Svitavsko - Za animovanými filmy do Trnky

Městečko Trnávka - Děti i dospělí se mohou těšit v sobotu do obecního domu Trnka v Městečku Trnávka. Pro děti je od osmnácti hodin připraveno promítání filmu Piráti, pak následuje výběr z krátkých animovaných filmů: Vítězové AniFestu 2011 a 2012, Magie filmové loutky, Animace po setmění, Komiksová animace.

Polička - Ti, co milují punkovou muziku, uvítají sobotní akci v Poličce. Poličský kokrhýl se koná od podvečerních hodin v Divadelním klubu. Zahraje jedenáct kapel, mimo jiné Svodidla, Panická ataka, Plesnivý Fazole…

Moravská Třebová - Koncert duchovní hudby je naplánován na sobotu od šestnácti hodin ve františkánském kostele v Moravské Třebové. Vystoupí soubor Societas musicalis pod vedením Aleny Michálkové s programem zaměřeným na barokní hudbu.

Chrudimsko - Hubertova jízda s výstavou loveckých psů

Kozojedy - Jezdecká společnost Kozojedy a Myslivecký spolek Na Bylance pořádá v sobotu slavnostní 10. Hubertovu jízdu a výstavu loveckých psů. Účastníci akce se mohou v dopoledním programu těšit kromě vlastní Hubertovy jízdy zakončené honem na lišku také na terénní a vozatajský parkur a na moderovanou přehlídku různých loveckých psů.

Ronov nad Doubravou - Skauti a vodáci z Ronova nad Doubravou v sobotu symbolicky zamknou řeku Doubravu. Dědek Doubravák se chystá k dlouhému zimnímu spánku, a proto svolává všechny vodomily k poslednímu splutí. Začátek je v 11 hodin u skautské klubovny v Ronově nad Doubravou. V případě dobrého vodního stavu sraz již v 10 hodin pod Pařížovskou přehradou. Cíl je ve Žlebech.

Orlickoústecko - Hudbou budou bojovat proti rakovině

Vysoké Mýto - V chrámu sv. Vavřince se v sobotu od 18 hodin bude konat benefiční koncert pro nadaci Dobrý anděl. Účinkovat bude operní pěvkyně Hana Medková, pěvecký sbor Otakar, studenti pěveckého oddělení pardubické konzervatoře dětský sbor a skupina Diamantes. Jako host večera vystoupí Duo La Bonne Musique. Výtěžek koncertu poputuje na pomoc rodinám s dětmi bojujícími s rakovinou.

Lanškroun - Na zámku se v sobotu od 19 hodin uskuteční festival Jazz a Little Otherwise. Prezentuje talentované, umělecky zajímavé kapely a interprety, kteří hrají vlastní tvorbu. Během večera Vystoupí Vulcanica Orchestra, Nano Illusions, Super Trio Wuh a Irena Budweiserová.

Česká Třebová - Českotřebovští ochránci přírody uspořádají v neděli od 14 do 17 hodin tradiční podzimní vycházku se soutěžemi po trase smyslově naučné stezky Údolím Skuhrovského potoka. Trasa měří asi čtyři kilometry.

Pardubicko - Mezi životem a smrtí. Kdo vyhraje?

Pardubice - Třetí ročník soutěže Inter vitam et exitum (Mezi životem a smrtí) se uskuteční na území Pardubic od pátku 19. října do neděle 21. října. Soutěžní etapy jsou určené pro studenty vysokých a vyšších odborných škol se zdravotnickým zaměřením. Soutěžit mohou studenti a budoucí lékaři a záchranáři z celé České republiky. Musí se vypořádat se záludnostmi práce záchranáře a nesmí ztratit hlavu ve vypjatých situacích.

Pardubice - Ode dneška až do soboty bude Výstavní a společenské centrum Ideon patřit 16. ročníku největší východočeské gastro výstavě. Dveře výstaviště se otevřou vždy v deset hodin. Na návštěvníky čekají prezentace firem a výrobců, výstavy z řady gastronomie a potravinářství, ale také nerezové nádobí, kvalitní nože, džemy, čokolády, vína, čaje, druhy piva a spoustu dalšího. Na pódiu se také uskuteční doprovodný program, který zajistí například barmanská a baristická show.

Holice - Divadelní představení Miláček Anna, které přiveze Divadlo Palace Praha, bude k vidění sobotu od půl osmé večer v holickém kulturním domě. Světově proslulá komedie diváky pobaví především vtipnou mileneckou zápletkou. V hlavních rolích si zahrají zvučná jména jako Martina Hudečková, David Prachař, Linda Rybová, Saša Rašilov a Vanda Hybnerová.

Královéhradecko - Farmářské trhy nabídnou tentokrát i některé novinky

Hradec Králové - Farmářský tvrdý sýr Gouda, nakládaný a drcený česnek či kysané zelí z Bystročic, to jsou novinky, se kterými se na sobotních farmářských trzích v Gayerových kasárnách představí výrobci z východních Čech. Jako obvykle se začíná osmou hodinou a tržnice se zavře přesně v poledne. Zájemci zde najdou na třicet stánků s širokým sortimentem domácích produktů. Svoji domácí sezonní produkci dovezou například zelináři. Farmářské trhy nabídnou i takové produkty, jaké v běžné obchodní síti nenajdete. Jde mimo jiné o výrobky z ovčího mléka nebo zdravé tvarohové a kozí sýry. Ze sladkostí budou se budou například prodávat valašské frgále, koláče, vánočky nebo třeba produkty z medu, včetně lahodného medového piva a medové kosmetiky. Vybírat bude možné nejen z široké palety pekařských výrobků, ale třeba z vajíček, brusinek nebo produktů z rakytníku. V nabídce nebudou chybět ani tvarohové dezerty, luštěninové bezlepkové výrobky a olivový olej, nakládaná zelenina, sirupy, marmelády nebo proutěné zboží a dřevěné stoličky. Další farmářské trhy se uskuteční 3. listopadu a poslední letošní trhy se budou konat 17. listopadu.

Hradec Králové - Na šedesát sběratelů se v sobotu představí na mezinárodní výstavě minerálů, drahých kamenů, fosílií, šperků a jiných přírodnin. Ve velkém sále Adalbertina tak zájemci budou moci nejen obdivovat, ale také nakoupit si řadu opracovaných a broušených kamenů s puncem nejvyšší kvality. K vidění budou také vzácné druhy minerálů i fosílií. Výstava se uskuteční od osmi do šestnácti hodin. Podle Ivany Součkové, jedné z organizátorek výstavy, do krajské metropole přijedou sběratelé také z Polska a Slovenska.

Hradec Králové - Pásy vám mohou zachránit život se jmenuje akce, která se uskuteční v sobotu na parkovišti areálu společnosti APM Automotiv v hradeckých Plačicích. Od deseti do čtrnácti hodin budou zdarma k dispozici dva simulátory nárazu otočný a posuvný.

Jičínsko - Stromy mají mezinárodní den

Jičín/Sedličky - V rámci mezinárodního dne stromů se chystá na sobotu od 15 hodin ve Valdštejnské lodžii rodinná akce. Připraveny budou stromodílny kreativní dílny na výrobu stromoloutek, ručního papíru, listotisků, stromo-šperků… V 16 hodin čeká návštěvníky křest lip na čestném dvoře s KČT Jičín a soutěž o jména stromů. Divadlo Líšeň v 17 hodin nabídne pohádkový příběh o holčičce, bytostech z lesa a andělech nazvaný Andělé z lesa, scénická poezie, koncert s loutkami. V 17.30 hodin se návštěvníci seznámí s tajemstvím stromů a korunovací stromového krále v minipříběhu o stromových bytostech v Libosadu. Hudební interaktivní improvizace na divonástroje. Dagmar Andrtová Voňková, osobitá písničkářka a hudební experimentátorka, se představí v 18.30 hodin písněmi o světě stromů.

Hořice - Městská nemocnice Hořice ve spolupráci s městem pořádá již 15. ročník bezplatného měření cukru, cholesterolu a krevního tlaku, tentokrát pod názvem Sestry v akci. Akce se uskuteční tradičně v přednáškové místnosti za knihovnou v sobotu od 8 do 11 hodin. Naměřené hodnoty budete moci konzultovat s lékařkou. Na ochutnávku jsou připravené dia hořické trubičky a jiné výrobky.

Bystřice u Libáně - Obec a římskokatolická farnost zvou na slavnostní otevření opraveného a nově vymalovaného kostela v Bystřici v neděli od 15.00 hodin. Při této příležitosti se uskuteční koncert Jany Ryklové a bude možné seznámit se s dokumentací, která ukáže, jak kostel vypadal před opravou.

Trutnovsko - Posvícenský průvod v Mrkvancově

Bílá Třemešná - Posvícenský průvod připravuje na sobotu Sdružení přátel Bílé Třemešné. Program začne ve 13 hodin pochodem v převlecích a maskách. Chybět nebude ani cedule s názvem obce, která se také letos změní na Mrkvancov. Průvod vyrazí zpod lesa v Mezihoří směrem na Dubinu, účastníkům zahraje dechová kapela Podzvičinka a nebude chybět ani pojízdná hospoda. V prostorách hřiště na Dubině se pak uskuteční ukázka souboje z prusko-rakouské války z roku 1866.

Úpice - Na Pochod spadaným listím mohou příznivci turistiky vyrazit v sobotu od 7 do 9 hodin ze zdejšího náměstí. Připraveny jsou trasy 12, 25, 35 a 50 kilometrů. Cíl 19. ročníku je v osadě Paseka v Jestřebích horách, konkrétně na Jestřebí boudě, od 9 do 19 hodin. Lze také zvolit vlastní trasu s registrací na Jestřebí boudě při příchodu do cíle.

Trutnov - Předposlední koncert čeká v pátek mezinárodní hudební festival Trutnovský podzim. Soubor Bardolino vystoupí v síni Bohuslava Martinů dvakrát. Dopoledne pro střední školy, od 19 hodin pak pro veřejnost. Trio mladých hudebníků prezentuje klasickou hudbu výrazně netradičně a celým vystoupením se prolínají nejrůznější odvětví světového folklóru.

Rychnovsko - Pohořské koláčové klání

Pohoří - Hospodyňky, maminky, babičky, dcery i pečící muži se mohou v sobotu utkat v pátém ročníku Pohořského koláčového klání. Tato tradiční soutěžní přehlídka je příležitostí pro prezentaci rodinných, místních a regionálních pochoutek. Chcete ukázat a také nabídnout k ochutnání nejen tradiční malé a velké koláče či koláčky, ale i další slavnostní sladké či slané pečené dobroty? Přineste své výrobky mezi 10. a 12. hodinou do místní restaurace. Zváni jsou všichni, kteří mají šikovné ruce, mlsné jazýčky a smysl pro humor.

Rychnov nad Kněžnou - Příznivci sborového zpěvu a swingových melodií se již těší na nedělní koncert v Pelclově divadle, který začíná v 15 hodin. Tento rok je to 20 let od založení Rychnovského dětského sboru a Mladého týnišťského big bandu což oba soubory oslaví jak jinak než společným koncertem s názvem Naše první dvacka. Po skončení koncertu však večer nekončí, v programu bude pokračovat Black Buříňos z Týniště a 4LEAF z Hradce Králové.

Náchodsko - Zámek s barevnou a voňavou výzdobou

Ratibořice - Přijďte se o víkendu potěšit bohatstvím barevné a voňavé podzimní výzdoby zámeckých interiérů a zažít nostalgickou vzpomínku na uplynulé léto. Po prohlídce zámku si můžete dopřát příjemné posezení s rodinou či přáteli u dobré kávy, Sacherova dortu a jablečného závinu. Podzim v Ratibořicích proběhne v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin.

Červený Kostelec - V sobotu a v neděli se v areálu kempu Brodský koná 17. ročník závodu psích spřežení Bono 2012. Dvoukolový závod se jede na trati dlouhé 5,32 kilometru. Soutěží se ve třinácti kategoriích. Start závodu je v sobotu ve 12 a v neděli v 10 hodin.

Červený Kostelec - Zábavné odpoledne pro děti s názvem Michal je pajdulák se uskuteční v neděli od 17 hodin v Divadle J. K. Tyla. Děti si s Michalem Nesvadbou budou hrát a vyprávět o našem těle od hlavy až k patě a naopak. Představení je plné překvapení a legrace, malých a velkých loutek a kostýmů včetně dárků ze samolepicí pásky.

„Chceme upozornit na následky dopravních nehod, při kterých kvůli nepoužitým pásům zbytečně umírají lidé. Od začátku letošního roku policisté v Královéhradeckém kraji vyšetřovali přes tři tisíce dopravních nehod, při kterých zemřelo osmačtyřicet lidí. Bez pásů přitom nejvyšší daň zaplatilo patnáct lidí," zdůraznila Lenka Burýšková z krajské policie. Na otázky řidičů budou odpovídat nejen policisté, ale také zástupci BESIPu a dalších zúčastněných partnerů.