Našli se ovšem i tací, kteří by průvody se vší parádou a vážností chtěli zpět a tímto názorem se netajili. Těch však byla mezi několika stovkami návštěvníků menšina.

Raketa i sněmovna

Holubice míru vylétla z klece a stroje nejrůznějšího ražení vyrazily po vesnici. Kolem lidí s mávátky projela vozidla vylepšená o vlajky Kuby či Sovětského svazu, ale hlavně s propagandistickými hesly jako: Staráme se o vaše vemena, Plán splníme i kdyby na chleba nebylo, Republice více práce, to je naše agitace a mnohá další…

Nechyběly však narážky na současnou politickou situaci. Velký ohlas vzbudili poslanci ve vězeňských mundúrech. „Nápad vznikl už v únoru na horách," prozradila Marcela Řeháková z Vysokého Mýta. Ta už zažila strakovskou taškařici poosmé. Početnou skupinu tvořili její známí z Janova, Ústí nad Orlicí a dokonce i z Brna. S vydařeným modelem rakety přijela skupinka ze Suché Lhoty. „Vymyslel jsem to celé na záchodě. Inspirovaly mne sudy. Motory jsem udělal ze světel z haly," popsal s úsměvem „vesmírné plavidlo" Petr Bělohlávek.

Jméno rakety „Láďa Smolík" bylo kolektivním dílem. Návštěvníci průvodu si tak vzpomněli na populární maďarský seriál.

Častou otázkou pro mnohé bylo, zda se „svazáci, pionýři a soudruzi z Kuby" setkají i příští rok. „V nejlepším přestat? Já si myslím, že to ještě nejlepší nebylo, takže pojedeme dál," prozradil na závěr Jiří Macháček.