Svitavsko - Přijede svatý Martin na bílém koni

Svitavy - Svatomartinský lampiónový průvod začne na svitavském náměstí Míru v neděli v podvečer. Děti a rodiče počkají, zda svatý Martin přijede na bílém koni. Za doprovodu bubeníka, světlonošů a koní se poté vypraví do parku Jana Palacha. Návštěvníci se mohou těšit na divadlo a ohňovou show.

Polička - Zábavný podvečer pro celou rodinu Svatomartinský večer s broučky je na programu v neděli v podvečer. Broučci si rozsvítí svá světýlka a vydají se po cestě, na které je čekají zábavné hry a úkoly a třeba přijede i svatý Martin na bílém koni.

Jevíčko – Festival mládežnických dechových orchestrů „vypukne" v sále hotelu Morava ve dvě hodiny odpoledne. Představí se místní mažoretky, Malohanácká muzika, Holóbkova mozeka z Protivanova, Malohanačka z Velkých Opatovic a další. Lidé si budou moct prohlédnout výstavu hudebních nástrojů a notovin. Celým odpolednem provází krojovaná cimbálová muzika Majerán. 

Orlickoústecko - Malá scéna žije festivalem Nadotek

Ústí nad Orlicí - V Malé scéně v sobotu vyvrcholí festival dokumentárních filmů se sociální tematikou Nadotek. Sobotní promítání začne v 9 hodin, prezentovány budou i snímky hlavního hosta festivalu Rudolfa Adlera, v 15.30 se s filmařem uskuteční beseda. Festival ukončí v 17 hodin předávání cen a projekce vítězného filmu letošního dvanáctého ročníku.

Jablonné nad Orlicí - V sále kina začíná v sobotu od 15 hodin Orfilm Fest 2012, první ročník festivalu regionálních amatérských filmů. Přehlídka bude zahrnovat filmy o historii a současnosti regionu pod Orlickými horami. V odborné porotě usedne mj. i reportér TV Nova Petr Brzek a reportérka TV JOJ Jana Šťásková. Uskuteční se i kulturní program, vystoupí kavárenská kapela Docenti Davida Serbouska, promítat se budou historické filmy Vladimíra Venda.

Česká Třebová - Oblíbený lampionový průvod pořádá i Mateřské centrum Rosa v České Třebové. Svatomartinská akce se bude konat v parku Javorka v neděli od 16 hodin.

Chrudimsko - Přijďte si hrát s Michalem

Chrudim - Máte možnost navštívit představení s oblíbeným hercem Michalem Nesvadbou, který je dětem dobře známý především z pořadu České televize Kouzelná školka. Dětské pořady Michala Nesvadby si za dobu svého uvádění získaly velké množství nadšených diváků. Takže i tentokrát můžete čekat spoustu legrace, soutěží, písniček i originálních dárků z lepicí pásky. Přijďte si hrát s Michalem v neděli ve 14 hodin do chrudimského Divadla Karla Pippicha. Předprodej vstupenek je v Divadle Karla Pippicha a v městském Infocentru.

Zaječice - Na předvánoční jarmark jste zváni v sobotu od 9 do 16 hodin do zaječického kulturního domu.

Slatiňany - Na první turnaj v křížovém mariáši jednotlivců a dvojic jsou tuto sobotu zváni všichni příznivci oblíbené karetní hry do restaurace Na Středu. Začátek soutěže je v 9 hodin. Prezence účastníků v den konání turnaje bude od 8 do 8.45 hodin. Počet účastníků je omezen, ceny jsou pro každého.

Pardubicko - Při Popelce uvěříte, že dobro může zvítězit

Pardubice - Jedinečný muzikál na ledě Popelka odehraje svůj magický příběh v pardubické ČEZ Areně již tuto sobotu od 14 hodin. Na ledě se představí herci, zpěváci a krasobruslaři ze sedmi zemí světa. Diváci jistě ocení krásné kostýmy, velkolepou scénu a atmosféru. Nejen pro děti je připravena krasobruslařská show na ledě s příběhem, kde dobro vítězí nad zlem.

Pardubice - Finálové kolo soutěže pro ženy-babičky SENZAbabča se uskuteční v sobotu v Kulturním domě Dubina od 14 hodin. Diváci budou svědky pěti soutěžních disciplín, kde budou ženy-babičky dokazovat své schopnosti poradit a pomoci vnoučatům 21. století. Moderovat bude Petr Jančařík.

Pardubice - Pro příznivce čtyřnohých mazlíčků je připraven koncert v sobotu od 20 hodin v Divadle 29. Občanské sdružení Kočičí naděje pořádá již počtvrté benefiční Koncert (nejen) pro kočku. Přijďte podpořit své čtyřnohé miláčky. Výtěžek ze vstupného a prodeje předmětů poputuje na depozita, která se starají o opuštěná zvířata, léčí je a hledají pro ně nový domov.

Královéhradecko - Martin opět osedlá bílého koně a sveze všechny své jmenovce

Hradec Králové - Hradecká kulturní a vzdělávací společnost již posedmé připravila předvánoční jarmark lidových řemesel Martinské trhy. Do Hradce se v sobotu sjedou řemeslníci z celé republiky, aby ve všech prostorách Adalbertina a přilehlého parkoviště od 9 do 16 hodin předvedli výrobky lidové tvorby a uměleckých řemesel včetně vánočního zvykosloví. A výběr tu bude bohatý, neboť do této chvíle se přihlásila více než stovka prodejců z Čech a Moravy. Chybět nebudou vánoční ozdoby a dekorace či drobné i větší dárky z přírodních materiálů nebo výrobky lidové tvorby a řemesel s ukázkami jejich zhotovení. V neděli v 15.30 hodin přijede Martin na bílém koni pod Bílou věž. Od 15.45 do 16.45 hodin se mohou děti se jménem Martin či Martina svézt na bílém koni.

Hradec Králové - Od čtvrtka do neděle se v Aldisu uskuteční 17. ročník výstavy nábytku, interiérů a bytových doplňků Bytová show. Otevřena bude denně od devíti do 18. 30 hodin, v neděli od 9 do 16 hodin. Zdarma budou otevřeny poradny bytových architektů, organizátoři připravili také tři přednášky . V pátek od 17 hodin „Obývací pokoj s myšlenkou" inspirace a návrhy pro zařízení a změnu, v sobotu ve 14 hodin „Knihovny se vrací" vývoj knihoven od minulosti do současnosti a rovněž v sobotu od 16 hodin „Nové barvy v Čechách" termobarvy a jejich použití, problémy s plísněmi.

Jičín - Psí spřežení změří své síly pod Zebínem

Jičín/Sedličky - V sobotu a v neděli je veřejnost zvána na desátý ročník závodů psích spřežení pod Zebínem, v sobotu se začíná závodit od 11 hodin, v neděli od 10 hodin.

Jičín - Již 11. benefiční představení chystá Apropo (Asociace pro postižené) na sobotu od 16 hodin v Masarykově divadle. Letošní téma je věnováno staročeským hrám a bájím. Vystoupí sportovci z Apropa a jejich přátelé, Martha a Tena Elefteriadu, Jakub Kazda, TJ Sokol Jičín, BSK TJ Jičín.Vstupné je dobrovolné a celý výtěžek bude použit na provoz cvičného bytu, který slouží k nácviku soběstačnosti mladých lidí s těžkým postižením.

Libáň - Občanské sdružení Loutkové divadlo Martínek pořádá v kulturním domě 14. přehlídku loutkových divadel nazvanou Řezníčkova Libáň. Páteční představení je určeno pro 1. stupeň základních škol a pro děti z mateřinek od 10 hodin sehraje Divadlo Drak z Hradce Králové pohádku Hrnečku, vař! V sobotu od 15 hodin se děti můžou těšit na představení Souboru Bubeníček Praha Kocour v botách.

Náchodsko - Metropolitní opera přijde až do Náchoda

Náchod - Další operní představení sezony 2012/2013 z Metropolitní opery v New Yorku uvede v sobotu v 18.45 hodin v přímém přenosu náchodské kino Vesmír. Na programu je opera Bouře od současného britského skladatele Thomase Adèse na motivy stejnojmenné Shakespearovy hry. Příběh o lásce a nenávisti, o mstě a odpuštění je nastudován v angličtině, v kině bude uváděn s anglickými a českými titulky.

Červený Kostelec - Slavnostní galavečer k 650. výročí založení města se uskuteční v sobotu od 19 hodin v Divadle J. K. Tyla. V programu se představí řada významných hostů, nebudou chybět koncerty ani vystoupení tanečních skupin.

Jaroměř - Základní umělecká škola zve veřejnost na další koncert festivalu Jazzoměř 2012, který se koná v sobotu 10. listopadu od 19 hodin v Městském divadle. Vystoupí na něm Big Band ZUŠ Trutnov, Big Band hraběte Šporka s kapelníkem Martinem Brunnerem. Na závěr koncertu přivítají diváci dvě ikony jazzové muziky kytaristu Jaroslava Šindlera s flétnistou Martinem Brunnerem.

Rychnovsko - Kde najdete poklad? V pátek večer v Rokytnici

Rokytnice v Orlických horách - Výprava za pokladem, kde se seznámíte s rokytnickými historickými postavami a s pověstmi o nich, nebo si prohlédnete rokytnické památky, které běžně míjíte, začíná v pátek od 16.15 hodin u kašny. Napínavou a lehce strašidelnou akci si užijí hlavně děti. Na dobrodružnou cestu by si s sebou měly vzít lampiony se svíčkou nebo jiné osvětlení.

Dobruška - Představení pro děti s Michalem Nesvadbou se koná v sobotu od 15 hodin ve Společenském centru v Kině 70. Michal bez ohledu na počasí i na roční období dokáže, že během představení rozkvete celé jeviště. Roztančí sál v různých rytmech třeba letní plážové samby, tančit budou nejenom děti, ale i květiny. A to ještě nevíte, co se děje za plotem v Michalově zahrádce! Kopretina zpívá, kaktus do všeho mluví, konev má rýmu a umělá kytka z toho má dokonce legraci! Tak se přijďte pobavit.

Týniště nad Orlicí - Divadelním představením s názvem Nejstarší řemeslo pokračuje 45. ročník Týnišťského divadelního podzimu. V pátek od 19.30 hodin se v kulturním domě představí herci divadelního spolku Vicena z Ústí nad Orlicí. Příběh pěti stárnoucích prostitutek z newyorského Manhattanu se navzdory svému názvu dotýká citlivých sociálních témat a zabývá se problematikou smrti a smyslu lidské existence.

Trutnovsko - Devět bran i s Lenkou Dusilovou

Trutnov - O víkendu pokračuje Mezinárodní festival českoněmeckožidovské kultury Devět bran. V pátek od 19 hodin začíná v Koncertní síni B. Martinů koncert Clarinet Factory s hosty Alanem Vitoušem a Lenkou Dusilovou. V sobotu od 15 hodin mohou zájemci zavítat na filmové odpoledne do evangelické fary, kde uvidí snímek John Rabe ctihodný občan Třetí říše. Od 19 hodin je v Koncertní síni B. Martinů připraven koncert „Židovské variace" v podání Ulmannova kvarteta. Nedělní program nabídne od 17 hodin v evangelické faře filmové odpoledne s besedou k filmu Uchvácená Arménie. Od 19 hodin se v Koncertní síni B. Martinů koná koncert Dany Dubové s písněmi židovských autorů.

Vrchlabí - Divadelní klub nabídne v sobotu milovníkům adrenalinu od 17 hodin Festival zimních sportů. Diváci zhlédnou celovečerní pásmo špičkových filmů o extrémním lyžování, zimním lezení, snowboardingu, snow-kitingu a dalších zimních radovánkách.