Naproti tomu vstupné do naprosté většiny expozic zůstane, hlavně kvůli snaze zastavit propad návštěvnosti, na loňské úrovni. „Na lidi se zdražování letos valí už tak dost, nechceme je od výletů na hrady a zámky odradit,“ řekla Žaneta Málková z pardubické pobočky Národního památkového ústavu (NPÚ).

Asi největším lákadlem sezony, která začíná už za necelý měsíc, je nadcházející Pernštejnský rok. Jeho cílem je prostřednictvím nových expozic a akcí představit osudy významného šlechtického rodu. Zaměří se zejména na hrad Kunětická Hora.

Medaile za 45 tisíc

„Kunětická hora bude hrát v Pernštejnském roku velkou roli a vyvrcholí 1. září, kdy se hrad stane pilotním objektem Hradozámecké noci, během níž prohlídky netradičně nasvíceného paláce doplní bohatý kulturní program,“ uvedl kastelán Miloš Jiroušek.

K Pernštejnskému roku byly vyraženy a tento týden představeny pamětní medaile a jsou k dostání od 1570 do 45 tisíc korun. Na podzim budou vyraženy další s motivem hradu Pernštejna. Do celoročních oslav a doprovodných akcí se zapojí také pardubický zámek. Pernštejnský rok navazuje na končící Rok rožmberský a oba jsou součástí projektu Svět české šlechty.

Velké změny letos čeká rovněž Hospital v Kuksu. Začnou zde totiž rozsáhlé opravy za téměř půl miliardy korun, na místě už pracují archeologové. Stavební práce by se však návštěvníků neměly výrazněji dotknout.

„Jediná omezení se dotknou pohybu v areálu hospitalu, který bude muset být kvůli bezpečnosti upraven. Chystáme ale pro turisty navíc speciální program, kdy jim ukážeme stav hospitalu před a po rekonstrukci a vysvětlíme průběh prací,“ řekl kastelán Libor Švec.

Řada dalších východočeských památek připravuje nové prohlídkové trasy, prodlužuje stávající nebo chystá nové expozice. Nikde se přitom neodvážili sáhnout na vstupné. Jedinými výjimkami je hrad Svojanov, který nepatří státu, ale městu Polička, a částečně Státní zámek Litomyšl.

Zdraží jen Svojanov

„Rozšiřujeme oba okruhy a otevřeme Dům zbrojnošů s expozicí o životě hradní posádky na konci 15. století. Vstupné jsme zvedli v průměru o pět až sedm korun,“ informoval kastelán Svojanova Miloš Dempír. Jak dodal, otevírají tu, zatím na víkendy, již zítra.

V Litomyšli podražily pouze hromadné vstupenky pro dětské zájezdy, pro ostatní návštěvníky zámek zůstal na loňských cenách. A chystá nové prohlídkové trasy. První s názvem Byl jednou jeden domeček provede výstavou historických domečků a pokojíčků pro panenky, druhá nazvaná Byl jednou jeden domeček. UNESCO představí na trojrozměrných modelech, jak zámek a celé zámecké návrší postupně vznikalo.

Bohaté akce chystá také skanzen na Veselém Kopci u Hlinska, který letos oslaví 40 let existence. V areálu také vyrůstá nová kaple, která je kopií původní sakrální stavby z obce Vříšť na Žďársku.