkání s folklorem.

Ve Svitavách se poslední srpnový týden uskuteční setkání řezbářů nazvané Řezbářský plenér Aloise Petruse. Na Svitavském stadionu budou vznikat nové sochy, které poté ozdobí sportovní areál.

Příznivce filmových představení potěší, že opět promítá letní kino v Pardubicích. Na rozdíl od předchozích šesti ročníků, kdy se konalo v Tyršových sadech, se letos přemístilo na louku u skateparku.

(čtk, red)

Výběr z nabídky letních událostí

14. 7.závody šlapacích vozítek v Hradci Králové

14. 15. 7.Veselokopecký jarmark ve skanzenu u Hlinska

14.- 15.7.Zahradní slavnost na Hrádku u Nechanic

15. 7.Festival dobových řemesel na Kunětické hoře

21. 7.III. Ratibořické Nocturno

21. 22. 7.festival Orlická brána v Žamberku

21. 22. 7.festival Colour meeting v Poličce

22. 7.připomínka návštěvy Vladislava Jagellonského na Kunětické hoře

27. 28. 7.festival České hrady Kunětická hora

29. 7.expozice soudobých plastik Nábřeží sochařů v Hradci Králové

4. 8.festival Nábřeží jazzmanů v Hradci Králové

3. 4. 8.festival Studnice fest u Hlinska

4. 8.Oslava keltského svátku Lughnasad v Nasavrkách na Chrudimsku

4. 8.Automobiloví veteráni a Swing Sextet v Ratibořicích

4. 5. 8.Divadelní pouť hrad Svojanov u Poličky

16. 18. 8.festival Hip Hop Kemp v Hradci Králové

16. 19. 8.Open Air Festival v Trutnově

17. 19. 8.festival Polička 555

18. 8.Nábřeží keramiky a skla v Hradci Králové

18. 19. 8.Zámecké posvícení a Setkání s folklorem na Hrádku u Nechanic

25. 8.X. Mezinárodní nábřeží paromilů

26.8. 1.9.Řezbářský plenér Aloise Petruse ve Svitavách