Svitavsko - Formani s koňmi budou soutěžit

Borová - Již po čtrnácté se v Borové u Poličky uskuteční v neděli Formanský den. Chovatelé koní se předvedou při vozatajském parkuru, tahu klády nebo při westernové soutěži. Diváci uvidí dostih, budou svědky i dalších ukázek dovedností koní a jezdců. Začátek je v 10 hodin.

Svitavy - Tradiční zářijová oslava vína je naplánována na sobotu od čtrnácti hodin na náměstí Míru ve Svitavách. K degustaci zahraje cimbálová muzika.

Litomyšl - Festival Mladá Smetanova Litomyšl, který probíhá do neděle, nabízí divadelní představení, koncerty i zábavné pořady. V pátek diváci ve Smetanově domě zhlédnou představení Jánošík Divadla Drak. V zámeckém divadélku pak představení kočovného divadelního souboru Ad Hoc S úsměvem nepilota. Sobotní večer ve Smetanově domě patří Jiřinkovému plesu.

Orlickoústecko  - Škola připravuje Ústecký autosalon

Ústí nad Orlicí - V areálu dílen Střední školy automobilní v ÚstíHylvátech se v sobotu od 9 do 17 hodin uskuteční tradiční Ústecký autosalon. Vystaveny budou nové vozy všech významných prodejců automobilů nejen z Pardubického kraje, motocykly, autobusy, nákladní vozy, traktory a zvedací stavební technika. Připraveny budou různé ukázky, motoshow Mirka Lisého a části skupiny Crazyday, vystoupení modelářských klubů. Zábava bude zajištěna i pro děti.

Česká Třebová - V sobotu se ve „městě železničářů" uskuteční oslavy Dne železnice. Od 8 do 16 hodin bude zajištěn program v prostorách českotřebovské železniční stanice i v depu kolejových vozidel. Mezi depem a stanicí budou jezdit zvláštní vlaky. Pro návštěvníky budou připraveny jízdy historických vlaků a prohlídky různých pracovišť. Zájemci budou mít například možnost si prohlédnout výukové středisko strojvedoucích nebo objekt, v němž se řídí provoz z hlavního panelu. K vidění budou i různé výstavy s železniční tematikou.

Chrudimsko - Hurvínek s Máničkou přijedou za dětmi

Hlinsko - Hurvínek, Mánička a taťulda Spejbl se vydají za dětmi do Hlinska s pohádkou Hurvínkova cesta do Tramtárie. Hurvínek se totiž trochu nastydl, Mánička mu předčítala z pohádkové knížky a už to celé začalo najednou se spolu ocitli v zemi žíznivých květin, které vládla protivná princezna Gerbera. Ještě se ani nestačili rozkoukat a už jim uvěznila Žeryčka! Jak se Hurvínek s Máničkou z takové šlamastiky dostanou, se dozvíte v sobotu v 15 hodin v divadelním sále Multifunkčního centra.

Nasavrky - Střední odborné učiliště včelařské Včelařské vzdělávací centrum, zve všechny na 16. ročník tradiční výstavy, která se uskuteční v budově učiliště od 21. do 24. září. Otevřeno bude od 9 do 17 hodin. Těšit se můžete na podzimní aranžmá, dýňobraní a včelařské arboretum. Na výstavě je možno zakoupit med a medovinu, sušené ovoce nebo okrasné dřeviny.

Chrudim - Nechte se pozvat na kafíčko od Květy Fialové a Nadi Konvalinkové. Pořad „Dámy, na kafíčko" se uskuteční v neděli v 19 hodin v chrudimském Divadle Karla Pippicha.

Pardubicko - Pardubické divadlo odlije Duchovní zvon bohyně Thálie

Pardubice - Na Pernštýnském náměstí si v pátek od osmnácti hodin zahrají herci pardubického Východočeského divadla premiéru komponovaného vystoupení pohádkové taškařice. Vyvrcholením večera bude odlití Duchovního zvonu bohyně Thálie do zvonice vedle kostela svatého Bartoloměje, na jehož výrobu vybralo divadlo finance z veřejné sbírky.

Přelouč - Již osmnáctý ročník udílení Cen Františka Filipovského za nejlepší herecký výkon v dabingu se uskuteční tuto sobotu v Přelouči. Dopoledne se pro návštěvníky na náměstí otevřou jarmareční stánky, které nabídnou výrobky tradičních řemesel. Odpolední program odstartuje ve 12.45 hodin vystoupením mažoretek doprovázené dechovým orchestrem základní umělecké školy. Od šestnácté hodiny se představí skupina Maxim Turbulenc a hodinu poté bude v Občanské záložně slavnostně zahájeno předávání cen nejlepším dabérům. Na náměstí bude také možné zhlédnout přímý přenos z předávání. Večerní program bude zakončen vystoupením poprockové skupiny Turbo a rockové kapely Premiér.

Lázně Bohdaneč - Tipy na zdravý a šetrný pohyb, prevence bolestí zad a kloubů, principy strategie hubnutí a analýzy jídelníčku, měření tlaku, glykémie či BMI. To vše najdete v sobotu 22. září od 9 do 18 hodin v Léčebných lázních Bohdaneč. Podpora zdravého životního stylu a osobní zodpovědnosti za svůj zdravotní stav. To jsou principy, které vedly Léčebné lázně Bohdaneč k organizaci letošního Dne pro zdravý pohyb, jenž je určen všem, kteří se snaží žít zdravě a o svoji kondici aktivně pečují. Po celý den můžete navštěvovat přednášky lékařů a poradny balneologických odborníků. Fyzioterapeuti vám předvedou, jak správně cvičit a hýbat se pro každodenní prevenci bolestí zad a kloubů. Prostřednictvím odborné lékařky se dozvíte, jak lázeňské procedury fungují a jak působí na zdraví, rehabilitační lékař ukáže, jak správně rehabilitovat. V poradně nutričních terapeutek si můžete zanalyzovat svůj jídelníček, nechat si vyšetřit procento tělesného tuku, Body Mass Index a podíl kosterního svalstva. Bezplatně si také můžete nechat změřit tlak, tuk nebo glykemii. V prostorách lázní a lázeňského lesoparku se odehrají nejen akce se zdravotní tematikou, ale také sportovní a zábavný program pro dospělé i děti. Můžete si zaběhat v lidovém běhu, přidat se k cykloprojížďce, zacvičit si tai-či, jógu, nebo si vyzkoušet lekci správného nordic walkingu. Se svými písněmi vystoupí Jiří Schmitzer, chybět nebude ani módní přehlídka nebo skákání na trampolíně a na hradě pro děti, malování na obličej a řada různých dětských soutěží. Vstup i všechny části programu jsou bezplatné.

Královéhradecko - Kvalitní zboží na farmářských trzích

Hradec Králové - V sobotu se můžete opět vypravit do Gayerových kasáren, kde budete mezi 8. a 12. hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky z hradeckého regionu. Bude tam asi třicet stánků s širokým sortimentem jakostních domácích produktů. Své výpěstky a výrobky budou prezentovat sami producenti, kteří kladou ve své činnosti důraz především na kvalitní suroviny, ekologický způsob zemědělství a tradiční způsoby zpracování surovin. Svoji domácí sezonní produkci dovezou a představí rovněž zelináři.

Hradec Králové - Dvacet šest týmů se o víkendu zúčastní turnaje Scout Frisbee Cup. V areálu FC Nový Hradec Králové budou soupeřit v kolektivní hře s létajícím diskem zvané ultimate frisbee. Pro velký zájem se část turnaje uskuteční hrát v obci Vysoká nad Labem na tamním fotbalovém hřišti. Tato rychlá a dynamická hra slibuje divácky atraktivní podívanou a s volným vstupem. Slogan „létat je tak snadné" mluví sám za sebe, a ani letos nebude o skoky a rybičky nouze. V sobotu se hraje od 9 do šesti, v neděli do půl čtvrté odpoledne.

Jičínsko - Slavnosti malináče v Holovousích

Holovousy - Ochutnat pravé holovouské malináče, ale i další místní speciality budou mít možnost návštěvníci sobotního jarmarku, který pořádá obec společně se sjezdem rodáků. V rámci desátého ročníku Slavností holovouských malináčů bude tradičně probíhat také soutěž O nejlahodnější malináč a O nejchutnější jablečný moučník. Celodenní program začíná v 9.30 hodin přivítáním rodáků a v jeho průběhu pak vystoupí například mažoretky z Hořic, malá dechová hudba Opočenka, Pražský pouťový orchestr a kapela Prádelna z Holovous. Na 20. hodinu je připraven ohňostroj.

Zboží u Úbislavic - Sbor dobrovolných hasičů Zboží pořádá 3. ročník traktoriády. Koná se v sobotu od 14 hodin za knihovnou ve Zboží. Předvedena bude malá zemědělská technika. Večer zájemce čeká posezení s country hudbou Nou bend. Prezence závodníků je ve 13 až 13.30 hodin.

Libáň - Dvanáctý ročník hudebních slavností Foerstrovy dny pokračuje o víkendu. V sobotu zazní od 15 hodin v kostele sv. Ducha koncert k poctě J. B. Foerstera Hudba je naším andělem v podání souboru Musica Bohemica s uměleckým vedoucím a dirigentem Jaroslavem Krčkem.

Rychnovsko - Michal David rozezpívá stadion

Opočno - Michal David v sobotu od 20 hodin vystoupí na zimním stadionu. Těšit se můžete na světelnou a zvukovou show a na notoricky známé hity, jako jsou Céčka, Nonstop a mnoho dalších.

Kostelec nad Orlicí - Do města míří travesti skupina Hanky Panky s pořadem Čtvero ročních období. Zábavnou show, plnou převleků, humoru a známých hudebních melodií, soubor předvede v neděli od 19 hodin ve Sdruženém klubu Rabštejn.

Potštejn - Festival zámeckých a klášterních divadel pořádá divadelní soubor Geisslers. V sobotu od 15 hodin uvidíte tři divadelní představení Křesťanské hodiny, Hráč a Láska ke třem pomerančům. Představení se uskuteční v zámeckém parku, na zámeckém nádvoří a v mramorovém sále potštejnského zámku. Vstup je zdarma.

Trutnovsko - Oslava vína a zlátnoucích listů

Mladé Buky - Burčák, sudová i lahvová vína a doprovodný program. To vše je na sobotu přichystáno v Mladých Bukách v rámci prvního ročníku Slavnosti vína a zlátnoucích listů.Začátek akce je v 10 hodin v areálu Pekelský vrch, kde také od 13 hodin vystoupí skupiny Jakž-Takž a Kocour v botách. Návštěvníci mohou využít všeho, co nabízí Skipark bobovou dráhu, bungee trampolíny, tubingovou dráhu, dětská hřiště. Projít se mohou i po naučné stezce.

Špindlerův Mlýn - Slavnostním koncertem v kinosále Vojenské zotavovny Bedřichov začnou v sobotu od 17 hodin oslavy čtyřicetin folklorního souboru Špindleráček. Bývalí i současní členové se od 19 hodin zúčastní společného setkání v restauraci Lobby. Soubor má za dobu své existence na kontě téměř jeden tisíc vystoupení na festivalech po celé České republice i po Evropě. V rámci svého letošního jubilea se Špindleráček během srpna účastnil mezinárodních folklorních festivalů ve Vrchlabí, Červeném Kostelci a v Praze a vystupoval i v rámci akce Zahrada živých kultur ve Vrchlabí.

Náchodsko - Ve Stárkově bude bojovat legendární tank T-34

Stárkov - Město zve na 35. ročník turistického pochodu Katovská třicítka, který se koná v sobotu. V 15 hodin se na stárkovském náměstí uskuteční rekonstrukce bitvy z karpatsko-dukelské operace s dobovou vojenskou technikou. největším lákadlem bude legendární sovětský tank T-34.

Česká Skalice - Milovníci upravených automobilů se v sobotu sejdou v autokempu Rozkoš u České Skalice na tradičním, již 20. Tuning srazu. Máte tedy jedinečnou možnost nahlédnout pod kapotu těchto originálně upravených vozů všech značek z mnoha koutů naší republiky. Na účastníky čeká mnoho soutěží, např. divácky oblíbené měření hlasitosti výfuků nebo soutěž o nejnižší auto. Akce se koná za každého počasí a občerstvení je zajištěno.

Hořičky - Jízdárna Litoboř zve všechny milovníky koní na 11. ročník Hubertovy jízdy jakožto tradiční ukončení jezdecké sezony, které se koná v sobotu od 10 hodin v areálu Jízdárny Litoboř. Trasa povede přírodními i umělými překážkami a Babiččiným údolím. Nejezdci mohou cestu absolvovat koňským povozem. Občerstvení a parkování je zajištěno v areálu JK. Každý účastník obdrží mašli a drobnou pozornost.

Náchod - Aeroklub Náchod pořádá v neděli od 13 hodin v areálu letiště ve Vysokově oblíbenou drakiádu. Připraveny jsou soutěže o ceny pro malé i velké.