Svitavsko - Formané s koňmi se předvedou v Borové

Borová - Již po patnácté se tady v neděli uskuteční Formanský den. Chovatelé koní se předvedou při vozatajském parkuru, tahu klád či při westernové soutěži.

Svojanov - Hradní vinobraní se koná v sobotu a v neděli na hradě nedaleko Poličky. Návštěvníci se mohou těšit na spoustu zábavy, čeká je ochutnávka vína z moravských sklepů, kejklíř Rado, šermířská vystoupení nebo tanečky v podání skupiny Honorata. K tomu všemu bude hrát cimbálovka z jižní Moravy. V neděli bude navíc program bohatší o vystoupení sokolníka. Program po oba dny začíná v deset hodin a končí v sedmnáct.

Polička - V rámci mezinárodního festivalu pantomimy Mime Fest 2013, který se po celý týden koná v Poličce, je připraven na sobotu do Tylova domu Večer pantomimy. Představí se zde špičky pantomimy Irina Andreeva, Anke Gerber, Anna Polívková, Boris Hybner, Bartolomiej Ostapczuk, Miro Kasprzyk nebo Radim Vizváry. Annu Polívkovou a Jakuba Xaviera Baro můžete vidět od 22 hodin v Divadelním klubu.

Chrudimsko - Setkání klubu Cestou necestou

Košumberk - V sobotu v 15.30 hodin proběhne v kongresovém sále Hamzovy odborné léčebny Košumberk přednáška Romana Bittnera s názvem Filipíny ostrovy krásy i chudoby. Filipíny ležící v Tichém oceánu se rozkládají na 7107 ostrovech. Málokdo z nás, suchozemců, si dokáže představit, co to znamená.

Hlinsko - Zdejší gymnázium slaví v letošním roce 60 let své existence. Termín setkání absolventů byl stanoven na sobotu 14 hodin na Poděbradově náměstí, kde se účastníci shromáždí po maturitních ročnících. Po zahájení bude následovat přesun do multifunkčního centra, na trase bude možno absolvovat prohlídku současné budovy školy, setkají se zde rovněž bývalí učitelé s učiteli současnými. Hlavní program se bude odehrávat v multifunkčním centru, tedy v hlineckém kulturním domě.

Orlickoústecko - Orlické muzeum provoní houby

Choceň - Prostory Orlického muzea zaplní houby. Od pátku do neděle se zde koná tradiční výstava hub doplněná o výstavu kaktusů, fotografií a poštovních známek s tematikou hub z celého světa. V pátek a sobotu bude otevřena od 10 do 17 hodin, v neděli do 16 hodin. Mykologové poskytnou příchozím odborný výklad a pomohou s určováním donesených hub.

Ústí nad Orlicí - V areálu dílen Střední školy automobilní se v sobotu od 9 hodin uskuteční tradiční Ústecký autosalon. Jak se již stalo zvykem, bude skutečně pestrou podívanou. Vystaveny budou jak nové motocykly a automobily, elektromotocykly i elektromobily, ale i veteráni, sportovní motocykly a vojenská technika. Přehlídku zpestří také modelářská výstava a vystavená zemědělská, zahradní a komunální technika. Stovky návštěvníků vždy přitáhne i doprovodný program, v němž nebude chybět ani bikerská show.

Pardubicko - Přelouč bude patřit dabingu

Přelouč - Opět po roce bude Přelouč patřit dabingu. V sobotu se tam totiž budou udílet prestižní Ceny Františka Filipovského. Připraven bude bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční jarmark na Masarykově náměstí, na pódiu se po celé odpoledne budou střídat hudební interpreti různých žánrů. Chybět nebudou ani mažoretky. Pro ty nejmenší je připravena minidiskotéka v podání Míši Růžičkové, příznivce country přiláká skupina Plavci s Honzou Vančurou. Přímý přenos předávání cen dabingovým mistrům začíná v 17 hodin a bude jej možné sledovat přímo na náměstí na velkoplošné projekci. V 19 hodin vystoupí Ondřej Hejma se skupinou Žlutý pes a po jejich vystoupení náměstí rozsvítí ohnivá show.

Kunětická hora - Zakončení vinařské sezony se uskuteční v sobotu na Kunětické hoře. Právě tam se bude konat vůbec první Kunětické vinobraní. Akce oficiálně startuje v 10 hodin dopoledne, pro nedočkavce ale budou brány otevřeny již o hodinu dříve. Vinaře návštěvníci naleznou v rondelu, kde bude připraveno víno a burčák zdarma, a na nádvoří hradu. Akce potrvá do 19 hodin a na programu bude například vystoupení kapely Děda Mládek Illegal Band či autogramiáda Miroslava Donutila.

Pardubice - Až do soboty se v pardubické ČEZ Areně koná Světový pohár v hokejbalu. Představí se týmy z Kanady, Švýcarska, Lucemburska, Slovenska a rovněž z České republiky. Pátek bude patřit osmifinále a čtvrtfinále, v sobotu pak vyvrcholí zápasy o umístění. Finále je na programu ve 20 hodin.

Královéhradecko - Archeologem na vlastní kůži

Všestary - Toužíte se alespoň na chvíli stát archeologem? Příležitost k tomu bude ve všestarském archeoparku. V sobotu i v neděli vždy od 9 do 17 hodin se tam konají Dny živé archeologie. Odborníci předvedou práci s detektorem kovů, dozvíte se, co to je povrchový sběr a čím se zabývá letecká archeologie.

Třebechovice - Chovatelé exotického ptactva tady pořádají tradiční výstavu exotů. V sobotu bude otevřeno od 8 do 17 hodin a v neděli od 8 do 16 hodin.

Hrádek u Nechanic - V sobotu od 13.30 hodin budou na nádvoří zámku slavnostním nástupem mysliveckých sdružení Lověna Nechanice a Libčanská dubina zahájeny Svatohohubertské slavnosti. Ve 14 hodin by měla začít Svatohubertská troubená a zpívaná mše. Tato tradiční zpívaná a troubená mše svatá se uskuteční k poctě české myslivosti, přírody a za živé i zemřelé myslivce a lesníky. Akci spolupořádají kromě myslivců také místní akční skupina Hradecký venkov a Národní památkový ústav.

Hradec Králové - V sobotu mezi osmou a dvanáctou hodinou se v Gayerových kasárnách konají další farmářské trhy. Vybírat kvalitní skutečně české zboží tu bude možné v bezmála padesáti stáncích.

Náchodsko - Rekonstrukce bitvy Starkstadt 1938

Stárkov Město - Stárkov pořádá tuto sobotu 36. ročník turistického pochodu Katovská třicítka. Připraveny jsou trasy pro pěší, cyklisty i jezdce na koních. Odpolední doprovodný program nabídne rekonstrukci bitvy z počátku druhé světové války Starkstadt 1938. Stárkovské náměstí se v bitevní pole promění v 15 hodin. Bude také možné navštívit divadelní představení, okusit pochoutky na vepřových hodech nebo si zatančit při posvícenské zábavě.

Česká Skalice - Malí i velcí fandové vláčků jsou o víkendu zváni do klubovny zahrádkářů na šestý ročník výstavy modelové železnice. K vidění budou tradiční modelová kolejiště různých velikostí. Pro nejmenší návštěvníky bude připraven dětský koutek nebo dílna na téma Jak postavit diorámu. Součástí akce bude výstava diorám modelářského kroužku z České Skalice a ze soukromých sbírek, prezentace plastikových modelů SDV, RC modelů a vrtulníků. Před klubovnou bude zájemce vozit zahradní železnice. Chybět nebude ani prodej modelářských potřeb. Otevřeno bude od 9 hodin, v sobotu do 18 a v neděli do 16 hodin.

Rychnovsko - Cesta časem v mramorovém sále potštejnského zámku

Potštejn - V krásných prostorách mramorového sálu zámku Potštejn se v sobotu bude možné přenést do dob minulých. Od 19 hodin se tady totiž koná Dobový ples, který návštěvníky vrátí do období mezi lety 1880 až 1930. Čas našich prababiček a pradědů nabídne nejen elegantní módu, unikátní automobily a překrásnou hudbu i tanec, ale hlavně zdvořilost a galantnost tehdejší doby. K vidění bude profesionální předtančení, připravena je samozřejmě tombola. Po celý večer bude probíhat i výuka tance, na nádvoří zámku budou přistaveny historické automobily a celou atmosféru umocní hudební kvarteto s názvem Jazz police. Bude možné navštívit dobový fotoateliér a nechat se v kostýmu vyfotografovat nebo nahlédnout do stylového biografu, kde se budou promítat pouze dobové filmy. Vstup pouze v dobovém oblečení.

Rokytnice v Orlických horách - Již druhý ročník setkání harmonikářů se koná v sobotu od 14 hodin v sále restaurace Klub. Příznivci lidové písničky se mohou těšit na harmonikáře, heligonkáře a jejich hudební doprovody z rozličných míst. Návštěvníky čeká odpoledne nabité písničkami a pro zájemce je připravena ukázka italských akordeonů.

Skuhrov nad Bělou - V pátek od 14.30 hodin se bude ve Společenském centru soutěžit O nejlepší podorlickou gruntovní polévku. Soutěžní družstva obdrží od pořadatele sůl, pepř, 2 vejce, česnek, kořenovou zeleninu, brambory, vepřovou plec, cibuli a 3 litry vody. Další ingredience a zahušťovadla jsou podle uvážení soutěžících. Za použití alespoň padesáti procent obdržených ingrediencí vaří tříčlenná družstva polévku. Pro výherce jsou připraveny hodnotné ceny a nejlepší recept bude zveřejněn. S sebou si soutěžící musí přinést plynový vařič a hrnec.

Trutnovsko - V zoo o víkendu slaví nosorožci

Dvůr Králové - Ve Dvoře Králové budou v sobotu slavit nosorožčí mláďata narozeniny. Samička Eliška a samec Many dostanou od zaměstnanců zoo dárky v podobě dortů. Slavnost začne v 11 hodin. Přijet má i Dante účastník expedice vedené z Kathmandu do základního tábora Mount Everestu na podporu boje proti pytláctví.

Havlovice - Na hradě Vízmburk se o víkendu koná 6. ročník Vízmburských slavností. Letos zde vystoupí rekordní počet rytířů. Akce začíná v sobotu v 10 a v neděli ve 12.30 hodin.

Trutnov - Městská dechová hudba Krakonoška vystoupí v pátek na promenádním koncertě na Krakonošově náměstí v Trutnově od 15.30 hodin. Akce se koná bez vstupného.

Jičínsko - Dětenické divadlování

Dětenice - Obec Dětenice a divadelní spolek Korálka pořádají od pátku do neděle II. ročník festivalu Dětenické divadlování letos na téma Zářit nebo hřát. Diváky potěší pestrá skladba divadelních představení, děti si zde navíc mohou užít i zábavný a sportovní doprovodný program. Potěšeni budou určitě i milovníci hudebních nástrojů. Představí se 10 divadelní spolků a souborů. Bližší informace najdete na www.obecdetenice.cz

Pecka - Peckobraní Peckohraní se uskuteční v sobotu od 10 hodin na peckovském náměstí. Připraveny jsou staročeské trhy, stánky s ukázkami historických řemesel, s regionálními výrobky a občerstvením. Doprovodný program: hudba s tancem přímo na náměstí, program na faře, loutkové divadlo, hry a soutěže, rozsudek Kryštofa Haranta nad nepoctivým pekařem a jeho vymáchání v kašně na náměstí, křest malé Lojzičky v kostele sv. Bartoloměje.