Město Polička je majitelem obrazů rodu Hohenemsů. Jedním z významných představitelů rodu byl arcibiskup Mark Sittich. Ke čtyřstému výročí jeho nástupu na knížecí arcibiskupský trůn je věnovaná výstava v Salcburku. „Rakušané požádali Městské muzeum a galerii Polička o spolupráci při přípravě výstavy arcibiskup Mark Sittich z Hohenemsu," uvedla mluvčí města Naděžda Šauerová.

Velká díla

Celkem jedenáct obrazů do Rakouska přepravila specializovaná firma. „V klimatizovaném voze byla teplota udržována ve stejné výši jako v expozici, aby nedošlo k teplotnímu šoku," uvedl David Junek, poličský historik umění. Do Salcburku sbírka cestovala šest hodin. Dva obrazy díky své velikosti neprošly dveřmi. Do výstavního sálu je odborníci dopravili pomocí vysokozdvižné plošiny. „Po vybalení v expozici Dómského muzea všechny obrazy podrobně prohlédla jejich restaurátorka. Do protokolu zanesla, že jsou zcela v pořádku," popsal historik Junek.

Ředitel Dómského muzea v Salcburku Petr Keller očekává, že o výstavu bude mimořádný zájem. „Předpokládáme vysokou návštěvnost. Myslím, že výstava bude mít velký úspěch. Před jejím zahájením jsme uspořádali velké množství tiskových konferencí a vydali řadu tiskových zpráv," sdělil Petr Keller.  Salcburk patří k významným turistickým centrům. Ročně ho navštíví více než šest milionů turistů. Polička se dostane do povědomí návštěvníků nejen díky výstavě obrazů. „Její součástí je totiž i panel o Poličce a jejích zajímavostech v němčině. Turistům jsou k dispozici také letáčky a informační materiály," sdělila Naděžda Šauerová. Tyto informace dostanou rovněž návštěvníci zámku Hellbrunn, který arcibiskup Mark Sittich vybudoval.

Právní záruky

Polička měla obavy, aby o uměleckou sbírku ze šestnáctého století kvůli soudnímu sporu České republiky se společností Diag Human SE nepřišla. Proto chtěli mít muzejníci jistotu. „Právní záruky navrácení obrazů byly pochopitelně uvedeny v žádostech o vývoz a jsou i součástí výpůjční smlouvy," uvedl David Junek.

Za života Marka Sitticha neměl rod přímou vazbu na české země. V roce 1710 koupili Hohenemsové zámek Bystré. Rod v roce 1868 vymřel. Zámek i obrazárna připadly císaři a v roce 1918 Československu. V roce 1953 byla  obrazárna převezena do Poličky a později se stala majetkem města. Sbírky poličského muzea jsou nyní vystaveny v zahraničí. Podle Davida Junka jde o pozitivní doklad zahraniční kulturní výměny.