Německá spisovatelka Sylvia Heinlein společensky třaskavé téma zpracovala v jediném příběhu, ke všemu uzpůsobeném pro děti. Herečky Petra Bučková a Lenka Janíková z projektu Listování jejímu knižnímu počinu Bláznivá teta a já vdechly život na jevišti a nyní s ním objíždí okres. Autorka s nimi navíc vyrazila na turné.

„Každý jsme nějak normální. Moc se mi nelíbí, když vidíte zdravé rodiče, kteří říkají svým dětem – ne, na toho nekoukej, ten není normální. Všichni máme nějakou svou normálnost," řekla Sylvia Heinlein po vystoupenív Poličce.

Těžký osud dětsky

Ústřední motto knihy je jednoduché: Ahoj, jak se máš? Já se mám dobře. To je dobře, že se máš taky dobře.

Příběh vypráví o vřelém vztahu holčičky Sáry a její „bláznivé" tety Matyldy. Zažívají spolu spoustu dobrodružství, nevšedních situací. Sára oželí i tenis, jen aby mohla provádět rošťárny s drahou tětičkou, co nemá do chování teenagerky daleko. Obě jsou však pod drobnohledem Sářiny matky. Ta se snaží za každou cenu udržet dceru co nejdále od přítomnosti své sestry. Až tak, že chce nechat Matyldu přestěhovat na venkov.

Dokonce spolu proto utečou za ošetřovatelkou Janou, která se odstěhovala a jedinou osobou, jež může pomoci Matyldě dostat se ze záchvatů a návalu úzkosti.

„Všechny postavy popsané v knize žijí, ale příběh jako takový je smyšlený. S Matyldou, v reálném životě se jmenuje Gulda, jsem se poznala na spisovatelském workshopu. Je to úžasná dáma a je s ní velká legrace. Občas si udělá výlet vlakem s piknikovým košíkem o některé stanice a potom jede zase hned zpátky. Je to fajn, zkuste to někdy také," poznamenala s úsměvem německá spisovatelka žijící v Hamburku.

V knize se snaží poukázat na to, že mentálně zaostalým lidem není třeba se vyhýbat, naopak jejich upřímnost a bezprostřednost nám může ukázat cestu a způsob, kterým bychom měli nahlížet na druhé. Stejně tak naznačuje, že i navzdory životu s hendikepem mají práva a tužby, jež je nezbytné respektovat. „Takový příběh se potom mnohem snadněji píše jako dětská kniha," podotkla Sylvia Heinlein.

Srdečné a energické

Knížka se kromě hereckého ztvárnění na klubových pódiích dočká převedení na filmové plátno s tím, že film bude pojatý spíše jako rodinná groteska. Prozatím jí potěšilo, jaký lesk dopřály české herečky jejím postavám na představení v Jevíčku a Poličce. „Díváte se na představení, nerozumíte ani slovo a přesto se dobře bavíte. Je fakt, že čeština je krásný libozvučný jazyk," dodala.

Knížka je roztomilá, scénické čtení srdečné. Jaký asi bude film odehrávající se právě v Hamburku?
Najdete si díky tomu jinou cestu i způsob, jak přijímat normálnost hendikepovaných lidí, co nechtějí být vytlačení na okraj společnosti, ale musí být mezi námi, aby nás dělali lepšími? Mám se dobře a vy se mějte taky fajn, řekla by Matylda. Vůbec bych se nebál mít podobně správně potrhlou tetu. Vždyť je to normální!