Svitavy - Lidé si vyrobí dárky v muzeu

Svitavy – O třetí adventní neděli v odpoledních hodinách jsou všichni zváni do muzea ve Svitavách. Lidé se mohou podívat, nakoupit si dárky, nebo si je sami vyrobit za pomoci členek Spolku patchworku ze Svitav. Materiál bude připraven. Betlémové figurky i plastiky budou uprostřed výstavy plastik Vladimíra Preclíka vyřezávat řezbáři nejen z okolí Svitav. Budete mít možnost si zakoupit si dřevěné výrobky jako dárek pod vánoční stromeček.

Litomyšl - Jako každý rok i letos se ve Střední škole zahradnické a technické v Litomyšli uskuteční tradiční vánoční výstava vazačských a aranžérských prací studentů. Součástí výstavy bude prodej vánočních dekorací, ukázky aranžování, prohlídka školy, informace o studiu pro zájemce a jejich rodiče. Novinkou výstavy bude přehlídka historických vozidel, kterou zajišťují technické obory. Výstavu a přehlídku vozidel můžete navštívit v sobotu od devíti do sedmnácti hodin a v neděli od osmi do čtrnácti hodin.

Jevíčko – Jevíčský orchestr Malohanácká muzika projede v neděli na svém „malém turné" několik obcí po Malé Hané. V předvánočním čase si nenechte ujít koledování postupně ve Velkých Opatovicích, Borotíně, Světlé, v Cetkovicích, Uhřicích, Jaroměřicích, Chornicích, Jevíčku, Vrážném a Městečku Trnávka.

Chrudimsko - Na zámek za tajemstvím Vánoc

Slatiňany - Město a zámek Slatiňany zvou v neděli od 10 do 17 hodin na akci Za tajemstvím Vánoc. Na celý den bude připraven na zámku program s tradičním jarmarkem. V 10 hodin zazní fanfáry trubačů, které se budou opakovat každou celou hodinu až do 15 hodin. Kromě toho tady zatančí a zazpívají Formánci, vystoupí Skupina lesních rohů z Hradce Králové, Dětský sboreček zazpívá koledy. Celý den mohou děti zdobit stromeček přinesenými ozdobami, prohlédnout si betlém a pochutnat si s dospěláky nejen na dobrotách ze zámecké kuchyně u velkých auersperských stolů. Vánočně upravené zámecké interiéry přiblíží zvyky a život na zámku v zimním a vánočním čase.

Chrudim - V neděli se v Chrudimi uskuteční Stříbrná neděle v Muzeu. Celodenní prodejní akce pořádaná ve všech prostorách Muzea i před Muzeem bude zaměřena na vánoční dárky. Vánoční atmosféru zpříjemní děti z chrudimských mateřských škol s českými koledami. Děti budou vystupovat před Muzeem u vánočního stromu.

Žumberk V neděli v 15 hodin se v kostele Všech svatých uskuteční adventní koncert v podání dětského sboru Kuřátka z Chrudimi.

Hlinsko ZUŠ Hlinsko a MKK Hlinečan zvou na předvánoční souborový koncert Základní umělecké školy Hlinsko, který se uskuteční v neděli v 17 hodin v Multifunkčním centru. Během koncertu se představí soubor kytar, své nástroje rozezní soubor fléten. Nebudou chybět školní sbory ani smyčcový orchestr.

Orlickoústecko - Neděli zpestří živý betlém

Lanškroun - V neděli dopoledne se na nádvoří zámku budou konat adventní a farmářské trhy. Od 14 a 16 hodin vystoupí smíšený pěvecký sbor Cantilo Jevíčko. V 15 hodin se v kostele sv. Václava uskuteční Adventní koncert. Vystoupí Lanškrounský smíšený sbor, KomoKrák a hosté. V 17 hodin se na nádvoří zámku představí živý betlém na motivy Lanškrounského betlému osobností Bedřicha Šilara v režii městského muzea a Divadla Ve středu. Účinkovat bude i cimbálový soubor. V 18 hodin bude odpálen ohňostroj.

Pardubicko - Holky z kalendáře v divadle

Pardubice - Východočeské divadlo Pardubice uvede v sobotu a v neděli od 19 hodin premiéru komedie Holky z kalendáře. Inscenace podle skutečné události se zaměřuje na ženy, které překonaly samy sebe, a oslavuje emancipované ženství. V hlavních rolích se představí Dagmar Novotná, Jana Paulová, Jindra Janoušková a další. Stejnojmenný film z roku 2003 je sedmým nejúspěšnějším snímkem britské kinematografie.

Pardubice - Komorní filharmonie Pardubice pořádá v Sukově síni Domu hudby v neděli od 16 a 19.30 hodin Vánoční koncert. Zazní vánoční hudba, koledy z domova i ze světa a Rybova Česká mše vánoční se souborem Musica Bohemica a Komorní filharmonií.

Pardubice - Východočeské muzeum v Pardubicích zve na novou výstavu ze světa kávy. Výstava s názvem Kavárny a cukrárny fenomén společenského života představí předměty spjaté se světem kávy a kaváren, poodhalí tajemství cukrářské výroby pomocí modelů cukrářských dílen z počátku 20. století. Kaňkův sál na pardubickém zámku se tak provoní příjemnou vůní. Vernisáž výstavy se uskuteční dnes v 17 hodin.

Královéhradecko - Podorlický skanzen otevře brány

Krňovice - Na víkend je v Krňovicích připravena akce Vánoce ve skanzenu. Podorlický skanzen v sobotu a v neděli nabízí prohlídku zachráněných roubených staveb, můžete vidět i letošní přírůstek v areálu mlýn s vodním kolem. Oba dny bude ve skanzenu otevřeno od 10 do 17 hodin. Součástí programu budou drobné dílny, kde si zájemci mohou vyrobit například různé druhy vánočních ozdob.

Hradec Králové - Hradecká kulturní a vzdělávací společnost připravuje tradiční vánoční trhy. Již podeváté se Masarykovo náměstí zaplní prodejními stánky, kterých bude letos na sto dvacet. Centrum východočeské metropole se tak od soboty do čtvrtka 20. prosince vždy od 9 do 18 hodin promění v živé tržiště s výrobky lidové tvorby a uměleckých řemesel.

Rychnovsko - Balonky s přáním Ježíškovi

Častolovice - Balonky s přáním Ježíškovi se budou vznášet k obloze v pátek odpoledne v Sokolské zahradě. Tato akce je součástí projektu Český Ježíšek a zároveň pokusem o rekord ve vypouštění balonků. Přijďte tedy poslat přání Ježíškovi a překonat rekord. Balonky s přáním obdrží každý zdarma a vypustí se k nebi společně v 15.15 hodin po celé České republice. Připraveny budou také soutěže. V rychnovském okrese můžete balonky poslat k nebi také v Opočně u mateřské školy a v Černíkovicích u mateřské a základní školy.

Bartošovice v Orlických horách - Advent mezi horami, to je název již šestého ročníku cyklu adventních koncertů. Třetí koncert se odehraje v sobotu od 14 hodin v kostele v Bartošovicích. Těšit se můžete na dechový orchestr Harmonie z Letohradu. Od 10 do 17 hodin můžete navíc navštívit tradiční vánoční řemeslný jarmark v areálu chráněných dílen Kopeček, kde v 11 hodin vystoupí rokytnický SBOR Z HOR.

Jičínsko - Divovánoce ve Valdštejnské lodžii

Jičín/Sedličky - V pátek bude jízdou Tří králů v 16 hodin na Valdštejnově náměstí zahájena netradiční adventní akce pro celou rodinu nazvaná Divovánoce. Pokračuje v sobotu od 13 hodin ve Valdštejnské lodžii. Připraveno je originální výpravné pojetí příběhu o narození Ježíška, pásmo pohádek bude uvedeno ve 13.45 a 16 hodin a odpoledne protnou i tvůrčí dílny. Představí se i několik hudebních skupin Řemdih, Subito, kapela Draga, Irish parta. Osvěžením bude minitrh, občerstvení a strojení Stromu štědrosti pro anděly a ptáky.

Jičín - V sobotu od 18 hodin se v chrámu sv. Jakuba uskuteční výjimečná hudební akce. V rámci Vánočního koncertu bude provedena skladba „Vánoční" pro recitaci, sóla, sbor, varhany a orchestr od jednoho z nejtalentovanějších českých hudebních skladatelů dvacátého století Luboše Fišera. Na provedení tohoto díla participuje 120 zpěváků a 55 instrumentalistů, kteří spojí své síly a předvedou svůj um pod taktovkou dirigenta Graziana Sanvita.

Trutnovsko - Uffo zaplní adventní trhy

Trutnov - Setkat se s řemeslem a dobrými nápady je možné od dnešního dne do soboty ve společenském centru Uffo. Návštěvníci Malých adventních trhů mají možnost vybrat si například z keramiky, batiky, krajky, bižuterie, šperků i kamenů, výrobků z foukaného skla, ze dřeva i z pedigu. Otevřeno bude od 9 do 18 hodin.

Žacléř - Římskokatolická farnost pořádá v sobotu Vánoční koncert na kterém se přestaví Hana Benešová Friedová (mezzosoprán) a Václav Musil (varhany). Vystoupení začne v 16 hodin v kostele Nejsvětější Trojice.

Vrchlabí - Fotografickou vycházku na málo známá, ale hodně zajímavá místa v Krkonoších pořádá v sobotu Správa Krkonošského národního parku. Akce je určena pro začínající i pokročilé fotografy. Bližší informace k ní podá Radek Drahný na telefonu: 737 209 900.

Náchodsko - Vánoce pro zvířátka

Jaroměř - Záchranná stanice pro zraněné volně žijící živočichy v Jaroměři zve na tradiční akci Vánoce pro zvířátka, která se bude konat v sobotu od 13.00 hodin v prostorách stanice. Připravena je prohlídka vánočně vyzdobené stanice s průvodcem, zpívání koled zvířátkům, promítání filmů, odemykání nového velkého koupacího jezírka. Pacientům stanice můžete nadělit dárečky, například psí a kočičí konzervy a granule, tvrdé pečivo, ovoce, zeleninu, piškoty, semena, kvalitní luční seno…