V Poličce už díky dunění bubnů, rachotu elektrických kytar a charismatickému zpěvu několik let dostává Speciální základní škola v Bystrém peníze, jež putují pro hendikepované děti peroucí se s těžkými životními příběhy.

„Sháníme každoročně peníze na to, abychom mohli děti vyvézt na výlety, které jim pomohou. Nejenže poznají kus světa, ale zároveň na chvíli zapomenou na to, čím si v životě procházejí," říká Radim Hromádko, organizátor benefice na podporu bysterské speciální školy. Letos se v jeho charitativní kase „našlo" až osm tisíc korun a společně se školou teď vybírají destinaci, do níž se už brzy děti podívají. Letos na výtěžek pomohly tóny písniček kapel Pomalu plující, Band-a-Ska a domácí Motorestband. V minulosti se ve prospěch dětí spojily zvučné kapely Vypsaná FiXa, obnovený Blue Effect, nebo poličsko-pražský Walda Gang. „Většina kapel vždycky nějaké peníze přihodí. Představte si, že letos přidal zajímavou částku i Walda Gang, který tu přitom vůbec nezahrál. Jejich vazba na benefici je tak silná, že si na nás vždy vzpomenou a hojně přispějí. Jsou to úžasní lidé," potěšilo Hromádka.

To frontman Vypsané FiXy, jež letos také po mnoha letech chyběla, rád hraje pro Bystré a děti už proto, že sám kdysi pracoval v sociálních zařízeních a na toto téma složil také slavnou píseň 1982. „Tu problematiku zná a pořád se o ní zajímá. Vždycky, když přijede, tak se o tom bavíme. Dříve pracoval v podobném pardubickém zařízení," dodal Hromádko.