Právě dnes začíná ve městě Svitavský dýchánek. „Je to krajská přehlídka dětského divadla," upřesnil ředitel svitavských kulturních služeb Petr Mohr. Do Svitav přijede na dvě stovky dětí, kterým učarovalo divadlo. „Ve městě stráví dva dny. Nebudou jenom hrát svá představení, ale jsou pro ně připravené také dramatické dílny," uvedl Petr Mohr. V nich se mladí herci ledacos přiučí.

Přehlídka popáté

Svitavský dýchánek se ve Svitavách koná už popáté. V divadle Trám a ve Fabrice bude k vidění celkem sedmnáct představení šestnácti souborů z celého Pardubického kraje. Nebude chybět ani odborná porota s právem nominovat a doporučit inscenace na Dětskou scénu, národní přehlídku dětského divadla.

Podle Petra Mohra mezi porotci budou odborníci na slovo vzatí. Jedním z nich je Radek Marušák, vedoucí katedry výchovné dramatiky pražské DAMU. Zabývá se využitím metod dramatické výchovy ve vyučování. Vede semináře dramatické výchovy. Další na seznamu je Monika Formanová-Jelínková, absolventka dramatické výchovy na JAMU Brno. V současné době pracuje jako učitelka dramatické výchovy. Je členkou mnoha divadelních souborů a také sama divadlo hraje. Další porotcovské křeslo bude patřit legendárnímu loutkáři ze Sudoměřic Josefu Brůčkovi, bývalému dlouholetému řediteli kulturního domu v Bechyni a především vedoucímu dětského, středoškolského a rodinného divadla. Je pořadatelem a zakladatelem mnoha divadelních přehlídek, režisérem, autorem, scénografem a také členem odborné rady Dětského divadla.

Na Svitavském dýchánku se představí soubory z Jevíčka, Svitav, Litomyšle, Dolního  Újezdu, ale také z Lanškrouna, Pardubic, Heřmanova Městce a další. Nominovaní  se setkají v letošním roce ještě jednou, a to na Dětské scéně, které se bude konat od 13. do 19. června také ve Svitavách.   Divadelní přehlídky se konají ve městě díky Fabrice, která poskytuje vhodné prostory, včetně zázemí.

O filmu i fotografii

O dva týdny později, 25. dubna, se ve svitavském kině uskuteční krajská  přehlídka amatérských filmů. Následující den 26. dubna si na své přijdou milovníci hudby na oblastním kole Porty v alternativním klubu Tyjátr.

V květnu město hostí 34. ročník národní soutěže a výstavy amatérské fotografie. Vyhlášení výsledků a vernisáž jsou plánované na 10. května v Ottendorferově domě, výstava pak bude v muzeu.