Svitavsko - Smetanovu Litomyšl doprovodí výstavy

Litomyšl - Ve čtvrtek začíná 55. mezinárodní festival Smetanova Litomyšl. Podeváté ho doplní také cyklus výstav Smetanova výtvarná Litomyšl. Letos se jedná o třináct souběžných výstavních akcí. Například v Městské galerii bude v sobotu zahájena výstava Maxe Švabinského Kozlovské sonety. Galerie Kroupa nabídne práce Františka Kupky, Alfonse Muchy a dalších umělců z období secese a symbolismu. Ani letos na festivalu nebude chybět výstava fotografií.

Hřebeč - Na pomezí Čech a Moravy se podruhé uskuteční festival Hřebečský slunovrat. Přátelské muzikantské setkání dvou sousedních měst Svitav a Moravské Třebové se koná v sobotu v areálu parkoviště na Hřebči U tety. Na dvou scénách vystoupí téměř desítka kapel, mj. Kaderus Blues, The Backwards, Blue Effect či David Koller & Band. O půlnoci se všichni mohou těšit na diskotéku s laserovou show.

Jedlová - Legendární Katapult, Olda Říha, Andy Budka a Ondřej Timpl, vystoupí v sobotu od devatenácti hodin na fotbalovém hřišti v Jedlové nedaleko Poličky. Po koncertu pokračuje taneční zábava s místní skupinou Rytmik.

Chrudimsko - Bítovanský věneček

Bítovany - Obec Bítovany pořádá v sále obecního úřadu třídenní výstavu fotografií a dobových dokumentů připomínající zaniklou jarní slavnost mládeže pod názvem Bítovanský věneček. Bude zahájena v pátek v 17 hodin za účasti zdejšího pěveckého sboru. Sobotní odpoledne doprovodí hudební skupina Zdeňka Škvařila. Výstava bude otevřena: pátek od 17 do 19 hodin, v sobotu od 9 do 17 hodin a v neděli od 9 do 15 hodin.

Slatiňany - Domov sociálních služeb Slatiňany zve v sobotu od 13 hodin na Den otevřených dveří. V hlavním programu vystoupí Mardi a Pitrs z Vypsané fixy, zpěvák Martin Maxa, hudební skupina Wječná žízeň a rocková kapela III. Cenová Bítovany. Další program pro návštěvníky připravil pěvecký soubor Viola, taneční skupina Step DSS Slatiňany, taneční oddělení ZUŠ Slatiňany. Prohlédnout si bude možné celý areál domova včetně bazénu a nových domků.

Orlickoústecko - V Letohradu vyvrcholí hudební festival

Letohrad - O víkendu vyvrcholí 24. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Letohrad 2013. V sobotu od 20 hodin se v evangelickém kostele v Horní Čermné uskuteční varhanní koncert. Festival bude pokračovat v neděli v amfiteátru letohradské Tvrze Orlice, kde se od 10.15 hodin bude konat slavnostní bohoslužba a od 15 hodin závěrečný koncert Vivaldi Händel Mozart. Účinkuje Komorní orchestr Jaroslava Kociana. V případě nepříznivého počasí se bohoslužba i koncert přesunou do kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Rudoltice - V obci se koná od pátku do neděle Rudoltická pouť. Na pátek je naplánováno divadelní představení Rudoltické posvícení (pozdvižení) a koncert Anny K & Bandu na fotbalovém hřišti, kde bude program po celý víkend. V sobotu zde budou pouťové atrakce a stánky, odpoledne se mj. uskuteční dětské soutěže, loutková pohádka a fotbalové utkání. Sobotní program uzavře ve 20 hodin pouťová zábava a ohňostroj. V neděli se ve 14 hodin představí fotbalová jedenáctka Vladimíra Menšíka a poté vystoupí rudoltické roztleskávačky.

Pardubicko - Kunětickou horou bude znít Balada pro banditu

Kunětická hora - Poslední premiéru letošní divadelní sezony chystá na sobotní večer Východočeské divadlo Pardubice. Od 20.30 hodin začíná na Kunětické hoře premiéra známého muzikálu Balada pro banditu. Muzikál, jehož mnohé písně již zlidověly, napsal Milan Uhde na motivy románu Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj loupežník. Hudbu k muzikálu složil Miloš Štědroň. Režie pardubické inscenace se ujal Michael Tarant, který ve VČD režíroval například úspěšné drama Amadeus. V titulní roli se představí Jan Musil, který v roli Nikoly Šuhaje alternuje s hostujícím Tomášem Lněničkou, který tuto roli již jednou ztvárnil.

Pardubice - Již třetí ročník charitativní akce Děti na Labi je připraven pro obyvatele Pardubic a širokého okolí. Organizátoři připravili na sobotu den plný zajímavých atrakcí na vodě i na souši. Program bude zahájen u kotvící lodi Arnošt ve 13 hodin seskokem parašutistů. Na seskok naváže start druhého ročníku Mistrovství České Republiky v dual slalomu vodních skútrů. Nezapomenutelným zážitkem pro malé děti bude možnost svézt se po řece pásovým obojživelným transportérem PTS-10. Jedním z vrcholů bude tzv. Fly Board létání nad vodou pomocí trysek. Bohatý program bude doplněn mnoha soutěžemi pro děti i dospělé. Přímo na místě proběhne slosování o vyhlídkový let vrtulníkem Robinson 22.

Královéhradecko - Do Výravy přijedou legendy: Olympic a Petra Janů s Golemem

Výrava - V pátek ve Výravě vystoupí legendy. A to doslova, vždyť skupina Olympic hraje už padesát let a na letním parketu se představí v rámci svého turné, které připomíná toto nevšední výročí. Koncert odstartuje dvacet minut po dvacáté hodině Petra Janů se skupinou Golem, Olympic přijede na pódium ve dvaadvacet hodin.

Hradec Králové - V sobotu od 9 do 14 hodin hostí střední škola veterinární v Kuklenách 28. okresní včelařský den. V 9 hodin návštěvníky přivítá dětský soubor Červánek, v 10 hodin o léčivých účincích včelích produktů a jejich využití při výrobě kosmetiky pohovoří majitel firmy Pleva z Potštejna. V 11 hodin vystoupí soubor Malý Sedmikvítek z Frenštátu pod Radhoštěm, ve 13 hodin se předvedou kynologové. Ve stáncích včelařů bude hojnost medu i medoviny, chovatelé si budou moci koupit včelí matky i včelařské potřeby.

Hradec Králové - Také letos se v Hradci a okolí uskuteční logicko-orientační hra nazvaná Leonardo. V ní mezi sebou soutěží dvou až pětičlenné týmy. Vítězem se stává ten, který dříve vyluští všechny šifry a dostane se do cíle. Leonardo se koná v sobotu. „Jedná se o dvanáct hodin adrenalinové zábavy," říká organizátor Petr Hochman. Start je na prozatím nejmenovaném místě. O jeho přesné pozici se účastníci této logicko-orientační hry dozvědí až chvíli před startem pomocí SMS. Registrovat se lze na stránkách hry www.leonardo.ph7.cz.

Trutnovsko - Motosraz s hudbou a kaskadérem

Chotěvice - Několik stovek milovníků jedné stopy očekávají od pátku do neděle v kempu Kateřina. Koná se tu 12. motosraz klubu Černí jezdci. Připraveno je několik koncertů a samozřejmě spanilá jízda regionem. Ta se zastaví kolem půl jedné ve Dvoře Králové, kde u starého hřbitova vystoupí kaskadér na motocyklu Pavel Max Vik.

Trutnov - Milovníci letectví mohou zamířit na volanovské letiště. V sobotu se tu koná Slet dračí letky. Diváci uvidí od 13 do 17 hodin letové ukázky ultralightů, hromadný seskok parašutistů, akrobatickou skupinu Follow Me. Vyvrcholením bude ukázka nové repliky stíhacího letounu z druhé světové války Jak 3.

Trutnov - Třetí ročník závodu dračích lodí se v sobotu pojede v areálu autokempu Dolce. Je určen pro amatérské a firemní posádky. Po závodech bude následovat velkolepá party s koncertem.

Náchodsko - Na Úpě se bude opět „úpět"

Havlovice, Ratibořice - Další ročník akce Úpění na Úpě čili Plavení se po řece Úpě na netradičních plavidlech se koná za každého počasí a stavu vody už tuto sobotu. Plavcům i divákům zahraje hudební skupina Rohořez. Prezentace všech plavidel je od 9 do 11 hodin u Šiškovenského mostu v Havlovicích, kde se uskuteční slavnostní start za asistence havlovického vodníka. Cíl je v Ratibořicích okolo 16. hodiny po zdolání Viktorčina splavu. Na závěr je naplánováno posezení u táboráku na Pohodlí s vyhodnocením, občerstvením a hudbou.

Náchod - Státní zámek Náchod hostí tuto sobotu už čtvrtý ročník výstavy historických vozidel a motocyklů, kterou pořádá Klub historických vozidel Metuje z Velkých Petrovic. Naleštěné krasavce si v areálu zámku můžete prohlédnout od 10 do 15 hodin.

Josefov - Sraz vozů Trabant a dalších aut, motocyklů a strojů z bývalé NDR se uskuteční v autokempu Velký Vřešťov po celý víkend. Spanilá jízda v sobotu účastníky zavede do hradebního areálu Ravelinu no. XIV, kde budou moci tyto nádherné kousky minulé éry od 9.15 do 12 hodin zhlédnout i návštěvníci. Nebudou chybět již tradiční netradiční komentované prohlídky expozic a podzemních chodeb areálu.

Nové Město nad Metují - V neděli ve 12.30 hodin startuje v areálu sokolovny 9. ročník Olympijsko Athénského šplhu. V této disciplíně šplhají závodníci po čtrnáct metrů dlouhém laně pouze pomocí rukou. Pro ženy, dívky a nejmenší závodníky jsou připraveny závody na třímetrovém lanu, pro dorostence je to 4,5 metru dlouhé lano, které mohou zkusit i příchozí. Hlavní závod začíná ve 14 hodin. Součástí závodů bude i doprovodný program.

Jičínsko - Šermíři na hradě Pecka

Pecka - Dobývání hradu tedy velkolepé šermířské klání se chystá v sobotu na hradě Pecka. Skupina historického šermu REGO z Vrchlabí předvede ve 14, 16 a 18 hodin představení, mezi kterými přijdou na řadu historické tance, střelba z kuše atd.

Miletín - Město Miletín a místní skupina Českého červeného kříže pořádá v sobotu III. ročník turistického pochodu Karla Jaromíra Erbena. Start je v 7 hodin v Pivovarské zahrádce na náměstí K. J. Erbena, cíl tamtéž do 22 hodin. Trasy pro pěší: 5, 17 a 33 kilometrů, pro cyklisty 35 a 65 kilometrů.

Jičín - Kolej v druhém kole aneb Den otevřených dveří v jezuitské koleji se uskuteční v sobotu. Od 8 hodin čeká zájemce prohlídka koleje, výstava výtvarných děl místních studentů i večerní koncert místních hudebních skupin na nádvoří. Akci pořádá občanské sdružení ProVIZE.

Rychnovsko - Kolowratský zámek ožije dřevem

Rychnov nad Kněžnou - Rychnovské dřevořezání můžete navštívit v sobotu od 10 do 17 hodin. Na prvním nádvoří zámku uvidíte ukázky více než dvaceti dřevozpracujících řemesel především zde budou zastoupeny práce řezbářů, sochařů, soustružníků dřeva, intarzistů, betlémářů i výrobců hraček. Na odpoledne jsou připraveny netradiční kostýmované prohlídky zámku. Po celý den se můžete těšit na bohatý doprovodný program, v němž nebude chybět podívaná pro děti i dospělé. V neděli se od 15 hodin koná Setkání rytířů a princezen. Děti se budou učit zámeckou etiketu a vyšívání, zatancují si, zhlédnou divadelní vystoupení a rytířské souboje nebo si zajezdí na koni.

Deštné v Orlických horách - Pochod pod Deštníkem aneb Za zaniklými školami, to je akce kterou v sobotu od 10 hodin pořádá Základní a mateřská škola Deštné. Startuje se od 10 do 12 hodin, délka trasy je 6 a 8 kilometrů. Indicie vás provedou historií i současností orlických škol. Navíc je na programu jízda na laně v lanovém parku a zdolání sjezdovky lanovkou. Deštník je výhodou.