„Litomyšl získala nově opraveným muzeem kredit a zámecké návrší je v plné kráse," zhodnotil rekonstrukci senátor a bývalý hejtman Radko Martínek.

Moderní vstup

Už v nových vstupních prostorách je každému jasné, že se ocitl v budově instituce z jednadvacátého století. Ředitel muzea René Klimeš pravidelně chodil na kontrolní dny. Přiznal, že něco jiného bylo chodit po neuklizených a nezařízených místnostech, než procházet muzeum připravené na otevření. „Překvapila mě černá barva ve vstupním prostoru, která dává smysl až nyní. Josef Pleskot je pan architekt," uvedl ředitel.

Porovnávat mezi starým a novým muzeem si troufla i jedna z prvních návštěvnic. „Je to velká změna. Určitě k lepšímu. Líbí se mi velice moderní pojetí. Je dobře, že je vidět alespoň část vykopávek. My, co teď žijeme můžeme vidět, jak to vypadalo dříve," řekla Adéla Šteflová z Litomyšle.

Archeologické vykopávky, které návštěvník vidí přes sklo, patří k velkým atrakcím. K těm je připojená tematická expozice mapující stavební vývoj zámeckého návrší. „Vystavujeme modely, které znázorňují pět historických etap. Vše doplňuje film, který vznikl přímo pro potřeby muzea. Je z historického hlediska naprosto unikátní, aby na jednom místě stál klášter, biskupství, hrad a také zámek," sdělil René Klimeš.

Smyslem muzea je shromažďovat věci a ukazovat je lidem. V nově opraveném muzeu se zvětšily výstavní expozice dvojnásobně na zhruba tisíc metrů čtverečních. Vystaveno je skoro tisíc předmětů, což je jen zlomek inventáře muzea. Stálá expozice muzea je věnována kultuře a vzdělanosti v Litomyšli, která v těchto oborech vyniká už od dvanáctého století. Dále jsou v muzeu dva sezónní výstavní sály. V prvním z nich je výstava věnována malíři Václavu Boštíkovi a druhá dějinám počítačům. Převážně počítačovým hrám z osmdesátých a devadesátých let.

Do muzea se přišla podívat i vedoucí moravskotřebovského muzea Jana Martínková. „Zatím jsem vše viděla velmi zběžně a líbí se mi to tu. Už jsem tady objevila spoustu výborných nápadů, které jsem jinde neviděla. Po odborné stránce je expozice velice hodnotná. Je tady několik opravdu unikátních předmětů," zhodnotila sbírky Jana Martínková.

Unikáty

Mezi ojedinělé předměty, které mohou návštěvníci vidět, je například nejstarší fotoaparát v České republice. Ten přivezl v devatenáctém století Florus Stašek, rektor piaristické koleje a významný fyzik své doby.

K přestavbě, která stála desítky milionů korun, vedly provozní důvody. Zastaralé elektroinstalace si návštěvníci nevšimli. Chladu v zimních měsících a chybějících dostatečně velkých záchodů však ano. „Je to velkým přínosem, že nemusí lidé mrznout a mají možnost zajít na slušnou toaletu," okomentoval pozitiva René Klimeš. Pro někoho možná detaily však do budovy, ve které instituce z jednadvacátého sídlí, prostě patří.

O tom, že historii místa, kde člověk bydlí a žije, by měl každý možnost vidět a nejlépe i znát, není pochyb. Regionální muzeum v Litomyšli to nabízí v moderním kabátě na profesionální úrovni. „Myslím, že by si muzeum měli všichni projít, aby zjistili, jak je Litomyšl staré a historické město. Děkuji všem, kteří se na expozicích i přestavbě podíleli," dodal na závěr starosta Litomyšle Michal Kortyš.