Ke Štědrému dni neodmyslitelně patří vánoční koledy, dobrá nálada, třeba i něco dobrého k pití. Přesně tak to 24. prosince po poledni vypadalo na prvním nádvoří litomyšlského zám­ku.

Renesanční perla tvořila kulisu pro tradiční štědrovečerní koledování. Desítky lidí si přišli poslechnout vánoční písně v podání známé skupiny Věneband a zanotovat si s nimi. Nouze nebyla ani o setkání s přáteli či příbuznými. Ani silný vítr, který se po nádvoří proháněl, posluchače zpět do tepla domovů nezahnal, dokud nezazněly poslední tóny houslí, kláves a kytary muzikantů.

„Štědrovečerní koledování u nás má již poměrně dlouhou tradici. Na Štědrý den o půl druhé odpoledne se už od poloviny devadesátých let pravidelně scházíme před budovou muzea, abychom si mohli společně zazpívat," připomenula za pořádající Regionální muzeum v Litomyšli letitou tradici Renata Kmošková.

Tradice netradičně

Okolnosti si pro tento rok vyžádaly změnu tradičního místa štědrovečerního koledování. Jiráskova ulice, ve které sídlí muzeum, už je sice zpřístupněná a zprůjezdněná, ale i tak tu nebylo možné vánoční akci uspořádat. „Původně jsme si mysleli, že už budeme hrát a zpívat před budovou muzea, ale bohužel se to nestihlo. Proto jsme zpívali na prvním zámeckém nádvoří před rodným bytem Bedřicha Smetany," vysvětlila Renata Kmošková.

Letos se úkolu navodit hudbou tu správnou vánoční atmosféru zhostila skupina Věneband. Příchozí, malí i velcí, si notovali spolu s muzikanty. Vánoční koledy děti dokonce i roztančily. „Skupina Věneband s námi na Štědrý den hrála už několikrát. Tento rok oslavila deset let nepřetržitého fungování. Štědrovečerní vystoupení bylo jejich posledním v letošním roce," prozradila Renata Kmošková.

Štědrovečerní koledování znepříjemňoval muzikantům, ale i posluchačům jen silný vítr, který celý den bičoval republiku. Nejednou se stalo, že hudebníci hledali větrem shozené noty po zemi. „Už jsme hráli, když byl sníh, když byl velký mráz nebo naopak poměrně velké teplo, ale ve vichřici letos hrajeme poprvé. Na Štědrý den je skutečně všechno možné," smála se do mikrofonu Jana Věnečková a vzápětí opět sbírala po zemi noty, které hudebníkům silný vítr vytrvale shazoval.

Světlo z Betléma

Silný vítr nezlobil jen muzikanty, ale také litomyšlské skauty, kteří během koledování na zámeckém nádvoří rozdávali betlémské světlo. Plamínek, který na špejli ze svých lucerniček předávali do lampiček příchozím, jim často vítr sfoukl. Ale i tak si všichni, kdo si neumí Vánoce bez betlémského světla představit, svůj plamínek domů odnesli. Skauti tu navíc za drobný poplatek, který poputuje na podporu jejich činnosti, prodávali teplé nápoje. I to byl důvod, proč se u stánku skautů linula snad celou dobu štědrovečerního koledování dlouhá fronta