Nadšené studenty pod taktovkou energického sbormistra Milana Motla znají lidé nejen v Litomyšli, ale v celé republice i v zahraničí. Sbor vystupuje na mezinárodním festivalu Smetanova Litomyšl. Nyní intenzivně zkouší a také už balí kufry. Kosáky čeká velké turné v Americe. Do zámoří sbor poletí už podruhé. Sbormistr MILAN MOTL přibližuje, jak se KOS na cestu připravuje.

Turné v USA je první cesta sboru do zámoří?
Nikoliv. Na americký kontinent se vydáme již podruhé. V roce 2008 jsme absolvovali asi desetidenní koncertní cestu do Kanady. Letošní turné ve Spojených státech amerických bude trvat tři týdny a uskuteční se ve třech amerických státech: Missouri, Tennessee a Illinois.

TURNÉ V USASmíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl se v termínu od 11. do 29. března chystá na mimořádnou akci. Na pozvání organizace Czech Symphony Project odletí do USA, kde ve třech státech: Missouri, Tennessee a Illinois uskuteční koncertní turné.
Czech Symphony Project pro KOS zorganizuje celovečerní koncerty pro veřejnost, ale i výchovné koncerty na školách a drobná vystoupení na nejrůznějších institucích. Během Velikonoc to budou duchovní koncerty v kostelích a katedrálách. Chybět nebude ani vystoupení na Univerzitě v Saint Louis. Další koncerty a vystoupení se uskuteční mimo jiné ve městech Chicago, Sprigfield, Chattanooga. Těžištěm programu sboru KOS bude blok české národní hudby, který bude proveden v lidových krojích a doplněn pohybovou choreografií s prvky českého lidového tance.

Můžete ve stručnosti přiblížit, jak ke spolupráci s organizací Czech Symphony Project, která vás do USA pozvala, došlo?
V roce 2014 jsme byli osloveni, abychom uspořádali koncert společně s americkým sborem Missouri Baptist University Chorale, se kterým sólově vystupoval basbarytonista a český rodák Dr. Michael Šust. Na základě nadšení amerických hostů pak přišlo pozvání do USA od Czech Symphony Project. Tato organizace usnadňuje kontakty mezi americkými a českými hudebníky. Jejím zakladatelem a ředitelem je právě Michael Šust.

Váhali jste, nebo to byla nabídka, která se zkrátka neodmítá?
Přestože nás bezprostředně po návratu z USA čekají dva koncerty se špičkovým japonským tělesem Okayama Gakugeikan Symphonic Band - 31. března ve Smetanově domě v Litomyšli a 1. Dubna v pražském Rudolfinu, taková mimořádná nabídka se skutečně neodmítá.

Na vystoupení v USA už určitě pilně cvičíte a zkoušíte… Jak vypadají přípravy na turné?
Ano, v žádném případě nechceme nic podcenit. Zkoušíme dvakrát týdně, navíc proběhla dvě víkendová soustředění. Je to spousta času a práce, ale jak se říká: Bez práce nejsou koláče. K takovému pozvání je potřeba dosáhnout určité úrovně a to bez úsilí a určitého nasazení všech zpěváků dosáhnout nelze.

Kolik studentů z pedagogické školy na turné odletí? Podle jakého klíče jste je vybírali?
Nabídka Czech Symphony Project byla velkorysá. Američané byli našimi studenty doslova okouzleni. Celkem nás poletí téměř padesát. I tak jsme museli vybírat, náš sbor čítá přes osmdesát zpěváků. Kritéria výběru byla následující: docházka, výkon u přezkoušení z vybraných skladeb, ale i výsledky ve škole a chování. Přece jenom je to cesta na tři týdny. Zpěváci budou kromě pedagogické školy reprezentovat také Českou republiku. Proto by měli vedle zpěvu zvládat také své sociální a morální jednání.

Důležitou součástí amerického turné je blok s českou hudbou a tancem v českých krojích. Prozraďte, jaké české písně chystáte pro americké publikum?
Jsem přesvědčen, že kromě spirituálů bude naše česká národní hudba hlavní atraktivitou našich vystoupení. Zpívat budeme například českou lidovou píseň Jede sedlák do mlejna, moravskou Rež, rež, rež s vozembouchem, chybět nemůže Proč bychom se netěšili z opery Prodaná nevěsta našeho slavného rodáka Bedřicha Smetany.

Povezete s sebou i české kroje. Ty má sbor KOS ve výbavě, nebo jste si je nechali speciálně pro Ameriku ušít?
Naši stálí posluchači vědí, že svá vystoupení rádi obohacujeme o taneční prvky. U lidové hudby se to přímo nabízí, proto jsme si nechali ušít i lidové kroje, aby celek působil co nejvíce autenticky. Pořídili jsme také jednotná trička s logem sboru. Vezeme i speciálně vydané „americké CD" s hudbou, kterou v USA budeme prezentovat. Toto všechno díky velké podpoře vedení pedagogické školy, města Litomyšle a Pardubického kraje.

Potkáte se v Americe i s českými krajany?
Ano, čeští krajané jsou pozváni na koncert v Chicagu.

Co pro vás tato cesta znamená?
Především velkou příležitost pro studenty podívat se do USA, zúročit výsledky naší práce. A samozřejmě také reklamu a prestiž pro sbor.

Máte od turné v USA velká očekávání?
Slibujeme si nová setkání, poznání americké kultury a také radost studentů z krásných zážitků a nových životních zkušeností.

Na co se nejvíce těšíte?
Na místa, která navštívíme, naše americké přátele a samozřejmě také na úspěšné koncerty.

A máte trému?
Pocity se mísí, někteří se bojíme letu, jiní nového prostředí i odlišností v životě Američanů. Klademe si otázky, jak vše zvládneme, ale všichni se určitě velmi těšíme!