V promítacích kabinách na filmové pásy se nic nezměnilo sedmdesát let. Po pěti letech vymysleli Američané digitální technologie. S revolucí ve filmovém průmyslu musí proto počítat všichni provozovatelé kin. Poličští zastupitelé už v loňském roce rozhodli o digitalizaci kina. Na posledním zasedání odhlasovali oba systémy promítání filmů. „Digitalizaci kina rozdělíme do dvou let. Letos uděláme 2D, v příštím roce doplníme 3D systém," upřesnil starosta města Jaroslav Martinů.

Filmové pásy mizí

Filmové trháky se v kinech promítají i dvakrát denně. Distributorů filmových kotoučů ale ubylo. „Prakticky zůstává pouze jeden, který nabízí filmy na klasických nosičích," vysvětlila Alena Báčová, ředitelka poličského Tylova domu. V praxi to znamená, že by lidé mohli tak na jeden až dva filmy ročně. Oproti minulému roku návštěvnost kina tedy klesá.

Podle předsedy Unie digitálních kin Petra Žůrka zhruba třetina titulů, které nabízí distribuce, je už v modernějším 3D formátu. K hlavním divákům patří teenageři, děti s rodiči a předškoláci. Unie poskytne městu pomoc včetně kompletní dokumentace, a to zcela zdarma. „Naším cílem je jednosálová kina zdigitalizovat, aby mohla hrát," řekl Petr Žůrek.

V Poličce k dobrému zvuku potřebují dekodér, tedy zařízení pro připojení stávajícího zvuku ke kinoserveru a dalším zdrojům signálu, aby mohli promítat. Obrazová a zvuková část vybavení vyjde zhruba na 2,2 milionu korun bez daně, rozšíření na 3D systém  na pět set až sedm set tisíc korun bez daně. Ministerstvo kultury projekt podpořilo čtvrt milionem korun.

Na moderní technologii promítání se těší v Litomyšli. Tam již brzy začnou s modernizací kina na 3D. Ve Svitavách vyčkávají. Nemají totiž volné peníze. Moravská Třebová má taky finanční problém. Nezískala totiž dotaci. Po prostorovém obrazu jsou příště možná na řadě nakláněcí a vrtící se sedačky.